Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Dronovi na akciji: od najskupljeg do najjeftinijeg

Dronovi su se od samog svog pojavljivanja na sceni pokazali kao veliki uspjeh, i imaju širok spektar namjena, od snimanja događaja uživo, pretraživanja opasnih područja, dostave malih predmeta, provedbe zakona, do snimanja reklama i filmova. Koriste se i u vojne svrhe, a imaju i komercijalnu namjenu, naravno, za laike, profesionalne fotografe i druge entuzijaste.

DJI Mavic Pro je kompaktni dron kojeg je DJI predstavio u rujnu 2016. godine. Premda malen (preklopljen ima dimenzije 83mm*83 mm*198 mm, a teži 743 grama), ima visok stupanj kompleksnosti i jedan je od najsofisticiranijih letećih kamera ikad. Ima 24 jezgre, prijenosni sustav s dometom od 7 kilometara, 4 senzora vida i jednu 4K kameru koja je stabilizirana na mehaničkom gimbalu s 3 osi, što je inovacija koju je uveo upravo DJI ovim dronom.

Kada je DJI Mavic Pro izašao oduševio je, i nastavlja to raditi, zbog izvrsnog sustava FlightAutonomy zbog kojeg uspješno izbjegava prepreke (uočava ih na 15 metara udaljenosti) i ima vrlo precizan let. Ima 5 kamera, navigacijske sustave GPS i GLONASS, ultrazvučni sustav pozicioniranja, redundantne (replicirane) senzore i 24 moćne računalne jezgre. Može letjeti do 27 minuta, u Sport Mode načinu rada brzinom do 64,4 km/sat. Prijenos uživo (FVP streaming) na zaslonu kontrolora prikazuje se u 1080p ili 720p rezoluciji. DJI Mavic Pro ima svoj kontroler, ali se njime može upravljati i preko smartfona i tableta, a sustav je dovoljno inteligentan da prepozna i gestikulacije, pa mu možete mahnuti dok je u zraku i okinuti jedan ptičji selfie.

DJI Mavic Pro s kontrolerom košta 999 dolara, no isplati se uzeti DJI Mavic Pro Combo, paket u koji su uključene i rezervne lopatice, dvije dodatne baterije, hub za punjenje, power bank i torba preko ramena.

MJX je napravio dvije različite verzije drona Bugs 2, a obje imaju GPS i HD kamere pa su ovi dronovi izvrstan niskobudžetni izbor za nekoga tko želi GPS. Radi se o prvim MJX-ovim dronovima s GPS-om i sustavom zadržavanja visine, a u prodaju su pušteni na ljeto 2017. Ovdje je u ponudi MJX Bugs 2 B2W (standardna verzija zove se B2C) i to u tri boje, od kojih je bijela varijanta najjeftinija (119,99 dolara). Značajka kojom se odlikuje unaprijeđena verzija drona B2W je FPV (first-person-view) streaming, ilitiga prijenos uživo, koji se prikazuje na zaslonu smartfona ili tableta a dijeli se bežičnom mrežom. Domet za bežičnu mrežu je 200 metara. Domet samog drona je 800-1000 metara, u zraku može biti 15-18 minuta a kamera ima razlučivost do 1080p, osim u FPV-u (domet 400-500 metara, 720p). Dimenzije su 410mm*410mm*80mm.

Nedostatak ovog drona je što se na njega ne može povezati akcijska kamera ili gimbal (iako možete pokušati biti kreativni).

Htjeli biste proći još jeftinije? Geekbuying u ponudi ima još dva drona ispod 100 dolara.

Hubsan X4 (H216A) izašao je u prosincu 2017. godine i također je opremljen GPS-om, ali i FHD kamerom. FPV streaming omogućen je putem bežične mreže i odgovarajuće aplikacije. Dron ima automatske funkcije uzlijetanja, lebdenja i povratka na lokaciju. Dimenzije su mu 180mm*180mm*60mm, dakle znatno je manji od MJX Bugs 2 drona. Domet mu je 100-200 metara i može letjeti oko 12 minuta. Cijena mu je u posebnoj Geekbuyingovoj ponudi 95,99 dolara.

A daleko najjeftiniji u ovoj ponudi je JJRC H48 s cijenom od 9,99 dolara. Za taj iznos ne može se očekivati dobiti mnogo, ali ne biste očekivali ni ovoliko. Malen je i vjerojatno vrlo osjetljiv zbog jeftinih materijala i procesa izrade – reklame često upućuju na korištenje u zatvorenom prostoru. Da, možda ga možete poslati iz sobe i vidjeti krčka li se što u kuhinji, uštedjeti koji korak. H48 može letjeti 4-6 metara i ima domet od 15 metara. Dimenzije su mu 130mm*130mm*25mm.

Popusti na Geekbuyingu donose akcijske cijene i za druge elektroničke uređaje i gadgete, pa i smartfone i laptope, a čitavu promociju, kao i same dronove, možete pogledati ovdje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Hi-tech

Najpoznatija po svojim letećim taksijima sa osamnaest rotora, tvrtka Volocopter sada svoj fokus prebacuje na transport robe. VoloDrone je novi dron tvrtke Volocopter koji...

Hi-tech

Aevum, američka tvrtka sa sjedištem u Alabami, predstavila je Ravn X, bespilotnu letjelicu dizajniranju za nošenje i lansiranje satelita u nisku orbitu. Ravn X...

Fun & Lifestyle

Nedavno se na društvenim mrežama pojavio GIF koji prikazuje dron koji šeta psa, pa su mnogi pomislili da se radi o još jednoj montaži...

Hi-tech

Belgijanci imaju rješenja protiv razbacivanja smeća

Oglašavanje