Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Future

Dron dostavio bubreg za transplantaciju

Ovo je velika stvar

Brojne kompanije već testiraju dostavu proizvoda dronovima. Dostava pizza ili knjiga je hvalevrijedna stvar, no potencijal zračne dostave dobiva svoj puni smisao kada ima priliku spasiti život.

U nekim se dijelovima svijeta poput Gane bespilotne letjelice koriste za dostavu lijekova i cjepiva. Na tom tragu je nedavno u SAD-u napravljen značajan korak prema budućnosti u kojoj će bespilotne letjelice vjerojatno brzo i uspješno dostavljati organe za presađivanje.

Naime, prošlog mjeseca je dron koji je poletio iz bolnice u Baltimoreu dostavio bubreg na University of Maryland Medical Center. U pitanju je bila udaljenost od 5 kilometara. Dostava je prošla glatko i bez ikakvih problema. Nakon toga je transplantacija uspješno obavljena, a 44-godišnja pacijentica se odlično oporavila.

Dron koji je korišten pri transportu je imao 8 rotora kako bi se postigla stabilnost tijekom leta. Korištena je i posebna kutija za transport ne bi li se osigurali najbolji mogući uvjeti za organ tijekom kratkog leta koji uključuju povoljnu temperaturu, tlak te smanjenje vibracija i slično.

Dronovi i dalje imaju svoja ograničenja poput trajanja baterije (tj. dosega), a uvijek postoji mogućnost (s)udara te padova. To su razlozi zbog kojih treba biti vrlo oprezan prilikom dostave tako osjetljivog i za život dragocjenog tereta.

Srećom, dotični let prošao je bez problema te u budućnosti, pogotovo s daljnjim napretkom tehnologije, možemo očekivati slične letove na većim udaljenostima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Hi-tech

Aevum, američka tvrtka sa sjedištem u Alabami, predstavila je Ravn X, bespilotnu letjelicu dizajniranju za nošenje i lansiranje satelita u nisku orbitu. Ravn X...

Akcije

Minijaturni dron na daljinsko upravljanje jamči vrhunsku zabavu za djecu, ali i odrasle. Provjerite svoje letačke vještine, i usput se zabavite. Ovaj mini dron...

Fun & Lifestyle

Nedavno se na društvenim mrežama pojavio GIF koji prikazuje dron koji šeta psa, pa su mnogi pomislili da se radi o još jednoj montaži...

Hi-tech

Belgijanci imaju rješenja protiv razbacivanja smeća

Oglašavanje