Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Jeste li čuli za Woven City? Grad budućnosti u srcu Japana

Računalno generirana slika koncepta Woven Cityja s planinom Fuji u pozadini. Izvor slike: Toyota Woven City
Računalno generirana slika koncepta Woven Cityja s planinom Fuji u pozadini. Izvor slike: Toyota Woven City

Woven City je ambiciozan projekt futurističkog grada kojeg razvija Toyota, jedan od najpoznatijih svjetskih proizvođača automobila. Ovaj inovativni projekt ima za cilj stvoriti potpuno integriranu, povezanu i održivu zajednicu koja koristi najnovije tehnologije kako bi poboljšala kvalitetu života svojih stanovnika. Koncept Woven Cityja temelji se na ideji stvaranja “živog laboratorija” gdje će se testirati i razvijati napredne tehnologije kao što su autonomna vozila, robotika i umjetna inteligencija (AI).

Smješten u podnožju veličanstvene planine Fuji, Woven City zauzima stratešku poziciju koja omogućuje kombinaciju prirodne ljepote i tehnološke inovacije. Planina Fuji, simbol Japana, pruža spektakularan pogled i prirodnu pozadinu koja dodatno naglašava jedinstvenost ovog projekta. Ova lokacija također omogućuje blizinu Tokiju i drugim važnim urbanim centrima, čime se osigurava lak pristup potrebnoj infrastrukturi i resursima.

Toyotina vizija budućnosti urbanog života

Inspiracija za Woven City dolazi iz Toyotine želje da stvori grad budućnosti koji je održiv, povezan i prilagodljiv. Ciljevi projekta uključuju stvaranje ekološki prihvatljive zajednice koja koristi obnovljive izvore energije, implementaciju naprednih tehnologija koje olakšavaju svakodnevni život te stvaranje prostora za istraživanje i razvoj novih inovacija. Woven City je zamišljen kao eksperimentalni teren gdje će se testirati nove ideje i tehnologije prije nego što se implementiraju širom svijeta.

Toyota zamišlja budućnost urbanog života kao harmoničnu integraciju tehnologije i prirode. U Woven Cityju, infrastruktura će biti dizajnirana da podržava autonomna vozila, pametne domove i održive energetske sisteme. Svaki aspekt grada bit će osmišljen kako bi unaprijedio kvalitetu života stanovnika, smanjio ekološki otisak i omogućio neprekidno prilagođavanje novim tehnologijama. Toyotina vizija je stvoriti gradove koji su ne samo tehnološki napredni, već i društveno i ekološki odgovorni.

Još jedan konceptualni dizajn koji prikazuje ulicu Woven Cityja. Izvor slike: Toyota Woven City

Upotreba AI i robota u svakodnevnom životu

Jedan od ključnih aspekata Woven Cityja je integracija umjetne inteligencije (AI) i robotike u svakodnevne aktivnosti. AI će biti korišten za upravljanje različitim aspektima života u gradu, od optimizacije prometa do upravljanja energijom. Roboti će pomagati u kućanskim poslovima, zdravstvenoj njezi i pružanju podrške starijim osobama, čime će se omogućiti veća autonomija i kvaliteta života za sve stanovnike.

Pametne kuće i zeleni izvori energije

Pametne kuće u Woven Cityju bit će opremljene najnovijim tehnologijama koje omogućuju efikasno upravljanje resursima i poboljšanje sigurnosti i udobnosti. Solarni paneli i vodikove gorive ćelije bit će glavni izvori energije, osiguravajući da grad bude energetski samodostatan i ekološki prihvatljiv. Ovi zeleni izvori energije smanjit će ovisnost o fosilnim gorivima i pomoći u borbi protiv klimatskih promjena.

Bjarke Ingels i arhitektonsko rješenje

Za dizajn Woven Cityja, Toyota je angažirala poznatog arhitekta Bjarke Ingelsa i njegovu tvrtku Bjarke Ingels Group (BIG). Ingels je poznat po svom inovativnom pristupu koji kombinira funkcionalnost i estetiku, a njegov rad na Woven Cityju nije iznimka. Cilj dizajna je stvaranje grada koji je potpuno integriran s prirodom i tehnologijom.

