Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Facebook i Instagram više neće prenositi vijesti iz Kanade

Meta je počela uklanjati sadržaj vijesti s Facebooka i Instagrama u Kanadi, priopćili su u utorak iz Mete, kao odgovor na nedavno usvojeni zakon u zemlji koji zahtijeva od tehnoloških kompanija da pregovaraju o plaćanju novinskim organizacijama za hosting njihovog sadržaja.

Kao rezultat tog poteza – za koji je Meta ranije rekla da će se dogoditi prije nego što zakon stupi na snagu – Metini kanadski korisnici – kojih ima više od 40 milijuna – više neće moći otvarati poveznice na novinske članke objavljene na Facebooku i Instagramu.

Promjene su počele u utorak i uvodit će se postupno tijekom sljedećih tjedana, rekao je glasnogovornik Mete Andy Stone.

Odluka dolazi usred globalne rasprave o odnosu između novinskih organizacija i kompanija društvenih medija o vrijednosti sadržaja vijesti i tko ima koristi od njega.

Google je također najavio da planira ukloniti sadržaj vijesti sa svojih platformi u Kanadi kada zakon stupi na snagu, što bi se moglo dogoditi do prosinca.

Kanadski Zakon o online vijestima konačno je odobren u lipnju. Cilj mu je podržati održivost novinskih organizacija reguliranjem “posrednika digitalnih vijesti s ciljem povećanja pravednosti na kanadskom tržištu digitalnih vijesti”. Slični prijedlozi predstavljeni su diljem svijeta usred optužbi da je tehnološka industrija desetkovala lokalno novinarstvo oduzimanjem milijardi prihoda od online oglašavanja.

Drastične mjere koje Meta poduzima dovode do gotovo potpunog zatajenja vijesti za Kanađane koji koriste Meta proizvode. U objavi na blogu u utorak, Meta piše da kanadsko zakonodavstvo “pogrešno predstavlja vrijednost koju novinske kuće dobivaju kada se odluče koristiti našim platformama.”

“Zakon se temelji na netočnoj premisi da Meta ima nepravedne koristi od sadržaja vijesti koji se dijeli na našim platformama, dok je obrnuto istinito”, navodi se u objavi na blogu. “Portali koji donose vijesti dobrovoljno dijele sadržaj na Facebooku i Instagramu kako bi proširili svoju publiku i pomogli vlastitim rezultatima.”

Zašto Meta ukida prijenos vijesti u Kanadi?

Kanadski Zakon o online vijestima prisiljava Metu i druge internetske tvrtke poput Googlea da plaćaju izdavačima vijesti kada pristupaju njihovom sadržaju i reproduciraju ga, kao što čine kada korisnik objavi poveznicu na vijest. Pristaše ovog Zakona i sličnih nastojanja u Kaliforniji i Australiji kažu da je ključno otplatiti i obnoviti novinske kuće desetkovane tijekom prijelaza s tiskanih na digitalne medije.

Stručnjaci za digitalne vijesti kažu da Meta zauzima tvrdolinijaški stav u Kanadi kako bi izbjegao efekt snježne grude kopiranja zakona koji bi se mogli početi pojavljivati diljem svijeta. Ured kanadskog parlamenta procjenjuje da bi Google i Facebook zajedno plaćali oko 329,2 milijuna kanadskih dolara (otprilike 242,99 milijuna USD) izdavačima vijesti godišnje kao dio Zakona o online vijestima.

To je sitniš za tvrtku s tržišnom kapitalizacijom od preko 800 milijardi američkih dolara, ali moglo bi uzrokovati prave probleme Metinom poslovanju ako bude morala voditi zasebne pregovore s izdavačima u stotinama zemalja. Meta je koristila istu taktiku kratkotrajnog prekida pristupa vijestima u Australiji, s kaotičnim rezultatima, prije nego što su natjerali zakonodavce da pristupe stolu s povoljnijim uvjetima.

Ministar St Onge, pak, dobro je svjestan da je ova bitka veća od Kanade. Zakonodavci u Kaliforniji, Brazilu i američki senatori razmatraju svoje vlastite zakone o kopiranju koji bi na sličan način naplaćivali platformama pristup sadržaju vijesti. U Kaliforniji je veliki tehnološki pritisak već uspješno naveo zakonodavce da zaustave vlastiti Zakon o očuvanju novinarstva.

3 komentara

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...