Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Opera Neon: Jeste li testirali ovaj browser nove generacije? (VIDEO)

Opera Neon je novi internet preglednik na tržištu. Vizualno je drugačiji, ali ne nudi ništa spektakularno, niti novo. Ipak, mogao bi korisnicima s velikim ekranima biti zanimljiv. Evo i zašto…

Google Chrome je najzastupljeniji internet pretraživač i teško je vjerovati da će se to u skoroj budućnosti mijenjati. Iz američke kompanije već dugo nismo vidjeli neke zanimljive promjene, a tako je i kod drugog velikog igrača, Mozille Firefox. Stoga se manji igrači moraju boriti na sve načine da privuku nove korisnike.

Opera, koju je prošle godine kupio konzorcij kineskih kompanija, novu godinu otvara s novim pretraživačem. Pretraživač nosi naziv Opera Neon, a dostupan je za Windows i Mac platformi. Već pri prvom pokretanju aplikacije vidljivo je da se radi o (vizualno) drugačijem browseru.
U vrhu ekrana ne postoji alatna traka, niti traka s oznakama (Bookmarks). Tu je ostao jedino URL bar. Također, nema više niti klasičnih tabova u vrhu, već su sada tu balončići u desnoj strani ekrana za svaku otvorenu stranicu. Drugačija je i sama pozadina aplikacije, koja se automatski sinkronizira s vašom pozadinskom slikom na ekranu.

U lijevom dijelu je alatna traka kojom možete kontrolirati audio i video sadržaj u pozadini (koje isto tako možete otvoriti u skočnom prozoru, te gledati video i pretraživati paralelno). Ista alatna traka sadrži i alate za slikanje ekrana (screenshots), kao i poveznicu za brzi pristup nedavnim preuzimanjima (downloads).

Ipak, Opera Neon bi mogla biti zanimljiva svim korisnicima s velikim ekranima. Uz pomoć ove aplikacije vrlo je jednostavno simulirati takozvani split-screen, te paralelno surfati u više “ekrana”. Kako to, a i sve ostalo što Neon donosi izgleda, najbolje je pogledati u videu.

Završno, odabir browsera kod većine korisnika je stvar navike. Dok god ne šteka ili stvara bilo kakve probleme. većina korisnika neće pomisliti na drugi. Da, Opera Neon sigurno neće osvojiti tržište, ali je dobra vijest da se u tom segmentu počelo razvijati još mnogo korisnih / zanimljivih stvari. Hoćete li dati priliku ovom browseru? Pišite nam na forumu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Apps & Software

Nova, eksperimentalna opcija u Chrome 86 verziji bit će zadužena za optimizaciju upotrebe energije, gašenjem nepotrebnih JavaScript timera i trackera.

Oglašavanje