Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Znanstvenici uspjeli staviti lasere u stanice raka

Laserska tehnologija se koristi već desetljećima u mnogim područjima ljudske djelatnosti i još uvijek se razvija. Znanstvenici s Harvard Medical school su učinili nešto doista izvanredno. Izradili su lasere koji su toliko mali da mogu stati u živu stanicu.

Laser je uređaj koji emitira svjetlost putem elektromagnetske radijacije. Svjetlost se emitira na određenoj valnoj dužini. Upravo zbog tih funkcija zasigurno je bilo teško napraviti tako sićušnu napravu.

Ovi laseri mogu proizvesti mnogo boja, negdje oko 400. Napravljeni su od silicijskih poluvodiča i ne ometaju normalan rad stanica.

U ovom trenutku u medicini se koriste fluorescentne boje kako bi se označile specifične stanice koje pomažu stručnjacima da prepoznaju tkiva. Međutim, samo mali broj boja se može kreirati ovakvom metodom. Zbog toga je ovo otkriće još važnije jer ovi laseri nemaju takve nedostatke. Istraživači su uspjeli uhvatiti boje u optičkoj šupljini te su uspjeli napraviti maleni laser.

Voditelj istraživanja dr. Nicola Martino kaže kako su čestice iz lasera bio kompatibilne, zauzimaju samo 0,1 volumena u stanici i ne utječu na njeno ponašanje.

Znanstvenici koriste svjetlost kao bi označili i pronašli stanice dok se kreću. Oni ih promatraju kao barkodove koji im omogućuju da razlikuju stanice jedne od drugih.

Stručnjaci vjeruju da bi ova tehnologija mogla biti od velike važnosti u borbi protiv tumora. To su prikazali kada su u laboratoriju stvorili sferoidu tumora i stanice koje imitiraju njegov rast. S laserom su označili tisuće individualnih stanica i mogli su ih pratiti nekoliko dana. Stanice tumora mogu biti heterogene i sastojati se od brojnih stanica od kojih svaka nosi različite mutacije.

U budućnosti će znanstvenici moći pratiti individualne stanice i prepoznati one koje imaju veći potencijal za razvijanje metastaza. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Photonics.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...