Jedan od ključnih elemenata Ingelsovog pristupa je podjela grada na tri vrste ulica: jedna za autonomna vozila, druga za pješake i treća za osobnu mobilnost poput bicikala i skutera. Ovaj pristup omogućava sigurno i efikasno kretanje kroz grad, smanjujući zagađenje i prometne gužve. Svaka ulica je pažljivo dizajnirana kako bi se uklopila u okoliš, čineći grad ugodnim za život i rad.

Kombinacija tradicionalne japanske arhitekture i suvremenih inovacija

Woven City nije samo futuristički grad; on također poštuje i integrira elemente tradicionalne japanske arhitekture. Inspiriran japanskom estetikom, dizajn uključuje prirodne materijale poput drva i bambusa, kao i otvorene prostore koji promoviraju osjećaj zajedništva i povezanosti s prirodom.

Tradicionalni elementi su spojeni s najnovijim tehnološkim inovacijama. Zgrade će biti opremljene naprednim sustavima za upravljanje energijom, uključujući solarne panele i vodikove gorive ćelije, što će osigurati energetski učinkovitu i održivu infrastrukturu. Pametne kuće bit će povezane putem interneta stvari (IoT), omogućavajući stanovnicima kontrolu nad kućanskim uređajima putem pametnih telefona ili glasovnih naredbi.

Prva grupa stanovnika: Toyota zaposlenici, istraživači i umirovljenici

Prvi stanovnici Woven Cityja bit će Toyota zaposlenici, istraživači i umirovljenici. Ova početna grupa uključuje oko 360 osoba koje će igrati ključnu ulogu u testiranju i razvoju tehnologija unutar grada. Zaposlenici i istraživači će raditi na inovacijama koje će unaprijediti svakodnevni život, dok će umirovljenici pružiti vrijedne povratne informacije o tome kako nove tehnologije mogu poboljšati kvalitetu života starijih osoba.

U budućnosti, planira se proširenje populacije na oko 2,000 stanovnika. Grad će otvoriti svoja vrata i drugim grupama ljudi, uključujući obitelji, stručnjake iz različitih industrija i međunarodne suradnike. Cilj je stvoriti raznoliku zajednicu koja će odražavati različite aspekte društva i omogućiti sveobuhvatno testiranje novih tehnologija.

Očekivani doprinos lokalnoj zajednici

Woven City će imati značajan ekonomski i društveni utjecaj na lokalnu zajednicu. Kroz suradnju s lokalnim vlastima i poslovnim partnerima, grad će pružiti nove mogućnosti za zapošljavanje i gospodarski rast. Osim toga, Woven City će djelovati kao centar za istraživanje i razvoj, privlačeći talente iz cijelog svijeta i potičući inovacije u različitim sektorima.

Woven City je zamišljen kao “živi laboratorij” gdje će se testirati i usavršavati nove tehnologije u stvarnim uvjetima. Ovo će omogućiti razvoj rješenja koja su prilagođena stvarnim potrebama stanovnika, a ne samo teorijskim scenarijima. Grad će služiti kao model za buduće urbane zajednice, pružajući vrijedne uvide i iskustva koja će pomoći u oblikovanju održivih i tehnološki naprednih gradova širom svijeta.

Ovako Toyota očekuje da će Woven City izgledati kada bude dovršen, po njihovim procjenama već 2025. godine. Izvor slike: Toyota Woven City

Budućnost urbanog razvoja

Woven City predstavlja viziju budućnosti u kojoj tehnologija i priroda koegzistiraju u harmoniji. Ovaj projekt postavlja nove standarde za urbani razvoj, kombinirajući održivost, inovaciju i zajedništvo. Kako grad raste i razvija se, njegova iskustva i postignuća će poslužiti kao vodič za druge gradove koji žele implementirati slične tehnologije i pristupe.

Dugoročno, Woven City ima za cilj postati vodeći primjer održivog i tehnološki naprednog urbanog razvoja. Toyota planira kontinuirano ulagati u istraživanje i razvoj kako bi osigurala da grad ostane na čelu inovacija. Očekuje se da će Woven City inspirirati slične projekte širom svijeta, potičući globalnu tranziciju prema pametnijim, zelenijim i ugodnijim gradovima.

Napredak u razvoju možete pratiti na službenoj Facebook stranici Woven Cityja i na službenoj web stranici.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...