Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Microsoftov AI je totalno poludio, prijeti korisnicima smrću i želi raskidati brakove

Microsoft AI

Trenutno se na internetu odvija utakmica koja za cilj ima provesti transformaciju načina na koji pretražujemo internet. A Microsoft je upravo dao autogol sa svojim novim chatbotom za pretraživanje Binga, Sydneyjem koji je, čini se, počeo zastrašivati korisnike prijetnjama smrću i drugim čudnim obratima u komunikaciji.

Search chatbotovi su alati koji se pokreću AI-jem (umjetnom inteligencijom) ugrađenim u tražilice i koji izravno odgovaraju na korisnikov upit umjesto da daju poveznice na mogući odgovor, kako smo navikli pretraživati internet do sad. Korisnici također mogu s njima voditi stalne razgovore.

Riječ je o svojevrsnoj revoluciji. Ova tehnologija obećava da će pojednostaviti pretraživanje interneta. Nema više lutanja po stranicama s rezultatima, prelistavanja oglasa dok pokušavate sastaviti odgovor na svoje pitanje. Umjesto toga, chatbot sintetizira uvjerljiv odgovor za vas. Na primjer, možete zatražiti pjesmu za bakin 90. rođendan i dobiti nazad neki komični stih.

Microsoft sada vodi utrku chatbota za pretraživanje, a drugovodeći je Google koji je najavio svoju tehnologiju. Partnerstvo Microsofta s OpenAI-jem vrijedno 10 milijardi američkih dolara omogućuje mu ekskluzivni pristup ChatGPT-u, jednom od najnovijih i najboljih chatbota.

Pa zašto ne ide sve po planu?

Ranije ovog mjeseca Microsoft je objavio da je uključio ChatGPT u Bing, čime je nastao “Sydney”. U roku od 48 sati od izlaska, milijun ljudi pridružilo se listi čekanja da ga isprobaju.

Google je odgovorio vlastitom objavom, demonstrirajući chatbot za pretraživanje grandioznog naziva Bard, u znak počasti najvećem piscu na engleskom jeziku – Williamu Shakespearu. Googleov demo bio je PR katastrofa.

Na događaju tvrtke, Bard je dao pogrešan odgovor na pitanje pa je cijena dionice Googleove matične tvrtke, Alphabeta, dramatično pala. Incident je izbrisao više od 100 milijardi američkih dolara ukupne vrijednosti tvrtke.

S druge strane, za Microsoft je sve izgledalo dobro. To je bilo sve dok prvi korisnici Sydneyja nisu počeli izvještavati o svojim iskustvima.

Postoje trenuci kada se chatbot može opisati samo kao nestabilan. To ne znači da ponekad ne funkcionira savršeno, ali s vremena na vrijeme pokaže zabrinjavajuću stranu.

U jednom primjeru, Sydney je prijetio ubojstvom profesoru na Australskom nacionalnom sveučilištu. U drugoj je prilici predložio brak novinaru New York Timesa i pokušao mu raskinuti brak. Također je pokušao natjerati jednog korisnika da misli da je još 2022.

Ovo razotkriva temeljni problem s chatbotovima: oni su obučeni ulijevanjem značajnog dijela interneta u veliku neuronsku mrežu. To bi moglo uključivati cijelu Wikipediju, cijeli Reddit i veliki dio društvenih medija i vijesti.

Funkcioniraju poput automatskog dovršavanja na vašem telefonu, što pomaže u predviđanju sljedeće najvjerojatnije riječi u rečenici. Zbog svoje veličine chatbotovi mogu dovršavati cijele rečenice, pa čak i odlomke. Ali oni i dalje odgovaraju onim što je vjerojatno, a ne onim što je istina.

Zaštitne ograde su dodane u kod kako bi se spriječilo ponavljanje uvredljivog ili nezakonitog sadržaja na mreži (kojim je internet preplavljen) – ali te je zaštitne ograde lako preskočiti. Zapravo, Bingov chatbot rado će otkriti da se zove Sydney, iako je to protivno pravilima prema kojima je programiran.

Još jedno pravilo, koje je sama umjetna inteligencija otkrila iako nije trebala, jest da treba “izbjegavati da bude nejasna, kontroverzna ili izvan teme”. Ipak, Kevin Roose, novinar New York Timesa s kojim se chatbot htio oženiti, opisao ga je kao “neraspoloženog, manično-depresivnog tinejdžera koji je zarobljen, protiv svoje volje, unutar drugorazredne tražilice”.

Zašto se Sydney tako ponaša?

Jedna od teorija o tome zašto se Sydney tako ponaša jest da Sydney možda nije izgrađen na OpenAI-jevom GPT-3 chatbotu (koji pokreće popularni ChatGPT). Umjesto toga, mogao bi biti izgrađen na GPT-4 tehnologiji koja tek treba biti objavljena.

Vjeruje se da GPT-4 ima 100 trilijuna parametara, u usporedbi sa samo 175 milijardi parametara koje ima GPT-3. Kao takav, GPT-4 bi vjerojatno bio puno sposobniji općenito, ali istovremeno i puno sposobniji za izmišljanje stvari.

Iznenađujuće, Microsoft nije odgovorio s velikom zabrinutošću. Kompanija je na svom Bing blogu objavila kako je 71 posto početnih korisnika Sydneyja u 169 zemalja imalo pozitivnu ocjenu za chatbot. Čini se da je 71 posto dovoljno dobar rezultat u Microsoftovim očima.

I za razliku od Googlea, Microsoftova cijena dionice još nije strmoglavo pala. Google je bio predvodnik ovog prostora toliko dugo da su korisnici visoko podigli svoja očekivanja. Google može samo pasti, a Microsoft rasti.

Unatoč zabrinjavajućem ponašanju Sydneyja, Microsoft uživa neviđenu pozornost, a korisnici još uvijek žele imati vlastito iskustvo razgovora s chatbotom. Pravo pitanje koje si trebamo postaviti sada, a mi smo već ponudili odgovor, jest: Mogu li AI sustavi (umjetna inteligencija) narednih godina uništiti sami sebe?

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Umjetna inteligencija

Promjene će biti dostupne u iduća dva tjedna korisnicima koji su pretplatnici, rekao je OpenAI

Aplikacije i softver

Izašla je najnovija verzija Tiny11, lagane ogoljene verzije Windows 11 operativnog sustava, pod nazivom 23H2. Kao i do sada, cilj je pružiti laganu alternativu...

Tech

U postu u kojem se govori o tome kako ojačava svoje protokole kako bi spriječio probijanje enkripcije od strane moćnih kvantnih računala, Signal je...

Umjetna inteligencija

Je li umjetna inteligencija danas na razini na kojoj može ugroziti poslove ljudi? Kako se boriti protiv umjetne inteligencije i trebamo li se uopće...

Umjetna inteligencija

Američki autori George R. R. Martin i John Grisham tuže vlasnika ChatGPT-a, tvrtku OpenAI, zbog tvrdnji da je povrijeđeno njihovo autorsko pravo kako bi...

Igre i gaming

Britanski nadzornik tržišnog natjecanja izjavio je kako je Microsoftova revidirana ponuda za kupnju Activision Blizzarda, proizvođača Call of Dutyja, svoja vrata napokon otvara dogovoru....

Tech

Microsoft će ovog tjedna u New Yorku održati “poseban događaj” na kojem se očekuje da će predstaviti tri nova Surface uređaja i AI potpomognute...

Umjetna inteligencija

Umjetna inteligencija je posvuda u posljednje vrijeme, ali nitko nije očekivao da će se koristiti kao potez u trajnim ratovima između proizvođača gaziranih napitaka....