Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije i softver

Korona virus aplikacija za mobilne uređaje Android i iOS

Korona virus danas je glavna vijest svih vodećih TV kuća, News portala, pa tako i IT zajednice. Opasnosti koje su nas globalno zadesile, traže od nas brzu reakciju i što je moguće bolju pripremu u borbi protiv korona virusa.

Kako to obično i bude, IT grane industrije prate trendove, pa tako, u ovom slučaju i situaciju oko virusa korona. Nije trebalo dugo vremena, da se na tržištu pojave različite COVID-19 aplikacije, kao što je CovidGo. Mnoge od njih nam pomažu, da čuvamo distancu, daju nam važne brojeve i izvještavaju nas o stanju u svijetu. Sve u vezi korona virusa moguće je pratiti putem Android ili iOS aplikacija za pametne telefone.

Njemačka je među prvima razvila korona aplikaciju

Već u kratkom periodu nakon početka pandemije u EU, vlada Njemačke je pustila za preuzimanje CORONA Warn-App. Aplikacija prati stanje u svijetu, ali i korisnike koji je koriste. Izazvala je mnoge kontraverze u javnosti, najviše zbog pitanja o praćenju građana (korisnika). Da bi radila, aplikacija CORONA Warn-App traži pristup osobnim podacima, i naravno slobodan pristup GPS navigaciji. Glavni “sponzori” izrade ove aplikacija (Vlada Njemačke), kategorički su u više navrata poricali korištenje bilo kakve tehnologije o prikupljanju i spremanju osobnih podataka pojedinca (špijuniranju građana).

Kako bilo, ne možemo znati što se odvija u pozadini. Ipak, jedno je sigurno: korona aplikacije su danas slobodne za preuzimanje, imamo ih različitih, i mnogi ih koriste.

Da vidimo koje aplikacije za praćenje korona pandemije imamo, koje su im opcije i kako se koriste?

Koliko je dobra korona aplikacija?

Još jednom, prije nego nastavimo s popisom korona virus aplikacija, da spomenemo CORONA Warn-App aplikaciju kojoj je sponzor bila Vlada Njemačke.

Aplikacija je izrađena, i namijenjena za slobodno preuzimanje svim građanima Njemačke, ali i drugih država.

Aplikacija za praćenje korona virusa covid-19

Zamišljena je da daje informacije građanima, posebno o osobama koje su moguće zaražene, i koje mogu biti kontakt. Na taj način se može brzo reagirati, i suzbiti veće širenje korona virusa.

Korona virus aplikacija ima u sebi Bluetooth-Low-Energy tehnologiju, uz pomoć koje može mjeriti rastojanje između osoba, i vrijeme koje ste bili u kontaktu sa drugom osobom. Ako se dogodi, da jedna osoba kasnije bude pozitivna na korona virus, lako se može sagledati tko je sve bio u kontaktu s tom osobom. To sve uz pretpostavku da su svi kontakti imali instaliranu korona aplikaciju.

Aplikacija je dobro zamišljena, ali nije učinkovita ukoliko je ne koristi veći broj ljudi u nekom krugu. Vlada Njemačke je aplikaciju pustila za preuzimanje, i ona nije obvezujuća za sve građane. Može se preuzeti dobrovoljno, ako to netko želi.

Koje aplikacije za korona virus imamo?

Današnja tehnologija, posebno razvoj mobilnih aplikacija, toliko je napredovala da za svaku potrebu imamo i posebno izrađenu aplikaciju. Korona aplikacija, koju je financirala njemačka vlada, jeste među prvim takvim aplikacijama, no ne i jedina. Danas imamo veći broj aplikacija koje prate događaje na temu COVID-19 u svijetu, pa ćemo spomenuti neke od njih.

Za ovu priliku odabrali smo one malo bolje poznate aplikacije za mobilne uređaje, koje imaju veći broj preuzimanja.

TraceTogether je dosta popularna aplikacija za smartphone, koja se može preuzeti ako u telefonu imate broj nekog teleoperatera iz Singapura, i smartphone s uključenom Bluetooth funkcijom. Korona virus aplikacija radi tako da, koristeći GPS, ili WiFi/mobilnu mrežu, locira korisnike i bilježi one koji su bili u neposrednoj blizini. Za lociranje korisnika, aplikacija koristi interni ID svakog korisnika, koji je kriptiran. Podaci se šalju na server Ministarstva zdravlja, gdje se obrađuju anonimno.

