Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Apple počeo s isplatama ljudima koji su ga optužili da im je usporio iPhone uređaje

Foto: Pixabay

Apple je počeo s isplatama u dugotrajnoj kolektivnoj tužbi zbog tvrdnji da je namjerno usporio određene iPhone uređaje u SAD-u. Podnositelji pritužbe dobit će dio nagodbe od 500 milijuna dolara, što iznosi oko 92 dolara po zahtjevu.

Apple je pristao na nagodbu oko tužbe 2020. godine, navodeći da je tada zanijekao bilo kakvu nepravdu, ali da je bio zabrinut zbog troškova nastavka parnice. Sličan slučaj koji se vodi u Velikoj Britaniji traži 1,6 milijardi funti odštete.

Američki slučaj datira iz prosinca 2017., kada je Apple potvrdio dugogodišnju sumnju među vlasnicima telefona priznavši da je namjerno usporio neke iPhone uređaje kako su starili. Rečeno je da kako su baterije starile, njihove performanse su se smanjivale pa je “usporavanje” produžilo životni vijek telefona.

No, optužen je za gušenje performansi određenih iPhonea bez da je obavijestio svoje kupce, a pobuna je rezultirala time da je Apple ponudio zamjenu baterije po sniženoj cijeni kako bi riješio problem.

To je dovelo do pravnog postupka u SAD-u. U vrijeme nagodbe procijenjeno je da bi svaka osoba mogla dobiti samo 25 USD, ali čini se da je stvarna isplata gotovo četiri puta veća od te svote.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, Apple je izgubio ponudu za blokiranje slične masovne tužbe prošlog studenog. Slučaj, koji je prvi pokrenuo Justin Gutmann u lipnju 2022., predstavlja procijenjenih 24 milijuna korisnika iPhonea.

Apple je prethodno nazvao tužbu “neutemeljenom” i rekao da “nikada nismo – i nikada ne bismo – učinili ništa da namjerno skratimo životni vijek bilo kojeg Appleovog proizvoda ili degradiramo korisničko iskustvo kako bismo potaknuli nadogradnje korisnika”.

Gospodin Gutmann rekao je za BBC da mu je drago čuti o plaćanjima u SAD-u, ali je upozorio da to nema nikakvog utjecaja na slučaj u Velikoj Britaniji.

“To ne unapređuje našu poziciju ovdje, oni nisu ništa priznali – oni su se nagodili“, rekao je.

“To je moralna pobjeda, ali meni nije od velike koristi. Moram nastaviti i nastaviti sa slučajem u jurisdikciji Ujedinjenog Kraljevstva.”

Istaknuo je da se Apple “bori zubima i noktima” protiv kolektivne tužbe u UK-u, koja će se sljedeći put pojaviti na Žalbenom sudu koji će razmotriti poziv tvrtke da zaustavi slučaj.

Dodaje da je teško odrediti vremenski okvir o tome što će biti sljedeće, ali se nada da će ići na suđenje krajem 2024. ili početkom 2025.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Ako vam se iPhone smoči, nemojte ga sušiti u vrećici riže, savjetuje Apple. Unatoč popularnosti te tehnike, stručnjaci su dugo upozoravali na nju, a...

Tech

Apple sada ima većinski udio u globalnom tržištu pametnih telefona, svrgnuvši Samsung s prvog mjesta po prvi put u 12 godina. Američki telefonski div...

Biznis i posao

Najnoviji Appleovi pametni satovi mogu se nastaviti prodavati u SAD-u nakon što je tehnološka tvrtka podnijela hitnu žalbu vlastima. Prodaja satova Series 9 i...

Tech

Postoje dvije ugrađene postavke iOS-a koje Vam mogu pomoći očistiti značajnu količinu memorije na Vašem iPhoneu...

Biznis i posao

Apple, jedan od najvećih oglašivača na platformi X, bivšem Twitteru, objavio je obustavu svog oglašavanja samo dva dana nakon kontroverznog tweeta vlasnika Elona Muska....

Promo i akcije

Black Friday ili Crni petak, jedan dan u godini u kojem se nude izuzetno veliki popusti, uskoro nam dolazi. Datum je 23. studenog, a...

Biznis i posao

Suosnivač Applea Steve Wozniak doživio je blaži moždani udar, javljaju američki mediji. Wozniak je za ABC News rekao da je MRI snimka potvrdila da...

Tech

Novi USB-C Apple Pencil podržava lebdenje s iPad Pro-om i može se magnetno pričvrstiti — no s cijenom od $79, jeftiniji je od drugog...