Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Novi pojam: Digitalni nomadi i sve o njima

digitalni nomadi

Pojam digitalni nomadi relativno je novi. Iako za svaku riječ znamo značenje, mnogi se još uvijek zapitaju, što znači taj pojam? Objasnit ćemo u nastavku teksta, što su, odnosno tko su digitalni nomadi.

Digitalni nomad može biti osoba (poduzetnik ili zaposlenik) koja svoje poslove obavlja isključivo korištenjem digitalne tehnologije, s tim da je neovisan o standardnoj definiciji radnog mjesta. Prvi dio rečenice možda ste već na prvu razumjeli, pa da pojasnimo drugi dio. Dakle, digitalni nomadi svoje poslove obavljaju s različitih mjesta. Nisu ovisni o adresi stanovanja/poslovanja, što znači da imaju maksimalnu slobodu po tom pitanju.

Digitalni nomadi rade dok su na putu, a za posao im je jedino potrebna internet veza. Tom logikom, dalje se lako može zaključiti da se digitalni nomadi bave poslovima koji su srodni IT i internet tehnologijama. Može tu biti još mnogo drugih zanimljivih zanimanja, ali se u kontekstu obično spominju izdvojena dva.

S obzirom na činjenicu da je brzina interneta u Hrvatskoj na zadovoljavajućoj razini, a plaže da ne spominjemo, nije ni čudo što smo jedna od najpoželjnijih destinacija i ovoj skupini ljudi. Digitalni nomadi sve češće posjećuju i borave u Lijepoj našoj. Ovoj tezi u prilog ide i činjenica da se u političkim krugovima često spominju digitalni nomadi, te posebni mogući zakonski okviri za takve posjetitelje (turiste/radnike).

Veselimo se još većem broju radnika na našim plažama, ali i u kontinentalnoj Hrvatskoj. Povećanje broja takve vrste radnika opravdano je i očekivana. Već duži period, mnogi pojedinci dođu u Hrvatsku, živjeti i raditi na neki duži period. Možemo ih svrstati u posebnu grupu, potpuno novu, jer digitalni nomadi kratkoročno žive i rade u Hrvatskoj. U tom pravcu, i Vlada RH prepoznaje pojam Digitalni nomadi, što će biti povod za nove Zakonske regulative u cilju lakšeg ostvarivanja radnih prava i privremenog boravka u našoj državi.

Što rade digitalni nomadi?

Što rade i koja su zanimanja digitalnih nomada? Pokušat ćemo pojasniti što točno rade digitalni nomadi. Neke poslove možete već i sami pretpostaviti, pa da krenemo s našim popisom.

Digitalni nomadi upravljaju web stranicama i blog portalima. Ovo je dosta često zanimanje, i nameće se kao odličan izbor za osobu koja putuje te želi imati mogućnost raditi s kojeg god mjesta poželi.

Digitalni nomadi prodaju digitalne proizvode, programiraju i dizajniraju. Možda smo u ovu grupu stavili raznolika zanimanja, ali u suštini, svaki intelektualni rad na računalu, te na kraju prodaja svog digitalnog dobra se može obavljati s daljine.

Prevoditelji i autori tekstova, mogu biti, ali ne moraju: digitalni nomadi. Možda toga nisu ni svjesni, ali mnogi prevoditelji i autori tekstova rade s više pozicija, i nisu vezani za jedno radno mjesto. Neki od njih rade u svom gradu, ali sa više lokacija, dok će mnogi putovati svijetom i raditi na daljinu. Ovdje bi mogli posebno istaknuti i vlasnike jakih društvenih profila, koji putuju, uživaju i zarađuju u isto vrijeme. Pročitajte što je Influencer, jer je to najbolji primjer osobe koja može biti i digitalni nomad.

Digitalni nomadi i tehnologije

S obzirom na prirodu poslova kojima se bave, digitalni nomadi moraju koristiti najnovije tehnologije. To su suvremeni, neophodni alati za svakodnevni rad. Posebno su potrebni prijenosni uređaji, jer digitalni nomadi rade s više lokacija i nisu ograničeni u nekom radnom prostoru.

