Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biznis i posao

Korisničko iskustvo na webu – funkcionalnost web stranice je važnija od ljepote dizajna

7 toksičnih stavova koji uništavaju vaš uspjeh i projekte
(Photo: Pixabay.com)

Koliko je važno korisničko iskustvo na web stranici? Kako poboljšati korisničko iskustvo web stranice i koje su važne odrednice funkcionalnog dizajna? Zašto je intuitivnost i jednostavnost web stranice važnija od ljepote dizajna weba?

Korisničko iskustvo je izuzetno važno na web stranici – posebice ako se radi o web trgovinama koje moraju biti maksimalno pojednostavljene i potpuno funkcionalne za sve korisnike. Loše korisničko iskustvo – nažalost uzrokuje gubitak korisnika i kupaca.

Iako se mnogi mali i novi poduzetnici fokusiraju na ljepotu web stranice, činjenica jest da u modernom svijetu ljepota web stranice više nije važna. Puno je važnije kako stranica funkcionira – odnosno kakvo je korisničko iskustvo web stranice. Stranice koje su jednostavne, brze i lagane za korištenje – u pravilu će imati i puno zadovoljnije korisnike. Zadovoljan korisnik se vraća – i stvara vam zaradu. Stoga, obratite pažnju na sljedeće kriterije korisničkog iskustva:

Super Kako odabrati WordPress template 7 savjeta za bolji odabir teme
(Photo: Pixabay.com)

Jednostavnost korištenja za zadovoljne posjetitelje web stranice

Jednostavnost korištenja web stranice postala je primarna točka razvoja novih web stranica. Nakon što smo prije 10-ak godina bili opsjednuti s raznim animacijama koje su već činile zanimljivim i atraktivnim – sada se nalazimo u razdoblju kada animacije zapravo više ni nisu poželjene. Dapače, ideja razvoja je pružiti minimalni dizajn koji prije svega stavlja fokus na sadržaj i na jednostavnost korištenja.

Jednostavnost korištenja web stranice sa sobom donosi mnoge benefite i super stvari. Primjerice, korisnici lakše i brže mogu pronaći ono što ih zanima – pa se osjećaju spretnije i sretnije. Samim time, korisnici koji su zadovoljni iskustvom korištenja određenog weba rado će se vratiti na taj web kada zatrebaju neku informaciju, proizvod ili uslugu. Jednostavnost pruža čistoću i fokus na sadržaj – koji se odražava na zadovoljstvu korisnika koji se rado vraćaju i vama donose posjetu i zaradu.

Koliko se novaca može zaraditi po Instagram objavi i kako doći do zarade
(Photo: Pixabay.com)

Responzivnost kao temelj modernog web dizajna

Podaci jasno ukazuju na to kako danas većina korisnika web stranice posjećuje putem pametnih telefona. Prije nekoliko godina taj je postotak još uvijek bi na strani stolnih računala i tableta, no danas oko 70% korisnika web stranice posjećuje putem pametnog telefona. Samim time, kada radite novu web stranicu vaš fokus bi trebao biti na razvoju web stranice koja je prije svega funkcionalna za korištenje na pametnim telefonima, a tek onda na tabletima i računalima.

Responzivnost je pojam koji se koristi za dizajniranje web stranica koja se kvalitetno prikazuju na raznim uređajima i dimenzijama zaslona. Responzivni dizajn danas više nije opcija, nego je temelj na kojem se gradi svaki budući web. Moderne web stranice moraju biti prilagodljive raznim dimenzijama i rezolucijama zaslona – kako bi se pravilno i kvalitetno prikazivale raznim korisnicima. Korisnici žele jednostavan i intuitivan pregled web stranica na svojem uređaju – pa je responzivnost pojam kojeg se morate držati kod razvoja novog weba. Zapamtite, prvo mobilni prikaz pa tek onda prikaz na računalima.

tiktok izazovi - super ideje
(Photo: Pixabay.com)

Fokus na važnom i korisnom sadržaju

Kada gradite novu web stranicu trebate u prvom planu imati viziju osobe (korisnika) koji će taj web koristiti. Ono što je tom korisniku važno – treba biti u prvom planu. Važno je znati da korisnici zabavu traže na društvenim mrežama, dok korisne informacije traže na web stranicama. Dakle, web stranice moraju biti striktno fokusirane na kvalitetu sadržaja, odnosno na davanje odgovora na pitanja s kojima se korisnici pojavljuju na vašoj web stranici.

Dizajn web stranice s godinama je postao gotovo nebitan, s obzirom da su ljudi već navikli na jednostavna sučelja koja donose razne digitalne platforme. Sukladno tome, gotovo sav fokus preseljen je na sadržaj – koji postaje osnova web stranice. Želite li privući kvalitetne korisnike i kupce – morate im ponuditi kvalitetan i privlačan sadržaj. Taj sadržaj korisnicima mora biti dostupan odmah po dolasku na web stranicu i mora biti strukturiran na način da osnovne informacije stavlja u prvi plan. Korisnici interneta danas nemaju strpljivosti i sve informacije traže na brzinu – pa im trebate ponuditi važne informacije odmah po dolasku na web.

dizajn web stranice
(Photo: Pixabay.com)

Intuitivne boje za praktično korisničko iskustvo

Boje su važne. Svaki korisnik koji koristi internet već je navikao na neke boje koje može očekivati na nekim mjestima. Primjerice, korisnici su navikli da je boja pozadine web stranice bijela i shodno tome ne trebate eksperimentirati s nekim drugim bojama. Eventualno možete ponuditi night mode za one koji žele crnu pozadinu kako bi lakše konzumirali sadržaj. Osim boje pozadine, korisnici očekuju i intuitivne boje na raznim drugim elementima web stranice.

