Future

Dron dostavio bubreg za transplantaciju

Ovo je velika stvar

Foto: Pixabay

Brojne kompanije već testiraju dostavu proizvoda dronovima. Dostava pizza ili knjiga je hvalevrijedna stvar, no potencijal zračne dostave dobiva svoj puni smisao kada ima priliku spasiti život.

U nekim se dijelovima svijeta poput Gane bespilotne letjelice koriste za dostavu lijekova i cjepiva. Na tom tragu je nedavno u SAD-u napravljen značajan korak prema budućnosti u kojoj će bespilotne letjelice vjerojatno brzo i uspješno dostavljati organe za presađivanje.

Naime, prošlog mjeseca je dron koji je poletio iz bolnice u Baltimoreu dostavio bubreg na University of Maryland Medical Center. U pitanju je bila udaljenost od 5 kilometara. Dostava je prošla glatko i bez ikakvih problema. Nakon toga je transplantacija uspješno obavljena, a 44-godišnja pacijentica se odlično oporavila.

Dron koji je korišten pri transportu je imao 8 rotora kako bi se postigla stabilnost tijekom leta. Korištena je i posebna kutija za transport ne bi li se osigurali najbolji mogući uvjeti za organ tijekom kratkog leta koji uključuju povoljnu temperaturu, tlak te smanjenje vibracija i slično.

Dronovi i dalje imaju svoja ograničenja poput trajanja baterije (tj. dosega), a uvijek postoji mogućnost (s)udara te padova. To su razlozi zbog kojih treba biti vrlo oprezan prilikom dostave tako osjetljivog i za život dragocjenog tereta.

Srećom, dotični let prošao je bez problema te u budućnosti, pogotovo s daljnjim napretkom tehnologije, možemo očekivati slične letove na većim udaljenostima.

Komentiraj

Odgovori

Vrh