Nećemo detaljno nabrojati sve uređaje koje mogu koristiti, ali ćemo spomenuti par osnovnih alata s kojima rade osobe na daljinu. Spomenuli smo već da su poslovi koje obavljaju usko vezani za internet i IT tehnologije i da je pristup internetu uvjet za produktivan rad.

S gore spomenutim, u nastavku možemo spomenuti sa će digitalni nomadi raditi uz pomoć prijenosnog računala, smartphone uređaja i digitalnog fotoaparata. Ovisno o poslu koji osoba obavlja, prioritet digitalnih uređaja prati određeni slijed.

Ipak, možemo kazati da je prijenosno računalo neophodno, kao i smartphone uređaj. Drugi tehnološki uređaji mogu biti sredstvo rada, ali ne u toj mjeri kao prva dva spomenuta. Pored nabrojanih, možemo spomenuti tablet računalo, pametni sat i druge elektroničke uređaje kojima se mogu poslužiti za obavljanje nekog posla.

Ne možete se ničeg sjetiti? Pa recimo, da se osoba avanturističkog duha, ujedno i vlasnik popularnog blog portala želi okušati u ronjenju i pokazati svojoj publici rezultate takvog pothvata. Da bi to bilo moguće, potrebno je mnogo vodootporne tehnologije, mjernih instrumenata i opreme za zabilježiti takvo nešto. Pametni sat u tom slučaju ima smisla i može poslužiti kao radno pomagalo. Osim toga, da povučemo još jednu paralelu, u ovom slučaju vlasnik blog portala može biti influencer, ili pak freelancer.

Razlika između digitalnih nomada i freelancera

Kako su pojmovi dosta slične prirode, pokušat ćemo na neki način razlikovati Influencere, freelancere od pojma digitalni nomadi.

Sve tri gore spomenute skupine rade u IT sektoru i po tom pitanju mogu biti neovisni i samozaposleni pojedinci. Razlika je u tome što digitalni nomadi većinu svog posla obavljaju s udaljene lokacije, daleko od svog prebivališta. U praksi, to znači da osoba koja radi na daljinu, neki određen period privremeno boravi u drugoj državi. To su posebno regulirane činjenice na terenu, posebno u kontekstu prava na rad u državi u koju netko putuje.

Još jedna razlika, koju vrijedi spomenuti, i može dati malo bolji pogled na sve to:
Digitalni nomadi su „primarna“ skupina, u koju možemo svrstati influencere ili freelancere. Ovi drugi, mogu ali ne moraju biti digitalni nomadi, da bi dobili svoj status „Freelancer“ ili „Influencer“.

Par riječi za kraj

Kako se i naš portal bavi internet tehnologijama, web servisima i drugim IT granama suvremene industrije, želimo pozdraviti ovaj novi pojam i sve ljude koji se bave nekim tako posebnim zanimanjima. Posebno želimo, na neki način, zaželjeti dobrodošlicu svima koji planiraju doći raditi u Hrvatskoj. U vremenu u kojem živimo, jedna tako novonastala skupina je sasvim i očekivana, zbog čega nam je posebno drago da je baš Lijepa naša tako primamljiva destinacija za privremeni boravak i kao radno okruženje.

Digitalni nomadi s jedne strane imaju slobodu kretanja, fleksibilno radno vrijeme i mnogo prilika za upoznati svijet. S druge strane, za takav poduhvat treba imati jaku volju i vrhunsku disciplinu. Radno vrijeme jest fleksibilno, ali treba pametno i disciplinirano organizirati svoj dan. Još nešto, da bi bili produktivni, trebate biti vrhunski u poslu koji obavljate. Ne može svatko, tek tako postati neovisan, imati prihode koji pokrivaju takve avanture i biti prizeman da nešto i uštedi.

Ako se i sami želite iskušati u tom poslu, i takvom načinu življenja, predlažemo da krenete polako, pametno i sa opravdanim oprezom. Iskušajte se prvo kao Freelancer. To će vam dati pravi uvid u svijet neovisnog radnika, rada na daljinu i pojam o fleksibilnom radnom vremenu. Kasnije možete odlučiti dali je poduhvat isplativ, i vrijedan truda.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

U Moskvi se održavaju tečajevi iz oralnog seksa za djevojke koje žele usavršiti svoje sposobnosti oralnog zadovoljavanja. Cijena tečaja je 3500 ruskih rublja (608kn)...

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...