Geekmaxi
Razno

Dronovi pomogli istražiti i mapirati černobilsku Crvenu šumu

Najbolje je sa sigurne udaljenosti

Foto: YouTube

Jedno od najradioaktivnijih mjesta na Zemlji je upravo detaljno istraženo – dronovima.

Crvena šuma se nalazi na samo 500 m udaljenosti od černobilskog nuklearnog kompleksa. Većina drveća je uginula i poprimila narančastu boju.

Britanski nacionalni centar za nuklearnu robotiku je razvio sustav mapiranja koji omogućuje istraživanje dronovima sa sigurne udaljenosti.

Prvo su se koristile letjelice s nepokretnim krilima za izradu opće karte zračenja. Bitnija mjesta su se zatim popratila helikopterskim dronovima koji mogu lebdjeti i rabiti senzore kako bi dobili 3D slike visoke rezolucije.

Istraživanje je provedeno u travnju i dronovi su otkrili nekoliko neočekivanih žarišnih točaka.

Jedno od njih se nalazi par kilometara južno od šume, a u pitanju je stara jedinica za odvajanje zemlje koja se koristila pri prvom čišćenju nakon eksplozije.

„Pokušali su odvojiti kontaminirani dio i smanjiti količinu otpada,“ izjavio je profesor Tomm Scott sa Sveučilišta u Bristolu i ravnatelj centra za nuklearnu robotiku.

„Ostaci u tom objektu su potrošeno nuklearno gorivo rasuto po podu koje je imalo visoku razinu zračenja, oko 1.2 mSv/h. To znači da bi svatko svoju godišnju dozu zračenja dobio u svega par sati.“

Prošle godine je tu zonu posjetilo 70 tisuća turista. Postoje i planovi da se iskoriste velika područja zemlje koja su niskog rizika – za proizvodnju solarne energije.

Stručnjaci za robotiku, umjetnu inteligenciju, senzore, elektroniku i materijale rade na razvijanju autonomnih robota koji mogu učinkovito i sigurno ukloniti nuklearni otpad.“

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh