Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Znanstvenici uživo snimili i otkrili razlog pucketanja zglobova prstiju

Razlog pucketajućeg zvuka zglobova, dugo je vremena područje rasprave među fiziolozima. Ali sada, kanadski su znanstvenici uz pomoć MRI snimke uživo promatrali proces unutar zgloba prsta ruke, te došli do zaključka koji bi mogao, napokon, utišati dugotrajnu debatu, prenosi io9.

50985080985

Znanstvenici su desetljećima pretpostavljali kako pucketajući zvuk zglobova proizlazi iz formiranja ili sloma plinovite šupljine unutar zgloba. No, nedostatak vizualnih dokaza nije bio sposoban konkretno ponuditi odgovor na fiziološku nedoumicu.

Kanadski znanstvenici predvođeni Gregory Kawchukom sa Sveučilišta Alberta, odlučili su riješiti dvojbe, skenirajući proces pucketanja zgloba uz pomoć MRI aparata nad jednim ispitanikom. Tako su istraživači bili u mogućnosti po prvi put uživo zabilježiti zbivanje u zglobu, koje se događa u vremenu manjim od 310 milisekundi.

Analiza snimke je pokazala kako u trenutku odvajanja artikularnih površina, dolazi do brzog formiranja šupljine unutar zgloba, što po mišljenju znanstvenika, dovodi do prepoznatljivog pucketajućeg zvuka, zahvaljujući stvaranju šupljine ispunjene plinom unutar sinovijalne tekućine (tvari koja podmazuje zglobove).

Također, istraživači su primijetili i bijeli bljesak, koji se pojavljuje prije samog pucketanja, što su povezali s povlačenjem vode prije loma zgloba.

– Kada se površine zgloba naglo odvoje, više ne postoji dostupna tekućina koja bi ispunila povećani prostor, stoga dolazi do formiranja šupljine koja je očigledno povezana sa zvukom – zapisao je dr. Kawchuk u medicinskoj studiji objavljenoj u časopisu PLOS One.

Možda će vas zanimati

Neuroznanost

Iako izgleda kao bizarna biciklistička kaciga ili dio opreme sa seta filma „Povratak u budućnost“, morate priznati da izgleda poprilično fora. Ova kaciga je...

Zdravlje i Medicina

Neuroznanstvenici su došli do otkrića da je hipotalamus žena koje koriste kontracepcijske pilule znatno manji u odnosu na one koje ne koriste. Hipotalamus je...

Biologija

I dok smo prije koji dan imali priliku vidjeti kako izgleda spolni odnos promatran izbliza, i to pomoću kamere stavljene na „osjetljivo mjesto”, primjer...