Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Umjetna inteligencija

OpenAI u središtu kaosa: Tajno kreirana supermoćna umjetna inteligencija?

OpenAI u središtu kaosa: Tajno kreirana supermoćna umjetna inteligencija?
Shutterstock

Misterij i dalje postoji oko razloga zbog kojeg je izvršni direktor OpenAI-a, Sam Altman, iznenada izbačen iz tvrtke, a potom vraćen na svoju poziciju u roku manje od tjedan dana – ovaj dramatičan obrat od strane neprofitnog odbora tvrtke izazvao je ogromnu količinu spekulacija.

Međutim, nekoliko teorija se istaknulo u centru glasina. Jedna od najzanimljivijih pretpostavki je da je OpenAI možda potajno radio na izuzetno naprednom modelu umjetne inteligencije koji je mogao izazvati paniku među članovima odbora i prouzročiti nemir.

Već neko vrijeme, OpenAI ima kao glavnu misiju razvoj umjetne opće inteligencije (AGI) – neformalno definirane kao algoritam sposoban za izvršavanje složenih zadataka jednako dobro ili čak bolje od ljudi – s ciljem “donošenja dobrobiti cijelom čovječanstvu”, kako to i sam Altman opisuje.

Je li tvrtka zapravo blizu ostvarenju tog cilja, i dalje je predmet rasprave. OpenAI je kroz povijest bio vrlo tajan po pitanju svojih istraživanja, što je u posljednjih nekoliko tjedana dodatno otežalo “čitanje između redaka”.

Ipak, novi interesantan obrat u priči sugerira da je OpenAI možda bio na pragu velikog napretka, a to bi moglo biti povezano s organizacijskim promjenama.

Prošlog tjedna, Reuters i The Information objavili su da su neki čelnici OpenAI-a možda bili uznemireni zbog moćne nove umjetne inteligencije na kojoj tvrtka radi, poznate kao Q*, izgovara se “Q zvijezda”. Ovaj novi sustav, kako se čini, neki su smatrali značajnim korakom prema ostvarenju AGI-ja, te je navodno sposoban rješavati matematičke probleme osnovnoškolske razine.

Prema navodima Reutersa, Mira Murati, bivša članica uprave neprofitne organizacije OpenAI koja je nakratko obnašala dužnost izvršne direktorice nakon Altmanovog odlaska, potvrdila je postojanje ovog novog modela u internoj poruci upućenoj zaposlenicima.

Izvori Reutersa tvrde da je Q* bio jedan od glavnih faktora koji su doveli do Altmanove smjene, izazivajući zabrinutost oko komercijalizacije proizvoda koji još uvijek nije bio u potpunosti razumljiv.

Iako rješavanje matematičkih problema osnovnoškolske razine možda ne zvuči kao revolucionarno dostignuće, istraživači su dugo smatrali takvu sposobnost značajnom prekretnicom. Umjesto jednostavnog predviđanja sljedeće riječi u rečenici, kao što to rade GPT sustavi tvrtke, AI algoritam koji može rješavati matematičke probleme morao bi “planirati” nekoliko koraka unaprijed.

Može se usporediti s entitetom poput Sherlocka Holmesa koji može povezivati tragove kako bi došao do zaključka.

“Jedan od glavnih izazova za poboljšanje pouzdanosti LLM-a je zamijeniti auto-regresivno predviđanje tokena s planiranjem”, objasnio je Yann LeCun, poznat kao “kum umjetne inteligencije” i glavni znanstvenik za um

jetnu inteligenciju u Meta, u tvitu. “Gotovo svaki vodeći laboratorij (FAIR, DeepMind, OpenAI, itd.) radi na tome, a neki su već objavili svoje ideje i rezultate.”

“OpenAI-jev Q* vjerojatno je pokušaj planiranja”, dodao je LeCun.

Charles Higgins, suosnivač startupa za obuku AI-a Tromero, za Business Insider je rekao: “Ako Q* posjeduje sposobnost logičkog razmišljanja i rasuđivanja o apstraktnim konceptima, što je trenutno veliki izazov, to bi bio znatan napredak”.

