Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Amazonova Alexa prisluškuje

Slučajno snimljeni razgovor stanara je poslan jednom kontaktu

Američki bračni par iz Portlanda je zbog moderne tehnologije doživio bizarno iskustvo u vlastitom domu. Glavni krivci? Amazonova Alexa i pametni zvučnik Echo.

Nakon razgovora koji su imali u intimi vlastitog doma, ovaj par je primio poziv prijatelja koji im je poručio da smjesta isključe sve uređaje povezane internetom, jer ih je neki od tih uređaja snimao te je on dobio snimku tog privatnog razgovora.

Muškarac i žena su bili šokirani, a “krivci”su brzo nađeni i nije bilo posrijedi nikakvo hakiranje putem interneta.

Naime, Amazon je uveo opciju slanja glasovnih poruka putem pametnog zvučnika pa je ovaj par (nesvjesno) aktivirao Echo zvučnik i sasvim slučajno “naredio” Alexi snimanje glasovne poruke, ali i njezino slanje osobi s liste kontakata. Oni toga, dakako, nisu bili uopće svjesni.

Amazon je nakon provedene istrage zaključio da je riječ o vrlo rijetkom događaju. Obećali su poduzeti sve u svojoj moći da se slično ne bi dogodilo i drugima.

Ovo nije prvi događaj da Alexa razgovore ukućana među sobom prepoznaje kao naredbe upućene upravo njoj, no u ovom slučaju je glasovni asistent pogriješio više puta, a u izjavi medijima spomenuti par je rekao da su Amazonovi uređaji ugrozili njihovu privatnost te da više nikada ne planiraju aktiviraju Echo zvučnike.

Echo zvučnici i asistent Alexa su sve popularniji i koriste ih milijuni ljudi, no osim što glasovni asistent može pomagati u obavljanju svakodnevnih stvari, čini se da može i prisluškivati korisnike i te snimljene razgovore slati drugim ljudima, što predstavlja jedan od najgorih scenarija kad je posrijedi kršenje privatnosti korisnika.

Ostavi komentar
Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Aplikacije i softver

Jedan od najvećih tehnoloških divova, Amazon, najavio je da će uvesti interaktivnu opciju “Virtual Try-On” za iOS korisnike u SAD-u. Riječ je o opciji...

Tech

LG od ovog tjedna uvodi ažuriranje koje će diljem svijeta svim korisnicima pametnih televizora 2020 i 2021 4K i 8K UHD automatski uključivati Filmmaker...

Biznis i posao

Amazon je prošlog tjedna objavio da pomiče datum vraćanja u urede do početka sljedeće godine uslijed naglog porasta broja oboljelih od COVID-19. Radnici u...

Biznis i posao

Amazon preuzima holivudski studio MGM ugovorom vrijednim 8,45 milijardi dolara, u namjeri da ojača svoj streaming katalog. Preuzimanje Amazonu daje prava na cijeli fond...