Primjerice, gumbi koji korisnika pozivaju na akciju trebali bi biti izražene pozitivne boje – kao što je primjerice zelena boja. Gumbi koji upozoravaju korisnika ne neke neželjene aktivnosti i radnje – trebali bi biti crvene boje. Dakako, možete vi eksperimentirati i s nekim drugim bojama koje će biti prilagođene vašem dizajnerskom stilu – no nemojte pogriješiti u izboru intuitivnih boja. Primjerice, crvena boja možda nije najbolji izbor za gumb koji poziva na akciju jer crvena često odbija korisnike od klika. Pripazite na izbor boja i držite se provjerenih rješenja.

7 savjeta za bolji odabir teme
(Photo: Pixabay.com)

Sve što je nepotrebno je suvišno

Svaki element, animacija i slider koji ne doprinosi iskustvu korisnika je zapravo suvišan. Izašli smo iz vremena kada su animacije i slideri bili popularni te živimo u vremenima kada korisnici žele što manje distrakcije. Istraživanja pokazuju da mnoge korisnike zapravo iritira kada na web stranici imate animacije i slidere jer se ponekad događa da kliknu na nešto pogrešno zbog tih animiranih elemenata. Pogotovo se to odnosi na slidere koji su na pametnim telefonima iznimno maleni i nepraktični.

Želite li značajno poboljšati korisničko iskustvo na web stranici – riješite se svih suvišnih elemenata. Uklonite sve nepotrebne animacije i slidere – te omogućite web stranici da prodiše minimalizmom. Trend minimalizma web stranica već je godinama aktualan i čini se da će još dugo potrajati. Korisnici na vaš web dolaze zbog informacija koje ih zanimaju – pa fokus mora biti na kvalitetnim informacijama. Dizajn ih praktički više uopće ne zanima – samo žele intuitivan i jednostavan web.

niša web stranica
(Photo: Pixabay.com)

Brzina web stranice kao temelj zadovoljstva korisnika

Brzina web stranice posljednjih je godina postala jedan od najvažnijih kriterija razvoja novog web mjesta. Korisnici interneta danas imaju izuzetno kratku pažnju i malu toleranciju za bilo kakva čekanja. Ako neki podatak ne dobiju u nekoliko sekundi, već jure na sljedeće web mjesto koji će im taj podatak ponuditi brže. Konkretno, istraživanja pokazuju da su korisnici spremni čekati otvaranje web stranice svega manje od 5 sekundi – i ako se web stranice ne otvori u tom vremenu jednostavno je napuštaju.

Kod poboljšanja korisničkog iskustva web stranice veliku pozornost trebate posvetiti segmentu brzine otvaranja web stranice. Uz to što će bolja brzina zadržati posjetitelje web stranice, to će se pozitivno odraziti i na bolje pozicije na Google tražilici. Baš poput korisnika i Google voli brže web stranice – pa će vaš web rangirati više na rezultatima pretraga. Stoga, posvetite vrijeme i pozornost optimiziranju brzine web stranice – kako biste dobili zadovoljne i sretne posjetitelje.

4 komentara

Možda će vas zanimati

Biznis i posao

Razvijate web stranicu ili digitalni projekt? Potreban vam je kvalitetan hosting za razvoj vlastitog digitalnog projekta ili web stranice? Zanima vas kako odabrati web...

Biznis i posao

Potrebna vam je inspiracija za stvaranje novog sadržaja za vaše web stranice ili profile na društvenim mrežama? Zanima vas koji su kvalitetni načini za...

Aplikacije i softver

Slika ili snimak web stranice predstavlja statičku vizualnu reprezentaciju izgleda određene web stranice u određenom trenutku. Ovaj snimak obuhvaća sve što je vidljivo na...

Biznis i posao

Kako se definira cijena izrade web stranice ili web trgovine? O kojim sve faktorima ovisi cijena? Što je važno uzeti u obzir kod traženja...

Biznis i posao

Što je to Yoast SEO dodatak za WordPress i kako se pravilno koristi? Zašto je važno Yoast koristiti samo kao smjernice, a ne kao...

Biznis i posao

Zašto je važno zadržavanje autentičnosti kod stvaranja digitalnih projekata i profila? Kako uopće pokazati autentičnost brenda kroz prisutnost na online kanalima? Donosi li autentičnost...

Biznis i posao

Kako pronaći kreativne ideje u svojoj glavi i je li danas uopće moguće biti kreativan i jedinstven? Živimo li u vremenima kada je kreativnost...

Biznis i posao

Što je zakazivanje, tj. tempiranje objava? Zašto je zakazivanje objava za buduće objavljivanje odličan način za postizanje željenih ciljeva? Može li tempiranje objava omogućiti...