Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Što je znanost kuhanja i molekularna gastronomija Što je znanost kuhanja i molekularna gastronomija

Kemija

Znanost kuhanja postaje sve intrigantnija kako molekularna gastronomija ulazi na velika vrata u svijet kulinarstva. Ovaj fascinantni pravac kulinarske znanosti nije samo kuhanje; to...

skakavac promatra iza lista skakavac promatra iza lista

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Jesu li pametne mreže budućnost energije? Jesu li pametne mreže budućnost energije?

Energija i gorivo

Pametne mreže predstavljaju revoluciju u načinu na koji upravljamo, distribuiramo i koristimo električnu energiju. Ovaj napredak u tehnologiji pametnih mreža omogućava više od samo...

Na rubu znanosti

Fizičar Melvin Vopson nedavno je objavio rezultate svoje studije koja sugerira postojanje novog zakona fizike, zvanog “drugi zakon infodinamike”. Prema Vopsonu, ovaj zakon može...

Odgovor na pitanje zašto je more slano Odgovor na pitanje zašto je more slano

Geografija i geologija

Zašto je more slano? Ovo pitanje jednako intrigira znatiželjnike i znanstvenike, otkrivajući duboku povezanost između geologije, kemije i ekologije naše planete. Oceani pokrivaju preko...

piramide u Gizi piramide u Gizi

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Kemija

Znanstvenici su stvorili materijal koji je toliko lagan da se može položiti na vrh maslačka bez ometanja delikatne strukture biljke. ‘Ultralaganu metalnu mikro-rešetku’ izmislili...

Biljke i životinje

U sjevernim zemljama diljem svijeta, druga je polovina jeseni, i lišće na listopadnom drveću postaje žuto, narančasto i crveno, prije nego što opadne. Ovaj...