Geekmaxi
Future

Dronovi u službi spašavanja aviona od sudara s pticama

Na pomolu rješenje velikog problema

Foto: YouTube

Kalifornijski znanstvenici su razvili algoritam koji upravlja dronovima, a služit će za skretanje jata ptica što dalje od zračnih luka. Smatraju da su autonomne letjelice kao što su dronovi bolje i puno jeftinije rješenje od onih kojima upravljaju ljudi.

Mnogobrojne zračne luke imaju puno problema s jatima ptica koja se znaju naći na krivom mjestu pa mogu ometati redovan promet aviona. Srećom, tada su došli inženjeri s Kalifornijskog instituta za tehnologiju koji su se sjetili kako bi ptice mogli najefikasnije otjerati dronovima.

U studiji koja je izašla u časopisu IEEE Transactions on Robotics, objasnili su kako funkcionira algoritam te zašto bi autonomne letjelice bile bolje rješenje od onih kojima upravljaju ljudi.

Neke zračne luke se već sada brane dronovima, no nije jednostavno pronaći iskusne pilote, a cijela je priča prilično skupa. Neke druge još uvijek koriste trenirane sokole. Dronovi se mogu programirati da sami odabiru najbolji put kako preusmjeriti jato ptica bez da ga rasprše.

Jedan od idejnih začetnika, Soon-Jo Chung, rekao je da ga je potaknulo to što je svjedočio za dlaku izbjegnutoj katastrofi u 2009. godini. Zato je i počeo razmišljati kako iskoristiti svoje znanje u letjelicama i robotici.

Tu su uskočili dronovi kao logično rješenje. Najveći izazov grupi znanstvenika predstavlja predviđanje kretanja te reagiranje jata.

‘Treba biti jako oprezan u tome kako postaviti dron. Ako ga postavimo predaleko, neće uspjeti preusmjeriti jato. Ako ga postavimo previše blizu jata, može ga raspršiti i samo pogoršati stvar”, tvrdi Chung.

Tim znanstvenika je proučavao modele kretanja grupa životinja, kako jedinke mogu utjecati jedna na drugu i kako ptice mogu reagiraju na opasnost. Iz tih podataka su stvorili algoritam koji određuje kuda će se dron kretati kako bi jato uspio skrenuti s puta bez da se ono uspaniči i onda  rasprši.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh