Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Što je grooming? (10 načina da zaštitite dijete)

Naučite zašto je opasan

U današnje doba nerijetko možemo vidjeti da predatori na Internetu iskorištavaju mlade i nesigurne osobe, a dokaz tome je i grooming. Ako vas zanima što je to točno grooming, koje grooming značenje nosi sa sobom te kako možete svoje dijete zaštititi od online groominga, svakako nastavite čitati.

grooming
FOTO: SHUTTERSTOCK

Upozoravamo da ostatak članka sadrži uznemiravajući sadržaj koji vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnima. Stoga, ako ste osjetljivi što se tiče tema seksualnog nasilja, emocionalne manipulacije i zlostavljanja, molimo vas da s oprezom nastavite čitati današnji članak. Ipak, edukacija je jedini način da se borimo protiv pojava kao što su grooming, stoga ove teške teme ipak obrađujemo zajedno.

Što je uopće grooming?

Grooming je pojam koji opisuje uspostavu odnosa povjerenja i emocionalne povezanosti između djeteta i (najčešće) odrasle osobe. Ipak, ne radi se o zdravom i normalnom odnosu, već o odnosu koji se gradi isključivo nekom komunikacijskom tehnologijom s ciljem vrbovanja i iskorištavanja maloljetnika u seksualne svrhe.

Sigurni smo da vas je ova definicija vrlo neugodno iznenadila i da već razmišljate o raznim načinima na koje možete svoje dijete zaštititi od groominga na Internetu. Ne brinite jer ćemo o tim opcijama također pričati. No, idemo malo bolje raspraviti o tome koje su to opasnosti koje dolaze uz grooming.

Grooming je posebno opasan zbog neograničenih mogućnosti komunikacije preko Interneta, zbog brzine komunikacije i zbog toga što su djeca dostupna gotovo kroz cijeli dan, a teško je prikriti im vlastiti identitet, dob, spol i izgled. Koristeći blagodati (a možda ujedno i najveća prokletstva) Interneta, djecu je lakše uvući u potencijalno opasne komunikacije i aktivnosti.

Tko su to groomeri, odnosno vrebači?

Kad se pitamo što je grooming, moramo se dobro upoznati s vrebačima na Internetu. Internetski namamljivači (groomeri, vrebači, nasilnici) iznimno su dobri manipulatori, vješti su u uspostavi kontakata te pridobivanju povjerenja mladih i neiskusnih osoba. Očito se radi o osobama koje ne razumiju ideju društveno odgovorne socijalizacije već svoje maligne nakane pokazuju upravo kroz naizgled nevine interakcije dopisivanja i zajedničkog igranja igrice.

groomer
FOTO: SHUTTERSTOCK

Osim što imaju taktike kojima se sprijatelje s djecom i uvjere ih kako su oni od sada nadalje njihovi najbolji prijatelji, namamljivači jako dobro znaju kako odnos vrlo brzo podići na potpuno novu razinu i od djece zatražiti ono najopasnije… Oni ih upoznaju dovoljno dobro da bi ih mogli kontrolirati lažima. Znaju kako djecu postupno navesti na snimanje golišavih i seksualiziranih fotografija ili videouradaka. Koriste se pritom zavođenjem, ali i ucjenama i prijetnjama ako je dijete podijelilo nešto o sebi.

Je li grooming zaista realan problem?

Prošlogodišnji rezultati nacionalnog istraživanja EU Kids Online o medijskim navikama i iskustvima djece na Internetu pokazali su kako se svako sedmo dijete u dobi od 9 do 17 godina u posljednjih godinu dana susrelo s interakcijom u kojoj su nepoznatu osobu upoznali putem Interneta i s njom održavali komunikaciju.

Većina djece se susrela s osobom svojih godina, dok se ipak svako deseto dijete susrelo s osobom starijom od sebe. Ta osoba često postaje takozvani groomer, pogotovo ako se radi o velikoj razlici u godinama! Dapače, većina predatora na Internetu preferira vršiti grooming nad prilično mladim tinejdžerima (takozvani tweens – 11, 12 i 13 godina) jer su emocionalno nezreli i lako ih je manipulirati u tim godinama kad im je samopouzdanje labavo.

