Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Znanstvenici upozoravaju: nemojte držati mobitel pored glave dok spavate

Zdravstveni zavod iz Kalifornije savjetuju ljude da drže svoje mobitele što dalje od sebe kako bi se smanjio utjecaj zračenja. Izdali su i vodič u kojem detaljno opisuju koje sve negativne posljedice takvo zračenje može imati na naše zdravlje.

Na ovaj korak su se odlučili nakon što su neki gradovi kao što su Berkeley i San Francisco izdali upozorenje svojim građanima da bi trebali držati svoje mobitele na što većoj udaljenosti od svog tijela.

Mobilni uređaji prenose informacije koristeći radio signale niske frekvencije koji nas mogu izložiti zračenju posebno za vrijeme skidanja velikih dokumenata. Iako istraživanja nisu u potpunosti dokazala da je zračenje iz mobitela opasno, mnoge studije ljudima savjetuju oprez pri korištenju mobitela, posebno kada se radi o djeci.

Dr. Devra Davies kaže kako mnogi ljudi ne znaju da sami proizvođači stavljaju upozorenja o tome kako ne bismo smjeli držati uređaj preblizu našeg tijela. Oni također savjetuju korištenje slušalica i zvučnika. Znanstvenici su posebno zabrinuti kada se radi o djeci jer mnogi roditelji zanemaruju ova upozorenja i ne nadziru svoju djecu. RF lakše prodire u mozak djece zbog čega može doći do problema u razvoju.

Studije su pokazale kako dugotrajna izloženost zračenju može izazvati tumore na mozgu ili u uhu. Mnogi psiholozi upozoravaju da korištenje mobitela može loše djelovati na pažnju, mentalno zdravlje i na manjak sna kod adolescenata. Nedavno je Francuska zabranila korištenje mobitela u osnovnim i srednjim školama.

Također, stručnjaci upozoravaju kako zračenje može uzrokovati neplodnost jer je dokazano kako se muškarcima koji mobitel drže u džepovima može smanjiti broj spermija.

Problem nije snaga signala već njegova nepravilna priroda, posebno kada se uređaj mora mučiti da prenese informaciju. Znanstvenici posebno upozoravaju na slučajeve kada postoje samo dvije crtice za signal, dok vozite te dok primate ili šaljete velike količine podataka. Oni savjetuju korištenje slušalica, upozoravaju da ih ne stavljamo ispod jastuka ili na noćni ormarić te da ih nosimo u torbama, a ne u džepovima.

Možda će vas zanimati

Ovisnost i liječenje

Čini vam se kako neprestano žudite za uživanjem na suncu? Prema studiji objavljenoj u časopisu Cell sunčanje bi vrlo lako moglo postati više od...

Wellness i prehrana

Stigli rezultati jedne velike studije

Neuroznanost

Induciranje stanja sličnog hibernaciji kod osoba oboljelih od raka moglo bi dati više vremena liječnicima da pronađu adekvatnu terapiju. Rast tumora značajno bi se...

Tehnologija

Prema podacima Međunarodnog foruma za otpadnu električnu i elektroničku opremu (WEEE), ove godine bacit će se 5,3 milijarde mobitela. Procjena, temeljena na podacima o...