Pratite nas

Hi-tech

Dronovi na akciji: od najskupljeg do najjeftinijeg

Objavljeno

-

Foto: DJI Mavic Pro


Dronovi su se od samog svog pojavljivanja na sceni pokazali kao veliki uspjeh, i imaju širok spektar namjena, od snimanja događaja uživo, pretraživanja opasnih područja, dostave malih predmeta, provedbe zakona, do snimanja reklama i filmova. Koriste se i u vojne svrhe, a imaju i komercijalnu namjenu, naravno, za laike, profesionalne fotografe i druge entuzijaste.

DJI Mavic Pro je kompaktni dron kojeg je DJI predstavio u rujnu 2016. godine. Premda malen (preklopljen ima dimenzije 83mm*83 mm*198 mm, a teži 743 grama), ima visok stupanj kompleksnosti i jedan je od najsofisticiranijih letećih kamera ikad. Ima 24 jezgre, prijenosni sustav s dometom od 7 kilometara, 4 senzora vida i jednu 4K kameru koja je stabilizirana na mehaničkom gimbalu s 3 osi, što je inovacija koju je uveo upravo DJI ovim dronom.

Kada je DJI Mavic Pro izašao oduševio je, i nastavlja to raditi, zbog izvrsnog sustava FlightAutonomy zbog kojeg uspješno izbjegava prepreke (uočava ih na 15 metara udaljenosti) i ima vrlo precizan let. Ima 5 kamera, navigacijske sustave GPS i GLONASS, ultrazvučni sustav pozicioniranja, redundantne (replicirane) senzore i 24 moćne računalne jezgre. Može letjeti do 27 minuta, u Sport Mode načinu rada brzinom do 64,4 km/sat. Prijenos uživo (FVP streaming) na zaslonu kontrolora prikazuje se u 1080p ili 720p rezoluciji. DJI Mavic Pro ima svoj kontroler, ali se njime može upravljati i preko smartfona i tableta, a sustav je dovoljno inteligentan da prepozna i gestikulacije, pa mu možete mahnuti dok je u zraku i okinuti jedan ptičji selfie.

DJI Mavic Pro s kontrolerom košta 999 dolara, no isplati se uzeti DJI Mavic Pro Combo, paket u koji su uključene i rezervne lopatice, dvije dodatne baterije, hub za punjenje, power bank i torba preko ramena.

MJX je napravio dvije različite verzije drona Bugs 2, a obje imaju GPS i HD kamere pa su ovi dronovi izvrstan niskobudžetni izbor za nekoga tko želi GPS. Radi se o prvim MJX-ovim dronovima s GPS-om i sustavom zadržavanja visine, a u prodaju su pušteni na ljeto 2017. Ovdje je u ponudi MJX Bugs 2 B2W (standardna verzija zove se B2C) i to u tri boje, od kojih je bijela varijanta najjeftinija (119,99 dolara). Značajka kojom se odlikuje unaprijeđena verzija drona B2W je FPV (first-person-view) streaming, ilitiga prijenos uživo, koji se prikazuje na zaslonu smartfona ili tableta a dijeli se bežičnom mrežom. Domet za bežičnu mrežu je 200 metara. Domet samog drona je 800-1000 metara, u zraku može biti 15-18 minuta a kamera ima razlučivost do 1080p, osim u FPV-u (domet 400-500 metara, 720p). Dimenzije su 410mm*410mm*80mm.

Nedostatak ovog drona je što se na njega ne može povezati akcijska kamera ili gimbal (iako možete pokušati biti kreativni).

Htjeli biste proći još jeftinije? Geekbuying u ponudi ima još dva drona ispod 100 dolara.

Hubsan X4 (H216A) izašao je u prosincu 2017. godine i također je opremljen GPS-om, ali i FHD kamerom. FPV streaming omogućen je putem bežične mreže i odgovarajuće aplikacije. Dron ima automatske funkcije uzlijetanja, lebdenja i povratka na lokaciju. Dimenzije su mu 180mm*180mm*60mm, dakle znatno je manji od MJX Bugs 2 drona. Domet mu je 100-200 metara i može letjeti oko 12 minuta. Cijena mu je u posebnoj Geekbuyingovoj ponudi 95,99 dolara.

A daleko najjeftiniji u ovoj ponudi je JJRC H48 s cijenom od 9,99 dolara. Za taj iznos ne može se očekivati dobiti mnogo, ali ne biste očekivali ni ovoliko. Malen je i vjerojatno vrlo osjetljiv zbog jeftinih materijala i procesa izrade – reklame često upućuju na korištenje u zatvorenom prostoru. Da, možda ga možete poslati iz sobe i vidjeti krčka li se što u kuhinji, uštedjeti koji korak. H48 može letjeti 4-6 metara i ima domet od 15 metara. Dimenzije su mu 130mm*130mm*25mm.

Popusti na Geekbuyingu donose akcijske cijene i za druge elektroničke uređaje i gadgete, pa i smartfone i laptope, a čitavu promociju, kao i same dronove, možete pogledati ovdje.

Nastavi čitati
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Hi-tech

Londonska policija postavlja kamere za prepoznavanje lica širom grada

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Kamere za prepoznavanje lica postavit će se diljem Londona. Gradski Metropolitan Police danas je najavio kako je ova tehnologija prošla probnu fazu i spremna je za trajnu integraciju u svakodnevni policijski nadzor.

