Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Gadget

Amazonova Alexa prisluškuje

Slučajno snimljeni razgovor stanara je poslan jednom kontaktu

Američki bračni par iz Portlanda je zbog moderne tehnologije doživio bizarno iskustvo u vlastitom domu. Glavni krivci? Amazonova Alexa i pametni zvučnik Echo.

Nakon razgovora koji su imali u intimi vlastitog doma, ovaj par je primio poziv prijatelja koji im je poručio da smjesta isključe sve uređaje povezane internetom, jer ih je neki od tih uređaja snimao te je on dobio snimku tog privatnog razgovora.

Muškarac i žena su bili šokirani, a “krivci”su brzo nađeni i nije bilo posrijedi nikakvo hakiranje putem interneta.

Naime, Amazon je uveo opciju slanja glasovnih poruka putem pametnog zvučnika pa je ovaj par (nesvjesno) aktivirao Echo zvučnik i sasvim slučajno “naredio” Alexi snimanje glasovne poruke, ali i njezino slanje osobi s liste kontakata. Oni toga, dakako, nisu bili uopće svjesni.

Amazon je nakon provedene istrage zaključio da je riječ o vrlo rijetkom događaju. Obećali su poduzeti sve u svojoj moći da se slično ne bi dogodilo i drugima.

Ovo nije prvi događaj da Alexa razgovore ukućana među sobom prepoznaje kao naredbe upućene upravo njoj, no u ovom slučaju je glasovni asistent pogriješio više puta, a u izjavi medijima spomenuti par je rekao da su Amazonovi uređaji ugrozili njihovu privatnost te da više nikada ne planiraju aktiviraju Echo zvučnike.

Echo zvučnici i asistent Alexa su sve popularniji i koriste ih milijuni ljudi, no osim što glasovni asistent može pomagati u obavljanju svakodnevnih stvari, čini se da može i prisluškivati korisnike i te snimljene razgovore slati drugim ljudima, što predstavlja jedan od najgorih scenarija kad je posrijedi kršenje privatnosti korisnika.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Gaming

Iako će mnogi gejmeri tvrditi da im se život i navike u posljednje vrijeme nisu promijenili, to ipak nije potpuno točno. Iako hrvatske internetske...

Biznis

“Seattle Coronavirus Assessment Network” (SCAN), u suradnji sa zakladom Billa i Melinde Gates, proizvodi testove za koronavirus, koje će prema najnovijim informacijama – brzinski...

Biznis

Tvrtka Amazon objavila je da će sve svoje radnike u Sjedinjenim Američkim Državama koji rade u njihovim skladištima plaćati duplo više dok traje kriza...

Biznis

Iz Amazona je stigla objava da im je potrebno još 100.000 radnika, i to samo unutar SAD-a, kako bi zadovoljili povećanje online narudžbi zbog...

Oglašavanje