Uznemiravajuća je činjenica da je gotovo svako drugo dijete otišlo na sastanak uživo s jednim do dva online prijatelja, dok je svako deseto imalo susrete s više od 10 online prijatelja. Iako će roditelji reći da to nije nužno neki veliki problem ako se radi o vršnjacima, valja malo bolje razmisliti – kako mi uopće možemo znati s kime se naša djeca nalaze i lažu li nam? Manipulatori će ih često na to navoditi.

Ovo su koraci koje poduzima groomer

1. Promatranje grupe i uklapanje u istu.

Većina namamljivača najprije promatra komunikaciju unutar neke grupe na društvenoj mreži ili u chatroomu, odabirući potencijalne žrtve koje tim načinom upoznaju i prikupljaju informacije o njima. Nerijetko se infiltriraju u grupe mladih koje se povezuju na temelju nekog zajedničkog interesa (igrice ili glazbe, recimo) pa tako postaje “jedan od njih” i u samom startu čini se kao prijatelj.

2. Odabir žrtve.

Pri odabiru potencijalne žrtve, groomer uvijek bira osobu koja izgleda emocionalno nestabilno i onu koja možda najviše pokazuje vlastite nesigurnosti. Tako manipulator prepoznaje kako će toj osobi moći podići samopouzdanje lažnim komplimentima i brzo postati njen prijatelj, a nakon toga i najgora noćna mora.

što je grooming
FOTO: SHUTTERSTOCK

3. Prva komunikacija.

Kada kao pravi predator završi s “promatranjem okoline”, groomer polako postaje dio grupe i uključuje se u razgovore. Ipak, ne zanimaju ga svi sudionici neke grupe, već samo ona osoba koju izabire, stoga se počinje privatno dopisivati s njom… Kreće uspostava odnosa, uglavnom slijedeći interese djeteta i njemu važne teme.

Ponekad se groomeri predstave kao vršnjaci, a tek kasnije se otkriva istina. U toj početnoj fazi ovaj kontakt ne doima se opasnim ili neprimjerenim. Kod nešto starije djece groomeri ponekad otkriju svoju pravu dob odmah – ovo je čest potez kod groominga mladih djevojaka koje se osjećaju posebno kada razgovaraju sa starijim muškarcima.

4. Građenje povjerenja lažima i komplimentima.

Groomeri potom nastavljaju graditi odnos povjerenja sa žrtvom i potenciraju dijeljenje tajni, čime cijelu priču podižu na jednu prisniju razinu. Zašto groomeri ovo rade? Zato što kasnije sve te informacije mogu koristiti kao materijal za ucjenjivanje i traženje novaca, eksplicitnih fotografija i slično.

Osim toga, upoznavanjem djeteta na tako prisnoj razini groomeri mogu dobiti dojam o tome što je djetetu bitno. Uvid u njihovo emocionalno stanje pomaže im da bolje formiraju komplimente koji će djetetu biti vrlo bitni. Jedan od najboljih savjeta koji možete primijeniti i na sebe i na dijete jest – ako ti osoba uvijek daje komplimente samo oko stvari u vezi koji si nesiguran/na, to nikad nije dobar znak.

Izuzetno je bitno napomenuti i da neki vrebači grooming primjenjuju i na nekoliko djece odjednom, zbog čega im uopće nije problem jedan odnos graditi dugo vremena. Na taj način dodatno zbunjuju dijete koje kroz dulje vrijeme dobiju dojam da im je groomer zaista prijatelj, ali to nikad nije istina. Nažalost, ona ideja predatora koji odmah nalazi i odmah napada više nije istinita jer su se isti prilagodili modernim vremenima i, nažalost, u svoje maligne namjere ulijevaju mnogo truda.

5. Iznuđivanje eksplicitnog sadržaja.

Kada je uspostavljeno povjerenje i dijete se u razgovoru osjeća dovoljno ugodno, namamljivači polako uvode teme o rizičnim ponašanjima, prikupljajući informacije o djetetu koje će kasnije iskoristiti kako bi ga ucjenjivali. U ovoj fazi dijete već ima jedan vrlo uzbudljiv, ali i klimav odnos s namamljivačem koji često pokušava igrati toplo-hladnu igru i na taj način žrtvu uvjeriti kako se i ona mora boriti za njihov odnos.

