Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Znate li nabrojati 6 najvećih otoka na svijetu? Možda će vas iznenaditi ova top lista

Znate li nabrojati 5 najvećih otoka na svijetu? Možda će vas iznenaditi ova top lista
Shutterstock

Naseljena neobičnim životinjama te domaćin čak 11 posto svjetske populacije, otoci su jedna od najraznolikijih i najuzbudljivijih mjesta na našem planetu. Ovdje ćemo vam predstaviti popis najvećih otoka prema površini, a pri tome ne uključujemo kopnene mase kontinenata.

To znači da naš popis ne uključuje Afro-Eurasiju, Amerike, Antarktiku i Australiju. Ove velike kopnene mase nalaze se na vlastitim kontinentalnim litosferama i tektonskim pločama, za razliku od pravih otoka koji su produžeci oceanske kore ili leže na kontinentalnoj ploči koja sadrži veći kopneni masiv.

1. Grenland

Grenland, najveći otok na svijetu, prostire se na površini od impresivnih 2.130.800 četvornih kilometara. Osim glavnog kopna, široko područje Grenlanda uključuje preko 100 manjih otoka koji su rasuti duž njegove obale.

Grenland je definiran kao autonomna teritorija Kraljevine Danske. Unatoč svojoj ogromnoj veličini, hladna klima čini ga izuzetno rijetko naseljenim, a naselja su ograničena na nekoliko mjesta uz obalu. Na ovom otoku živi samo 56.000 ljudi. Većina stanovnika Grenlanda su Inuiti, dok značajna manjina ima europske korijene, uglavnom danskog podrijetla.

Grenland
Shutterstock

2. Nova Gvineja

Drugi najveći otok na svijetu je Nova Gvineja, smještena u jugoistočnoj Aziji, a prostire se na površini od 785.753 četvornih kilometara. Ovaj otok je politički podijeljen, pri čemu istočni dio pripada Papui Novoj Gvineji, dok zapadni dio čini dio Indonezije.

Preko ovog otoka horizontalno se prostire niz planinskih lanaca poznatih kao Nova Gvinejska visoravan, a uključuje i Puncak Jayu, najviši vrh i najvišu planinu u Oceaniji, s visinom od impresivnih 4.884 metra.

Nova Gvineja
Shutterstock

3. Borneo

Na trećem mjestu po veličini otoka nalazi se Borneo, čija površina iznosi 748.168 četvornih kilometara. Ovaj otok također se nalazi u tropskim dijelovima jugoistočne Azije te je politički podijeljen između tri zemlje: Malezije i Bruneja na sjeveru te Indonezije na jugu.

Na Borneu živi više od 21 milijuna ljudi. Osim bogate ljudske populacije, regija je također obdarena iznimnom biološkom raznolikošću, uključujući 15.000 vrsta cvjetnica, 3.000 vrsta drveća, 221 vrstu kopnenih sisavaca i čak 420 vrsta ptica. Jedna od najkarizmatičnijih životinja na ovom otoku je borneanski orangutan (Pongo pygmaeus), jedna od tri poznate vrste orangutana.

Borneo
Shutterstock

4. Madagaskar

Četvrti najveći otok na svijetu je Madagaskar, čija površina iznosi 587.041 četvornih kilometara.

Smješten u Indijskom oceanu uz istočnu obalu južne Afrike, Madagaskar je druga najveća otočna država nakon Grenlanda. Slično Borneu i Novoj Gvineji, ovo područje obiluje biološkom raznolikošću, a njegova posebnost su jedinstvene životinje koje se ne mogu naći nigdje drugdje na svijetu, uključujući aye-aye i fossu.

Madagaskar
Shutterstock

5. Otok Baffin

Na petom mjestu po veličini otoka nalazi se Baffin, koji se nalazi u Kanadi i prostire na površini od 507.451 četvornih kilometara.

Ovaj otok je udaljen samo 350 kilometara od Grenlanda na svojoj najbližoj točki i također se može nazvati “ledeni div”. Baffin ima slično malu populaciju od samo 13.000 ljudi, a većina njih su Inuiti. Osim toga, na ovom otoku se nalazi najveći vertikalni pad na svijetu, poznat kao Thor Peak, koji se uzdiže na visinu od 1.675 metara.

Baffin
Shutterstock

6. Veliki Otok

Najveći otok u Sjedinjenim Američkim Državama je prikladno nazvan Veliki Otok na Havajima, koji se prostire na površini od 10.430 četvornih kilometara. S druge strane, Velika Britanija dolazi kao deveti najveći otok u cjelini, s površinom od 209.331 četvornih kilometara.

Otoci su nevjerojatna geografska čuda koja nas očaravaju svojom raznolikošću i jedinstvenim karakteristikama. Kroz ovaj pregled najvećih otoka na svijetu, otkrili smo ne samo veličanstvene prirodne ljepote, već i različite kulture, ekosustave i životinjske vrste koje oblikuju te otočne svjetove.

Iako smo se ograničili na 6 najvećih otoka na svijetu, ne smijemo zaboraviti da svaki otok nosi svoju priču i značaj. Otočni ekosustavi često su krhki i osjetljivi na promjene, a očuvanje njihove biološke raznolikosti izuzetno je važno za buduće generacije.

Također, bonus podaci o Velikom otoku na Havajima i Velikoj Britaniji podsjećaju nas da otoci dolaze u raznim oblicima i veličinama diljem svijeta, svaki s vlastitim jedinstvenim osobinama.

U svakom slučaju, otoci nas podsjećaju na bogatstvo prirode i kulture koja oblikuje naš svijet, te nas potiču na očuvanje i istraživanje tih posebnih mjesta na Zemlji.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...