Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Znanstvenici su mapiranjem receptora za kanabis u mozgu utvrdili nove činjenice

Već neko vrijeme znamo da marihuana i njen aktivni spoj, tetrahidrokanabinol (THC), mogu imati terapeutski učinak. No, iako THC i njemu pridružena molekula kanabinoida mogu pomoći u ublažavanju boli i grčeva u mišićima, također mogu imati nuspojave poput anksioznosti i mučnine.

Međutim, kad bi istraživači mogli bolje razumjeti kako molekula djeluje u interakciji s receptorom, možda bi mogli razviti spoj koji izaziva neke od povoljnih učinaka marihuane, a minimalizira one negativne.

U cilju istraživanja takvih mogućnosti, objavljena je nova studija u časopisu Nature, u kojoj je korištena kristalografija rendgenskih zraka kako bi u stvari imitirala receptor za koji se vežu kanabinoidne molekule. Na taj način, tim je utvrdio da je naše početno razumijevanje tih kanabinoidnih receptora, poznatih kao CB1, bilo pomalo pogrešno, te da su receptori daleko fleksibilniji nego što smo ranije mislili.

Dugo se mislilo da kanabinoidni receptori i THC funkcioniraju poput mehanizma brave i ključa, u kojemu su THC molekule ključ koji savršeno pristaje u proteine na površini stanice koji djeluju kao brava. Ova najnovija studija, međutim, uspjela je dekodirati CB1 receptore mnogo detaljnije nego ikada prije – i utvrdila da to nije baš točno.

Tim je utvrdio da se receptori sastoje od sedam struktura sličnih kobasicama – koje su napravljene od savijanja aminokiselina – i kada je molekula sletjela na mjesto vezanja, receptor je fizički promijenio oblik kako bi ju prihvatio. Sposobnost receptora da mijenjaju svoju strukturu već je dobro poznata, ali ovo je prvi put da je to dokazano za one koji vezuju THC i druge srodne molekule.

Smatra se da se ta velika fleksibilnost CB1 receptora može iskoristiti. Ako se receptor može proširiti i uvijati kako bi prihvatio širi raspon molekula nego što se prije mislilo, istraživači se nadaju da bi mogli stvoriti nove molekule koje mogu replicirati neke od učinaka THC-a, poput anti-mučnine, ali i izbjeći neke druge, poput anksioznosti i ovisnosti.

14 komentara

14 Comments

 1. Marin Ivković

  11 srpnja, 2017 u 5:28 am

  Ma kakva mučnina, netreba dirati prirodno je i takvo je kakvo mora bit, sad bi oni novi normabel pravili od trave samo da mogu stavit patent i okrenut pare…

  • Mario Barišić

   11 srpnja, 2017 u 2:47 pm

   I otrovne gljive su prirodne.

  • Igor Samohod

   11 srpnja, 2017 u 4:26 pm

   Mario Barišić i majcino mlijeko je prirodno i puno kanabinoida.. i kaj cemo sad zabranit dojenje il kaj..? Usporedba ti je iskljuciva..

  • Marin Ivković

   12 srpnja, 2017 u 6:58 am

   Mario usporedba ti je veoma logična, znaci svu prirodnu hranu treba pretvorit u čiste destilirane i purificirane kemijske spojeve zato jer začudo ima i prirodnih otrova na zemlji…

 2. Evo Ga Na

  11 srpnja, 2017 u 7:38 am

  Činjenica je da će nas u potpunosti razjebat hdz i sdp… A to nema nikakve veze s maricom i mozgom!!!

 3. Almin Keranovic

  11 srpnja, 2017 u 10:11 am

  Marihuana, dokazani antiemetik. Protiv povracanja.
  Vasa stranica, antilogik. Protiv logike…

 4. Karo Kristinin

  11 srpnja, 2017 u 10:47 am

  Kakve mrtve mucnine

 5. Igor Samohod

  11 srpnja, 2017 u 4:33 pm

  Onak tekst vam je povrsan ko i zadnja recenica il cak rijec.. nije dokazano niti ce bit da stvara ovisnost jer nam je u prirodi da unosimo canabis u tijelo.. istina je da sam vidjao ljude koji bljuju kad se napuse ali iskljucivo u slucajevima ako su pili, napili se prije kanabisa ili ako se pretjerano konzumira bez ikakvog unosa bilo tekucina recimo voda il neka hrana.. al ajd ak nis drugo pisete o temi..