Situacija naglo postaje mnogo opasnija kad se uvede tema seksa koja se produbljuje polako i sigurno, do trenutka kada groomer traži provokativni materijal uvjeravajući dijete da “svatko to radi” i da je “ovaj njihov odnos sasvim prirodan i poželjan” ili pak “da je sve ovo samo dio odrastanja”. Nažalost, groomer svoje tvrdnje potkrepljuje pokazivanjem drugih takvih neprimjerenih materijala djetetu, a dijete dobiva dojam kao da je to način da usreći svog prijatelja ili prijateljicu, groomera.

6. Potencijalna eskalacija odnosa.

Ovisno o tome koliko je groomer uporan i o tome koliko je dijete povodljivo, ovakvi odnosi nažalost znaju postati zabrinjavajuće opasni. Internetski vrebači ljudi su koji jako često postaju imuni na sadržaj koji iznuđuju i zbog toga im je svaki sljedeći put potrebno još više od onoga što su dobili prošli put. Tome u korist ide činjenica da dijete također postaje desenzitizirano na slanje eksplicitnog sadržaja svaki put kad to mora učiniti.

Ipak, ima groomera koji na svom putu postanu još gori kriminalci. Osim očitih seksualnih prijestupa, počinju namamljivati mlade na druženja uživo, traže ih podatke kreditnih kartica njihovih roditelja ili ih pak uvjeravaju da im treba novac za nešto što će proživjeti zajedno – “trebaju mi novčići za igricu koju igramo” ili “ove novce spremam za dan kad ćemo se zajedno družiti”.

Ovo je najčešće stadij u kojem roditelji primijete da nešto nije u redu jer se djeca počinju ponašati čudno, često izlaze na mjesta koja ne žele dijeliti s roditeljima, a potencijalno im i kradu stvari. Ipak, postoje i djeca koja toliko dobro skrivaju ovo stanje da se nažalost ovakvi odnosi protežu kroz dugi niz godina.

Što stručnjaci kažu o groomingu?

Stručnjaci upozoravaju kako vrebači ove vrste nisu pedofili čije su žrtve pretpubertetska djeca. Internetske namamljivače mogu seksualno privlačiti i djeca pubertetske dobi i mlađi adolescenti, između 12 i 15 godina. Očiti je problem to što grooming ne bira – praktički svi maloljetnici su u opasnosti.

Bitno je napomenuti kako su groomeri pošast modernog doba koja će se vrlo vjerojatno samo brojčano povećavati. Zbog toga je izuzetno bitno da svoju djecu educiramo i da im ponudimo podršku u trenucima kada se ovakve stvari dogode, a ne da ih osuđujemo i napadamo jer su bili naivni!

Istraživanja i klinička praksa pokazali su da su djevojke češće žrtve internetskog zavođenja. Često su to djeca nižeg samopouzdanja, slabijih socijalnih vještina, koja u svom odrastanju vjerojatno imaju traumatska iskustva ili povijest obiteljskih problema.

Danas neuroznanost objašnjava kako se dio mozga koji u djetinjstvu koristimo za percepciju roditeljske ljubavi kasnije prenamjenjuje za romantične veze. Zbog toga djeca koja su imala loše odnose s roditeljima postaju meta predatora puno lakše od djece koja su odrastala u sigurnom i podržavajućem okruženju.

Među žrtvama su često i ona djeca koja koriste Internet kako bi se izložili eksplicitnom sadržaju ili našli nešto što je zabavno, a u isto vrijeme adrenalinska aktivnost. Takva djeca i sama traže prijateljstva s nepoznatim ljudima i zbog toga su rizična skupina što se groominga tiče.

Kako zaštititi djecu od groominga?

Važno je podržati djecu i mlade da što ranije nauče kontrolirati sadržaje s kojima se susreću online te ih naučiti kako da se snađu u potencijalno neugodnim ili uznemirujućim situacijama. Puki savjet “nemoj razgovarati o seksu na Internetu” mlađim adolescentima vjerojatno neće biti dovoljan.

zaštita od groominga
FOTO: SHUTTERSTOCK

Što napraviti ako imate dijete i brinete se o tome kako ono konzumira sadržaj na Internetu? U nastavku s vama dijelimo 10 savjeta koji vam mogu pomoći. Ako ste roditelj djeteta koje se susrelo s ovakvim ljudima, razmislite i o kontaktiranju policije. S druge strane, ako se i sami borite s groomingom, svakako potražite utjehu od staratelja ili punoljetne osobe.