CovidWatch aplikacija izrađena je u suradnji s univerzitetom Stanford. Još jedna aplikacija koja uz pomoć Bluetooth tehnologije prati korisnike koji ostvaruju kontakt, ili se nalaze u neposrednoj blizini. U slučaju da se pojavi kontakt koji je pozitivno testiran na COVID-19, aplikacija će upozoriti vlasnika smartphone uređaja. Za razliku od gore spomenute aplikacije, CovidWatch ne dijeli podatke s trećim stranama, i potpuno je programirana na otvorenom kodu. Aplikacija je zamišljena tako da čuva maksimalno privatnost korisnika, i da ne sakuplja informacije o vlasnicima telefona.

Aplikacija za korona pandemiju Aarogya Setu je već u 13 dana nakon objave na Google PlayStore preuzeta preko 50 milijuna puta. U kratko vrijeme je Aarogya Setu postala najpopularnija aplikacija za Android koja prati COVID-19 u svijetu. Razvili su je u Ministarstvu Elektronike i IT-a u Indiji, s ciljem da se korisnik može upozoriti ukoliko je u bliskoj prošlosti bio u blizini osobe koja je zaražena virusom korona. Praćenje se odvija putem Bluetooth-a i senzora za praćenje lokacije korisnika. Aplikacija ima u sebi ugrađeni test za provjeru prisutnosti korona virusa. Korisnik može pokrenuti test, u kojem će dati odgovore na par pitanja. Ukoliko se posumnja na prisutnost korona virusa, aplikacija šalje upozorenje na servere Vlade. Pored toga, aplikacija daje korisniku precizne i lako provodive instrukcije za provođenje samoizolacije.

Covid Symptom Tracker aplikacija dizajnirana je prema uputama liječnika i znanstvenog tima King’s College u Londonu, i bolnice St. Thomas, u suradnji s privatnom zdravstvenom kompanijom Zoe Global. Aplikacija proučava i bilježi simptome virusa, i pomaže struci u boljem razumijevanju pandemije kao i načinu širenja. Znanstvenici analiziraju područja visokog rizika, u Ujedinjenom Kraljevstvu, brzinu kojom se virus širi, i grupe koje su posebno ranjive na virus. Aplikacija je urađena po EU zakonima GDPR, što znači da se podaci koji se sakupljaju, koriste samo u znanstveno istraživačke svrhe, nikako u komercijalne.

Hrvatska korona virus aplikacija

Hrvatska kompanija APIS IT već mjesecima razvija aplikaciju za mobilne uređaje, koja će pratiti osobe zaražene virusom, čime bi se olakšalo praćenje ove bolesti u granicama države.

I Google i Apple su dali API uz pomoć kojeg se može raditi praćenje među korisnicima tih uređaja, putem Bluetooth-a, a da se pri tome ne otkrivaju osobni podaci.

Baš po uzoru na Njemačku, i njihovu aplikaciju za praćenje COVID-19 pandemije, i ova aplikacija može prikupljati potrebne podatke o zaraženim osobama, prijenosu zaraze, a da pri tome ne narušava privatnost osobe koja aplikaciju koristi.

Korona virus aplikacija još uvijek nije spremna za preuzimanje, ali su iz APIS IT najavili njen skori izlazak na tržište.

Dok čekamo da svjetlo dana ugleda korona virus aplikacija za Hrvatsku, možete isprobati Google rješenje za socijalnu distancu.

Ostavi komentar
Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Aplikacije i softver

Što se sve nalazi u mobitelu?

Aplikacije i softver

Izvršni direktor Telegrama, Pavel Durov, potvrdio je da Telegram Premium opcija stiže do kraja ovog mjeseca. Takav potez tvrtke opravdan je činjenicom da Telegram...

Aplikacije i softver

Jedan od najvećih tehnoloških divova, Amazon, najavio je da će uvesti interaktivnu opciju “Virtual Try-On” za iOS korisnike u SAD-u. Riječ je o opciji...

Aplikacije i softver

WhatsApp je od ovog tjedna počeo uvoditi emoji reakcije koje je najavio ranije, a čini se da bi tvrtka uskoro mogla implementirati još jednu...