Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Zvuk pčela udaljava slonove od željezničkih pruga

Savjeti nutricionista nisu u skladu s trenutnim obradivim površinama

U državi Assam na sjeveroistoku i u Zapadnom Bengalu na sjeveru Indije vlakovi su usmrtili gotovo 70 slonova od 2013. do lipnja 2019. godine

U okviru “Pčelinjeg plana”, postavljeno je 50 zvučnika koji emitiraju zvuk zujanja pčela uzduž desetak “staza slonova” u prostranim šumama Assama. U tom kraju živi gotovo 6000 jedinki slonova, odnosno 20% ukupne populacije tih životinja u Indiji.

“Istraživali smo kako spriječiti slonove da prelaze preko tračnica i naše su službe predložile takvu mjeru”, pojasnio je Jyoti Sharma, glasnogovornik Indijskih željeznica.

Zujanje se aktivira kad se vlakovi približe pojedinim točkama i mogu se čuti do 600m u krugu.

Taj projekt, za koji su Indijske željeznice primile nagrade društava za zaštitu životinja, bio je testiran još 2017. na domaćim i divljim slonovima, a prošle godine počelo je i postavljanje zvučnika.

U južnoj državi Kerala seljani se koriste ogradama koje su povezane košnicama i zvuk se počinje emitirati kad slon dotakne žicu.

Kako bi riješili probleme suživota slona i čovjeka koji postoje i u Africi, znanstvenici su prošle godine proveli eksperimente u nacionalnom parku Kruger u Južnoafričkoj Republici. Ondje su objesili čarape s feromonima pčela, kemijskih elemenata koje pčela ispušta kada osjeti da je košnica u opasnosti.

Ukupno je 25 od 29 slonova koji su se približili tim čarapama pokazalo “tipične znakove povećanog opreza, nesigurnosti i na kraju se mirno udaljilo”, objavljeno je u znanstvenom časopisu Current Biology.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Na prvi pogled situacija izgleda optimistično, ali situacija je zapravo zabrinjavajuća.

Klima

Proteklo desetljeće bilo je najtoplije dosad evidentirano u Indiji, a ekstremna je vrućina prošle godine izravno usmrtila oko 350 ljudi, rekao je voditelj Državne meteorološke...

Biljke i životinje

Prije 1960. godine većina istraživanja životnjske inteligencije bila je usredotočena samo na promatranje ponašanja, putem poznatih ekperimenata poput primjerice „Pavlovljevih pasa“ i Thorndikeovo „uvjetovanje...

Biljke i životinje

Kako se čovjek nosi s drugim inteligentnim bićima? Mi ljudi imamo sposobnost učenja, razmišljanja i rješavanja problema. Mi smo samosvjesni, a također smo svjesni...

Oglašavanje