 6. Petar Vukajlov

  12 srpnja, 2017 u 9:31 am

  Imao sam mali bol u zub… zapalio dzoint i bol se pojačala za 30x… kakve gluposti ovi izjavljuju? Pravo na tu priču imaju oni koji si godinama konzumirali a ne neko ko je samo probao i odma knjigu o tome napisao. I bob marley je umro od raka a duvao je svaki dan

 7. pero

  12 srpnja, 2017 u 5:58 pm

  Ma koje proklete ovisnosti?
  Imam 55 godina. Duvam od svoje 15-te
  Ovisan sam o nikotinu (cigaretama),
  srećom o alkoholu nisam,
  Ali ovisnost o marihuani?
  Dajte ne lažite i ne lupetajte.
  Duvam 35 godina.
  Ima dana, mjeseci, godina kada ne duvam,
  kao klinac sam duvao svaki dan, onda je bilo viuše posla
  pa sam duvao samo vikendom.
  Novi posao me toilko ubio da sam zaboravio na duvanje nekoliko godina.
  (najgore godine mog života rad 12-16 sati dnevno bez vikenda)
  Srećom sam našao normalan posao, ali kako godine idu
  tako sve manje duvam.
  Nadam se u mirovini da ću ponovo svaki dan uživati.
  Dakle testirao sam ovisnost6 o marihuani cijeli svoj život
  i nikada ali baš nikada nisam osjetio problem zbog toga ili problem zbog neduvanja.
  Ovisan sam o marihuani isto onoliko koliko sam ovisan i o kremšnitama
  Dajte više molim nvas ne rasparčavajte laži farmaceuta.

  Farmaceuti 100 goduna koriste alkohol, heroin, kokain…. sve jajače droge i njihove sintetizirane verzije, ali travu su gle čuda zaboravili.
  To je zato jer kada bi travu prepisivali kao, lijek
  ZA 90% BI IM PALA PORODAJA ANTIDEPRESIVA.
  O ostalim dobrobitima i zlu za farmaciju mi se ne da više pisati

 8. Nikola J. Jurić

  14 listopada, 2017 u 12:40 pm

  Crveni

 9. Vigor Vigor

  14 listopada, 2017 u 2:39 pm

  Rod’la maajkaa

 10. Dalibor Yusa Cvitkovic

  14 listopada, 2017 u 6:02 pm

  Jedino negativne posljedice su glad i pad secera

 11. Marko Vuk

  15 listopada, 2017 u 11:00 am

  Trebalo bi zabraniti uzimati u obzir “istraživanja” na marihuani iz zemalja koje ih imaju kao ilegalne. Neka u Nizozemskoj probaju napraviti takve testove.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Istraživači su uvjereni da određeni aktivni sastojci iz kanabisa mogu utjecati na sprječavanje ulaska virusa u stanice pluća.

Alternativna medicina

Upotreba kanabidiola (CBD), glavnog nepsihoaktivnog spoja dobivenog iz kanabisa, u ljudskoj i veterinarskoj medicini, kontinuirano se povećavala tijekom posljednjih deset godina, usprkos nedostatku znanstvenih...

Biljke i životinje

Znanstvenici su u marihuani pronašli supstancu 30 puta jaču od THC-a, a još uvijek nije poznato kako djeluje na čovjeka. Znanstvenici su nakon laboratorijskih...

Ovisnost i liječenje

Nova studija otkrila je kako su vozači pod utjecajem marihuane nešto sigurniji vozači od onih pod utjecajem alkohola i manje je vjerojatno da će...

Oglašavanje