Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Ovo je najrizičnije mjesto za prenošenje koronavirusa u kući

Najrizičnije mjesto u domu za prenošenje koronavirusa je kupaonica, vjeruju znanstvenici.

Nedavno testiranje provedeno u kući u kojoj je bio izoliran pacijent zaražen koronavirusom pokazalo je da su WC školjka, umivaonik i kvaka toaleta testirani pozitivno na virus, što pojačava mogućnost da bi još jedan način prenošenja virusa mogao biti putem fekalija.

Pretpostavka znanstvenika da je kupaonica najrizičnija leži u činjenici da se nakon povlačenja vode u kupaonici, virus širi prostorijom i kontaminira druga područja u blizini.

Istraživanje dr. Seana Wei Xiang Onga iz Nacionalnog centra za infektivne bolesti u Singapuru ujedno je pokazalo da na većini zaštitne opreme njegovatelja, kao i u hodniku kuće, nije zabilježeno prisustvo virusa.

Dugo se zadržava u fekalijama

“Kada razmišljamo o načinima prenošenja koronavirusa, to nije prva stvar koja bi većini pala na pamet prije ovog istraživanja. Očigledno se mora dodatno posvetiti pažnja dezinfekciji kupaonice nakon svake upotrebe, kao i detaljnom pranju ruku poslije obavljanja nužde”, upozorava dr. Aaron Glatt, direktor bolnice Mount Sinai South Nassau u New Yorku.

Novi virus se, očigledno, dugo zadržava u fekalnim materijama. Stoga, ako temeljito ne operemo ruke i ne dezinficiramo kupaonicu nakon upotrebe, postoji povećan rizik od zaraze, piše Business Insider.

Dr. Ong testirao je domove tri zaražena pacijenta koji su izolirani u kućnim uvjetima. Kod svakoga od njih uzeto je 26 uzoraka iz sobe u kojoj su provodili najviše vremena, iz kupaonice i predsoblja. Uzorci su uzeti i od liječnika koji su ih posjećivali u samoizolaciji.

Dokaz koliko je važna dezinfekcija

Prvi pacijent testiran je dva puta – četvrtog i desetog dana bolesti. Testovi su uzeti nakon čišćenja navedenih prostorija i pokazali su negativan rezultat. Prostorije drugog pacijenta testirane su dva dana nakon dezinfekcije i također su bile negativne na koronavirus.

Međutim, kod trećeg pacijenta uzorci su uzeti prije čišćenja, a testirani su mu i uzorci stolice, koji su bili pozitivni na virus. Dr. Ong kaže kako je na tri od pet mjesta u toaletu pronađen virus, dok kontaminacije nije bilo u uzorcima hodnika.

“Rizik prenošenja od kontaminirane obuće vrlo je nizak, što pokazuju naši rezultati, ali imamo i očigledan dokaz da je redovna osobna higijena, kao i održavanje higijene u kupaonici nakon svake upotrebe veoma važna”, kaže dr. Ong za Medscape.

Možda će vas zanimati

Biologija

Institut Ruđer Bošković (IRB) u petak je predstavio rezultate istraživanja biomolekula iz Jadranskog mora koje su pokazale visoku biološku aktivnost i potencijal za primjenu...

Psihologija

Kako definirati ljubav ? Što je ljubav? Kako je definiramo? Je li ljubav jedna stvar ili skup mnogih stvari? Postoje li različite vrste ljubavi?...

Oboljenja i poremećaji

Istraživanje koje su vodili istraživači iz američke bolnice Brigham and Women ‘s Hospital (BWH) pokazalo je povezanost između povišene koncentracije ftalata u tijelu i...

Biljke i životinje

Rast drveća s godinama se ubrzava, pokazalo je jedno istraživanje objavljeno u časopisu Nature, te sugerira da bi najstarije drveće na svijetu moglo imati...