HiTech

Amazonova Alexa se pretvara u kućnog doktora?

Treči najpametniji glasovni asistent ide malo ipak dalje

Foto: Alexa

Prvi čovjek Amazona Jeff Bezos je u siječnju najavio partnerstvo s investicijskom bankom JP Morgan te investitorom Warrenom Buffetom ne bi li smanjio cijenu zdravstvenih usluga u Sjedinjenim Američkim Državama. Njegov glavni alat za to će biti – digitalni asistent Alexa.

Prvi korak koji kroči prema jeftinijim zdravstvenim uslugama je, prema planovima Amazona, pretvaranje Alexe u kućnog doktora. Prema nekim najnovijim dokumentima koji su došli u ruke CNBC-a, ta najveća knjižara na svijetu navodno osniva svoj tim za “zdravlje i wellness” unutar samog odjela za razvoj njihovog svima dobro poznatog digitalnog asistenta.

Taj tim će predvoditi veteranka u Amazonu, Rachel Jiang, a njihov glavni zadatak će biti poboljšanje Alexinih značajki na području zdravstvene njege, poput primjerice pomoći mladim roditeljima ili asistencije pacijentima s dijabetesom. To je jedan vrlo zahtjevan zadatak, s obzirom na to da cijeli projekt mora pomno slijediti rigorozne standarde o privatnosti koje nalažu američki zakoni.

Ako navedenom timu to sve pođe za rukom, spomenuta usluga bi mogla iz temelja promijeniti način na koji pacijenti komuniciraju sa svojim liječnicima. Umjesto da bjesomučno kopaju po Googleu i zaključuju da dvodnevna prehlada ima povezanosti s nekakvim rakom, asistent Alexa će im omogućiti da svoje medicinske kartone šalju izravno liječniku.

Komentiraj

Odgovori

Vrh