“Matematika zahtijeva simboličko razmišljanje, poput logike ‘ako je X veći od Y, a Y veći od Z, onda je X veći od Z'. Tradicionalni jezični modeli obično imaju poteškoća s ovakvim zadacima jer se oslanjaju na intuiciju umjesto na logičko razmišljanje”, objasnio je Higgins.

Andrew Rogoyski, direktor Instituta Surrey za umjetnu inteligenciju usmjerenu na ljude, za Business Insider je izjavio: “Poznato je da postojeće umjetne inteligencije mogu riješiti matematičke probleme dodiplomske razine, ali se muče s kompleksnijim zadacima. Ako AI može riješiti nove, dosad neviđene probleme, a ne samo ponoviti ili prerađivati postojeće znanje, to bi bilo značajno, čak i ako je matematika na osnovnoj razini.”

Ali postavlja se pitanje, predstavlja li Q* stvarnu egzistencijalnu prijetnju? Stručnjaci su skeptični.

“Ne vjerujem da nas to vodi prema AGI-u ili zastrašujućim scenarijima”, rekla je Katie Collins, doktorska istraživačica na Sveučilištu Cambridge, specijalizirana za matematiku i umjetnu inteligenciju, za MIT Technology Review.

“Rješavanje osnovnoškolskih matematičkih zadataka značajno se razlikuje od postizanja razina u matematici kakve postižu dobitnici Fieldsove medalje”, dodala je Collins, govoreći o prestižnoj međunarodnoj matematičkoj nagradi.

“Smatram da je to simbolički važno”, rekla je za Business Insider Sophia Kalanovska, suosnivačica Tromera i doktorska kandidatkinja. “Ali na praktičnoj razini, ne vjerujem da će to dovesti do kraja svijeta.”

Ukratko, ako OpenAI-jev algoritam Q* doista postoji i ako njegovi rezultati izdrže provjeru, mogao bi predstavljati značajan korak naprijed u ostvarivanju AGI-ja, ali s brojnim oprezima.

Je li to bio jedini razlog iza Altmanove smjene? Trenutno postoji mnogo indicija da se iza kulisa događalo mnogo više, uključujući interne nesuglasice oko budućnosti tvrtke.

Izvanredni razvoj umjetne inteligencije često je bio popraćen neobičnim tvrdnjama, strahom i značajnom medijskom pozornošću.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Umjetna inteligencija

Proširivanje izvora informacija s otvorenim pristupom predstavlja ključni faktor za znanstvenike u razvoju novih materijala neophodnih za buduće tehnologije. Razvoj novih materijala često je...

Umjetna inteligencija

Mark Zuckerberg optužen je za neodgovoran pristup umjetnoj inteligenciji nakon što se obvezao izgraditi moćan sustav umjetne inteligencije na razini ljudske razine inteligencije. Osnivač...

Umjetna inteligencija

Umjetna inteligencija trebala bi utjecati na gotovo 40 posto svih poslova, prema novoj analizi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Direktorica MMF-a Kristalina Georgieva kaže da...

Umjetna inteligencija

Sposobni ste za velika ostvarenja, no nešto vam se neprestano ispriječi na tom putu. Problem je u tome što ne upravljate svojim vremenom na...

Tech

Američka novinska organizacija New York Times tuži OpenAI, vlasnika ChatGPT-a, zbog tvrdnji da su povrijeđena autorska prava kako bi se trenirao sustav. U tužbi,...

Umjetna inteligencija

xAI, platforma koja je privukla financijska sredstva u iznosu od 1 milijarde dolara ili više, predstavlja značajan korak Elona Muska u pokušaju da revitalizira...

Umjetna inteligencija

Roboti ljudskih karakteristika trebali bi u Kini krenuti u masovnu proizvodnju 2025. godine. Ambiciozan je to projekt koji bi mogao utjecati na svakodnevicu cijelog...

Tech

Meta nastavlja snažno ulagati u vrste generativne umjetne inteligencije i povezane velike jezične modele koji su pomogli u stvaranju OpenAI-jevog ChatGPT-a