Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Klima

2020. godina mogla bi biti najtoplija u povijesti

Američki znanstvenici objavili su u četvrtak da postoji čak 75 posto šanse da 2020. godina bude najtoplija na planetu Zemlji u povijesti mjerenja.

Već sad, sudeći prema prva tri mjeseca, ona je druga najtoplija godina u povijesti, piše USA Today.

Ono što je neobično je nedostatak fenomena El Niño (prirodnog zagrijavanja tropske zone Tihog oceana, koji utječe na temperature širom Zemlje). Tako su veljača i ožujak bili rekordno najtopliji mjeseci i to bez utjecaja El Niña.

Dugoročni trend povećanja temperature i dalje se primjećuje i to prije svega zbog efekta staklenika, uslijed upotrebe fosilnih goriva.

Čak i ako ne bude najtoplija godina, 2020. će biti 99,9 posto među top 5 najtoplijih.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biologija

S obzirom na to da zagrijavanje oceana utječe na koraljne grebene, znanstvenici ulažu napore u istraživanja koja imaju za cilj pronaći načine kako usporiti...

Klima

Stopa otapanja se povećava pošto se atmosfera i oceani zagrijavaju.

Ekologija i okoliš

Rezultati istraživanja pokazali su da troškovi klimatske štete uzrokovane organskom proizvodnjom mesa jednako su visoki kao i kod proizvodnje mesa konvencionalnim uzgojem.

Klima

Ledenjaci na planini Qilian u Kini tope se šokantnom brzinom, dok globalno zagrijavanje donosi nepredvidive promjene i povećava izglede za dugoročne nestašice vode, tvrde znanstvenici....

Oglašavanje