Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Neuroznanost

Znanstvenici uspješno izbrisali neželjena sjećanja

Zamislite da možete zaboraviti na prošlu ljubavnu vezu brisanjem sjećanja. Jednostavno bi otišli do doktora koji će Vas ljubazno i lako riješiti neugodnih sjećanja iz života. Iako to možda zvuči kao znanstvena fantastika, rezultati, koji su objavljeni u časopisu Biological Psychiatry, vrlo su stvarni.

Tim vođen od strane Courtney Miller iz istraživačkog centra The Scripps na Floridi, uspješno je izbrisao drogom povezane uspomene u miševa i štakora što pruža nadu za oporavak ovisnika ili ljudi koji pate od post-traumatskog stresnog poremećaja (PTSP). Oni napominju da su bivši ovisnici o metamfetaminu izvijestili da osjećaju žudnju za drogom zbog asocijacija. Novac, cigarete, pa čak i gume mogu ih povući natrag u ovisnosti od koje su se teško oslobodili.

Sjećanja je prilično teško proizvesti, kaže Tim. Moraju se dogoditi promjene u ograncima dendrita – malih struktura koje primaju signale od drugih neurona i u tom procesu mijenjaju strukturu živčane stanice. Aktin je protein koji čini strukturu stanice i obično sudjeluje u ovom procesu.

No, u miševa i štakora, znanstvenici su inhibirali polimerizaciju aktina blokiranjem “molekularnog motora” pod nazivom miozin II. To su učinili tijekom faze formiranja pamćenja vezanog uz metamfetamin.

Courtney Miller, je objasnila da su uzbuđeni svojim nalazima jer njihova manipulacija “narušava memoriju dugo nakon što je formirana.”

Testovi provedeni nakon manipulacije otkrili su da miševi i štakori “odmah i stalno” izgube sve uspomene vezane uz metamfetamin. Sva ostala sjećanja, kao što su hrana ili nagrade ostala su netaknuta. “U našem slučaju, manipulacija se može napraviti u bilo koje vrijeme i očito, da se izbrišu samo drogom povezane uspomene. ”

Iako možda trenutno nismo u mogućnosti izbrisati pamćenje o prošlim vezama, ovisnici o drogama i osobe oboljele od PTSP-a bi jednog dana mogli dobiti olakšanje.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Geografija i geologija

Zašto je more slano? Ovo pitanje jednako intrigira znatiželjnike i znanstvenike, otkrivajući duboku povezanost između geologije, kemije i ekologije naše planete. Oceani pokrivaju preko...

Na rubu znanosti

Fizičar Melvin Vopson nedavno je objavio rezultate svoje studije koja sugerira postojanje novog zakona fizike, zvanog “drugi zakon infodinamike”. Prema Vopsonu, ovaj zakon može...