Kamere će biti postavljene na lokacijama koje su popularne kod turista i kupaca, primjerice Stratford’s Westfield trgovački centar i West End. Kamere će tražiti lica prema policijskoj “watch” listi. Na “watch” listi pretežito će se nalaziti pojedinci koji su traženi zbog počinjenja teških i nasilnih djela.

Kad kamera označi pojedinca, policijski službenici će prići i zamoliti pojedinca da potvrdi svoj identitet. Ako je na policijskoj “watch listi”, policijski službenici će ga uhititi. Operativna upotreba kamera trajat će samo pet ili šest sati, no policija jasno daje do znanja da će ovakav sistem postati uobičajena stvar u Londonu.

Upotreba kamera za prepoznavanje lica od strane policije u Velikoj Britaniji prethodno je bila ograničena na male probe i javne događaje poput koncerata i nogometnih utakmica. Te probne faze su oštro i široko kritizirane, a podaci jednog ispitivanja pokazali su da čak 81 posto “poklapanja” koje je predložio sustav su bila netočna.

Usprkos tome, Metropolitan Police ovu tehnologiju naziva isprobanom i testiranom, te tvrde da algoritmi koje koristi biometrijska tvrtka NEC identificiraju 70 posto traženih osumnjičenika i generiraju samo 1 lažnu dojavu na 1.000 slučajeva.

Zagovornici privatnosti opisali su primjenu ove tehnologije kao napad na građanske slobode. Mnogi tehnološki stručnjaci i zagovornici privatnosti kritiziraju upotrebu prepoznavanja lica širom svijeta i tvrde da su takvi sustavi rasno pristrani i da ih policija može zlouporabiti.

Nastavi čitati

Hi-tech

Osijek postaje prvi hrvatski 5G grad

Objavljeno

-

Objavio

Na današnjoj sjednici Vlade RH je donesen zaključak kojim se Grad Osijek određuje prvim velikim gradom u Republici Hrvatskoj u kojem će se do 31. prosinca 2020. godine izgraditi 5G mreža i pustiti u komercijalni rad 5G usluge.

Predmetni zaključak donesen je temeljem Komunikacije Komisije Europskom parlamentu, Vijeću, Europskom gospodarskom i socijalnom odboru i Odboru regija “5G za Europu – Akcijski plan”, koja sadržava jasne smjernice za poticanje razvoja infrastrukture i usluga pokretnih komunikacija pete generacije do 2020. godine.

https://twitter.com/VladaRH/status/1220317031742001152

Tijekom 2019. godine Stručna radna skupina, sastavljena od predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti te operatora pokretnih komunikacija u Republici Hrvatskoj (Hrvatski Telekom d.d., A1 Hrvatska d.o.o. i Tele2 d.o.o.), provela je aktivnosti u cilju odabira prvog hrvatskog 5G grada.

U ožujku 2019. godine, putem Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, pozvani su svi hrvatski gradovi na iskazivanje interesa za kandidaturu za 5G grad. Nakon zaprimljenih iskaza interesa gradova Bjelovara, Karlovca, Osijeka i Rijeke, kao i analize prednosti i nedostataka koja je obuhvatila teritorijalnu veličinu, broj stanovnika, konfiguraciju terena i mogućnosti različitih primjena 5G tehnologije, Stručna radna skupina predložila je grad Osijek za prvi veliki grad u kojem će se izgraditi 5G mreža i pustiti u komercijalni rad 5G usluge.

Određivanje grada Osijeka kao prvog hrvatskog 5G grada, u sinergiji s Projektom Slavonija, Baranja i Srijem, značajno će pridonijeti razvoju istočnog dijela Republike Hrvatske. Također, domaći operatori pokretnih komunikacija iskazali su spremnost na zajedničku izgradnju i uvođenje 5G infrastrukture i usluga u gradu Osijeku. Upravo sudjelovanje i suradnja svih triju operatora nužni su kako bi se svim korisnicima usluga omogućio pristup novoj tehnologiji bez potrebe za promjenom operatora, te kako bi se ostvario što veći broj 5G primjena. Na taj način omogućit će se uspješno uvođenje 5G tehnologije u gradu Osijeku, kao svojevrsni pilot-projekt za uvođenje ove nove tehnologije na cijelom području Republike Hrvatske.

Nastavi čitati

Gadget

Huawei Micro USB Typ-C 2 in 1 višenamjenski kabel za samo 3,29 eura

Objavljeno

-

Objavio

U velikoj ponudi kvalitetnih kablova različitih dužina, boja, priključaka i proizvođača zapeo nam je za oko Huawei Micro USB Typ-C 2 in 1 kabel koji osim klasičnog Micro USB priključka ima još jedan dodatni, onaj Type – C.

Naime, u teoriji, tip priključka nema veze s brzinom prijenosa – ali u praksi, USB kabeli i priključci tipa C gotovo uvijek podržavaju najnoviji standard i najvišu brzinu: USB 3.1 ili 3.0, a ne stari USB 2.0. A veća brzina ne znači samo brži prijenos podataka, nego i brže punjenje: Quick Charge i slične tehnologije brzog punjenja baterije ne bi bile moguće sa starim USB-om.

Huawei Micro USB Typ-C 2 in 1 kabel napravljen je od kvalitetnih materijala, žice su presvučene pletenom zaštitom kako bi bile što otpornije na korištenje, a jednostavan dizajn i duljina kabla od dva metra zasigurno mu idu u korist.

Ovaj praktičan višenamjenski kabel za brzo punjenje možete pronaći na eBayu po cijeni od 3,29 eura, dok je poštarina besplatna.

Nastavi čitati

Preporučeno