  1. Podsjetite djecu na opasnost. Naravno, jedan od očitih savjeta jest da djecu moramo upoznati s opasnostima koje vrebaju. Nemojte ih držati u mraku, već im objasnite što je grooming i pomozite im da bolje razumiju kako se ove stvari mogu dogoditi apsolutno svima.
  2. Naglasite da je Internet opasan za svakoga. Djeca često misle da im prodikama pokušavate “soliti pamet”, odnosno da ih uvjeravate da su glupi i da im zato morate sve objašnjavati u detalje… Objasnite im kako su na Internetu predatori usmjereni na gotovo sve ljude, samo u nekom drugom obliku, te da im ovaj savjet dijelite baš kao što ste i sami učili o ovim opasnostima. Nije samo malware ili neki virus nešto na što moraju paziti, već i stvarne ljudske interese.
  3. Ne posramljujte ih. Svi znamo da većina ljudi konzumira neki eksplicitni sadržaj, stoga nemojte djecu posramljivati u vezi toga. Objasnite im kako je bitno da sebe ne objavljuju na Internet u eksplicitnom obliku, pogotovo ne ako imaju neku tetovažu, madež, fleku ili ožiljak pomoću kojeg se mogu jednostavno identificirati.
  4. Mlađoj djeci uvedite roditeljski nadzor. Iako vam starija djeca neće uvijek dopustiti da ih promatrate tako blizu, kod mlađe je djece još moguće i potrebno na uređaje stavljati roditeljski nadzor. Na taj način možete direktno promatrati s kime dijete kontaktira.
  5. Interesirajte se za online prijateljstva svoj djece. Bitno je da, kad vam vaša djeca pričaju o svojim online prijateljima, zaista iskažete interes. Iako vam možda to i nije najinteresantnija tema, može se dogoditi da dijete dobije dojam da vas to ne zanima pa vam u budućnosti uopće neće govoriti ove stvari – čak i ako pođu po krivu.
  6. Dajte im načine da se zaštite. Nije dovoljno samo reći “nemoj pričati s nepoznatima” jer to, realno, i nije neki savjet. Bitno je da djeci ponudimo stvarne alate kojima mogu razlikovati prijatelje i vršnjake od odraslih ljudi. Dakle, objasnimo im kako da provjere je li neki profil stvaran, kako da pretražuju Internet po slikama, kako da prepoznaju laži…
  7. Nemojte se bojati tražiti pomoć. Da, znamo da je grooming jedna od onih tema o kojoj ni mi sami nekad nismo dobro educirani. Zbog toga je bitno da i sami istražite više o njoj, pogotovo ako počnete primjećivati sumnjivo ponašanje kod svoga djeteta.
  8. Dijete poučite sigurnosti u raznim životnim situacijama. Zaštita od groominga nije dovoljna, već je potrebno djecu naučiti kako da se zaštite i ako se dogode susreti uživo. Napomenite koliko je bitno biti u grupi ljudi kad se nalazite s nekim novim, kako je uvijek potrebno tražiti videozapis osobe kako priča prije no što ju vidite…
  9. Privatnost na prvom mjestu. Bitno je da vaše dijete, čak i ako završi u nekoj nezgodnoj situaciji ili se nađe u poziciji gdje netko pokušava vršiti grooming nad njime, zna koliko je privatnost bitna. Ne smije dijeliti informacije o sebi i neka to uvijek bude loš znak, ako ga netko traži informacije koje ne bi dao strancu na ulici.
  10. Upoznajte ih s nekoliko stvarnih slučajeva groominga. Djeci se ovakvi problemi često ne čine realnima skroz do trenutka u kojem se to zaista dogodi. Zbog toga nije loša ideja pokazati djetetu da je grooming realan problem i da postoje djeca koja su zaista bila žrtva ovog problema. Na Internetu je pregršt primjera.

Dakle, kao što ste mogli saznati u današnjoj objavi, grooming je jedan realan i opasan problem na koji svi moramo obratiti malo više pozornosti. Neovisno o tome jeste li roditelj ili netko tko još uvijek potencijalno može biti žrtva groominga, bitno je da ovakvim stvarima stanemo na kraj zajedno.

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Planete i mjeseci

Pozdrav, svemirski entuzijasti! Jeste li čuli za najnovije vijesti iz svemira? Znanstvenici su otkrili da Mars nije sam na svojem putovanju oko Sunca. Da,...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...