Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Dronovi na akciji: od najskupljeg do najjeftinijeg

Dronovi su se od samog svog pojavljivanja na sceni pokazali kao veliki uspjeh, i imaju širok spektar namjena, od snimanja događaja uživo, pretraživanja opasnih područja, dostave malih predmeta, provedbe zakona, do snimanja reklama i filmova. Koriste se i u vojne svrhe, a imaju i komercijalnu namjenu, naravno, za laike, profesionalne fotografe i druge entuzijaste.

DJI Mavic Pro je kompaktni dron kojeg je DJI predstavio u rujnu 2016. godine. Premda malen (preklopljen ima dimenzije 83mm*83 mm*198 mm, a teži 743 grama), ima visok stupanj kompleksnosti i jedan je od najsofisticiranijih letećih kamera ikad. Ima 24 jezgre, prijenosni sustav s dometom od 7 kilometara, 4 senzora vida i jednu 4K kameru koja je stabilizirana na mehaničkom gimbalu s 3 osi, što je inovacija koju je uveo upravo DJI ovim dronom.

Kada je DJI Mavic Pro izašao oduševio je, i nastavlja to raditi, zbog izvrsnog sustava FlightAutonomy zbog kojeg uspješno izbjegava prepreke (uočava ih na 15 metara udaljenosti) i ima vrlo precizan let. Ima 5 kamera, navigacijske sustave GPS i GLONASS, ultrazvučni sustav pozicioniranja, redundantne (replicirane) senzore i 24 moćne računalne jezgre. Može letjeti do 27 minuta, u Sport Mode načinu rada brzinom do 64,4 km/sat. Prijenos uživo (FVP streaming) na zaslonu kontrolora prikazuje se u 1080p ili 720p rezoluciji. DJI Mavic Pro ima svoj kontroler, ali se njime može upravljati i preko smartfona i tableta, a sustav je dovoljno inteligentan da prepozna i gestikulacije, pa mu možete mahnuti dok je u zraku i okinuti jedan ptičji selfie.

DJI Mavic Pro s kontrolerom košta 999 dolara, no isplati se uzeti DJI Mavic Pro Combo, paket u koji su uključene i rezervne lopatice, dvije dodatne baterije, hub za punjenje, power bank i torba preko ramena.

MJX je napravio dvije različite verzije drona Bugs 2, a obje imaju GPS i HD kamere pa su ovi dronovi izvrstan niskobudžetni izbor za nekoga tko želi GPS. Radi se o prvim MJX-ovim dronovima s GPS-om i sustavom zadržavanja visine, a u prodaju su pušteni na ljeto 2017. Ovdje je u ponudi MJX Bugs 2 B2W (standardna verzija zove se B2C) i to u tri boje, od kojih je bijela varijanta najjeftinija (119,99 dolara). Značajka kojom se odlikuje unaprijeđena verzija drona B2W je FPV (first-person-view) streaming, ilitiga prijenos uživo, koji se prikazuje na zaslonu smartfona ili tableta a dijeli se bežičnom mrežom. Domet za bežičnu mrežu je 200 metara. Domet samog drona je 800-1000 metara, u zraku može biti 15-18 minuta a kamera ima razlučivost do 1080p, osim u FPV-u (domet 400-500 metara, 720p). Dimenzije su 410mm*410mm*80mm.

Nedostatak ovog drona je što se na njega ne može povezati akcijska kamera ili gimbal (iako možete pokušati biti kreativni).

Htjeli biste proći još jeftinije? Geekbuying u ponudi ima još dva drona ispod 100 dolara.

Hubsan X4 (H216A) izašao je u prosincu 2017. godine i također je opremljen GPS-om, ali i FHD kamerom. FPV streaming omogućen je putem bežične mreže i odgovarajuće aplikacije. Dron ima automatske funkcije uzlijetanja, lebdenja i povratka na lokaciju. Dimenzije su mu 180mm*180mm*60mm, dakle znatno je manji od MJX Bugs 2 drona. Domet mu je 100-200 metara i može letjeti oko 12 minuta. Cijena mu je u posebnoj Geekbuyingovoj ponudi 95,99 dolara.

A daleko najjeftiniji u ovoj ponudi je JJRC H48 s cijenom od 9,99 dolara. Za taj iznos ne može se očekivati dobiti mnogo, ali ne biste očekivali ni ovoliko. Malen je i vjerojatno vrlo osjetljiv zbog jeftinih materijala i procesa izrade – reklame često upućuju na korištenje u zatvorenom prostoru. Da, možda ga možete poslati iz sobe i vidjeti krčka li se što u kuhinji, uštedjeti koji korak. H48 može letjeti 4-6 metara i ima domet od 15 metara. Dimenzije su mu 130mm*130mm*25mm.

Popusti na Geekbuyingu donose akcijske cijene i za druge elektroničke uređaje i gadgete, pa i smartfone i laptope, a čitavu promociju, kao i same dronove, možete pogledati ovdje.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Borba protiv klimatskih promjena i gubitka bioraznolikosti iznimno je mukotrpan i kompliciran proces. No, što ako postoji jednostavniji i kul način za to? Upoznajte...

Tech

Najpoznatija po svojim letećim taksijima sa osamnaest rotora, tvrtka Volocopter sada svoj fokus prebacuje na transport robe. VoloDrone je novi dron tvrtke Volocopter koji...

Tech

Aevum, američka tvrtka sa sjedištem u Alabami, predstavila je Ravn X, bespilotnu letjelicu dizajniranju za nošenje i lansiranje satelita u nisku orbitu. Ravn X...

Tech

Nedavno se na društvenim mrežama pojavio GIF koji prikazuje dron koji šeta psa, pa su mnogi pomislili da se radi o još jednoj montaži...

Tech

Belgijanci imaju rješenja protiv razbacivanja smeća

Tech

Najbolje je sa sigurne udaljenosti

Tech

Ovo je velika stvar

Tech

Kad je riječ o dronovima, priči nikad kraja. Iznenada su se stvorili na nebu i počeli nadgledati i snimati s visine, čime su zauzeli...