Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Zvijezda “odlučila” napustiti galaksiju

Oko 2000 svjetlosnih godina udaljena od Zemlje, postoji zvijezda koja se kreće prema rubu Mliječne staze. Ova zvijezda, poznata kao LP 40-365, jedna je od jedinstvene “vrste” zvijezda koje se brzo kreću – zaostali komadići masivnih zvijezda bijelih patuljaka – koje su preživjele u komadima nakon ogromne zvjezdane eksplozije.

Zašto zvijezda napušta našu galaksiju?

“Ova se zvijezda kreće tako brzo da gotovo sigurno napušta galaksiju … [kreće se] gotovo dva milijuna milja na sat”, kaže JJ Hermes, docent astronomije na Bostonskom sveučilištu za umjetnost i znanosti. Ali zašto ovaj leteći objekt juri iz Mliječne staze? Budući da se radi o komadiću gelera iz prošle eksplozije – kozmičkog događaja poznatog kao supernova – koji se još uvijek tjera naprijed.

“Proći kroz djelomičnu detonaciju i još uvijek preživjeti vrlo je cool i jedinstveno, a tek smo u posljednjih nekoliko godina počeli misliti da ovakva zvijezda može postojati”, kaže Odelia Putterman, bivša studentica BU koja je radila u Hermesovu laboratoriju.

U novom članku objavljenom u The Astrophysical Journal Letters, Hermes i Putterman otkrivaju nova zapažanja o ovom zaostalom “zvjezdanom geleru” koji daje uvid drugim zvijezdama sa sličnom katastrofalnom prošlošću.

Putterman i Hermes analizirali su podatke NASA-inog svemirskog teleskopa Hubble i Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), koji istražuje nebo i prikuplja svjetlosne informacije o bliskim i dalekim zvijezdama. Gledajući različite vrste svjetlosnih podataka s oba teleskopa, istraživači i njihovi suradnici otkrili su da se LP 40?365 ne samo izbacuje iz galaksije, već se na temelju uzoraka svjetline u podacima također rotira na svom izlazu .

“Zvijezda je u osnovi pogođena praćkom iz eksplozije, a mi promatramo njezinu rotaciju na izlasku”, kaže Putterman, koji je drugi autor u radu.

“Kopali smo malo dublje kako bismo shvatili zašto je ta zvijezda [uvijek iznova] postajala sve svjetlija i blijeđa, a najjednostavnije objašnjenje je da vidimo kako se nešto na [njezinoj] površini rotira unutar i izvan pogleda svakih devet sati”, što sugerira brzinu rotacije, kaže Hermes. Sve se zvijezde okreću – čak se i naše Sunce polako okreće oko svoje osi svakih 27 dana. No, za fragment zvijezde koji je preživio supernovu, devet sati smatra se relativno sporim.

Kako nastaju supernove?

Supernove se javljaju kada bijeli patuljak postane previše masivan da bi se mogao uzdržavati, što na kraju izaziva kozmičku detonaciju energije. Pronalaženje brzine rotacije zvijezde poput LP 40-365 nakon što je nastala iz supernove, može dati tragove izvornom sustavu iz kojeg je potekla. U svemiru je uobičajeno da zvijezde dolaze u bliske parove, uključujući bijele patuljke, koji su jako guste zvijezde koje se formiraju pred kraj života zvijezde. Ako jedan bijeli patuljak drugom daje preveliku masu, zvijezda koja predaje masu, može se samouništiti, što rezultira supernovom. Prema istraživačima, supernove su uobičajene u galaksiji i mogu se dogoditi na mnogo različitih načina, no obično ih je teško vidjeti. Zbog toga je teško znati koja je zvijezda implodirala, a koja je izbacila previše mase na svog zvjezdanog partnera.

Na temelju relativno spore brzine rotacije LP 40-365, Hermes i Putterman osjećaju se sigurnije da su to geleri zvijezde koji su se samouništili nakon što ih je partner nahranio prevelikom masom, kad su jednom kružili jedno oko drugog velikom brzinom. Budući da su se zvijezde tako brzo i blisko okretale jedna oko druge, eksplozija je oborila obje zvijezde, a sada vidimo samo LP 40-365.

Ostala saznanja iz ovog rada

“Ovaj rad dodaje još jedan sloj znanja o tome kakvu su ulogu ove zvijezde imale kada se supernova dogodila”, i što se može dogoditi nakon eksplozije, kaže Putterman. “Shvativši što se događa s ovom zvijezdom, možemo početi razumijevati što se događa sa mnogim drugim sličnim zvijezdama koje su došle iz slične situacije.”

“Ovo su vrlo čudne zvijezde”, kaže Hermes. Zvijezde poput LP 40-365 nisu samo neke od najbržih zvijezda poznatih astronomima, već i zvijezde s najvećim brojem metala ikada otkrivene. Zvijezde poput našeg Sunca sastoje se od helija i vodika, ali zvijezda koja je preživjela supernovu prvenstveno se sastoji od metalnog materijala, jer “ono što vidimo nuspojave su nasilnih nuklearnih reakcija koje se događaju kada se zvijezda raznese “, Kaže Hermes, čineći ovakve zvjezdane gelere posebno fascinantnim za proučavanje.

Možda će vas zanimati

Astronomija

Nedavno je otkrivena još jedna ogromna struktura u svemiru, što dovodi u pitanje naše razumijevanje kozmologije. Ta struktura, nazvana Veliki prsten, nalazi se 9,2...

Astronomija

Niz nevjerojatnih astronomskih pojava očekuje se na našem nebu tijekom 2024. godine, predstavljajući izuzetnu priliku za ljubitelje astronomije. Ova godina bi mogla biti osobito...

Astronomija

Po prvi put astronomi su kombinirali podatke iz NASA-inog rendgenskog opservatorija Chandra i svemirskog teleskopa James Webb kako bi proučili dobro poznate ostatke supernove...

Astronomija

U samom srcu gotovo svake galaksije u kozmosu leži golemo čudovište: crna rupa, čija je masa milijunima, pa čak i milijardama puta veća od...