Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Perilica posuđa više nije luksuz. Znate li kako ju odabrati?

Možete li zamisliti svoj svakodnevni život bez hladnjaka? A bez perilice rublja? Sve je više ljudi koji u kategoriju strojeva bez kojih ne mogu zamisliti svoj život svrstava i perilicu posuđa jer ona definitivno više nije luksuz. O tome kako odabrati onu idealnu prema svojim potrebama čitajte u nastavku.

Perilice posuđa postale su neizostavan dio gotovo svakog kućanstva, bez obzira na to koliko je članova u njemu jer zbilja pomaže u svakodnevnim obavezama i oslobađa vrijeme za one stvari koje su nam važnije, bez obzira na to radi li se o bavljenju sportom ili drugim hobijem, igranju s djecom ili pak šetnji s kućnim ljubimcima.

Koje vrste perilica posuđa postoje?

Kao prvo, perilice posuđa razlikuju se po dimenzijama: dostupni su modeli širine 45 centimetara i oni od 60 centimetara. Nepisano je pravilo da si manja kućanstva odabiru uže modele, dok oni s više članova biraju šire, no zapravo je pitanje koliko imate mjesta da ju postavite. U modele perilice posuđa 45 cm moguće je složiti 10 do 12 kompleta posuđa, dok je u perilice standardnih dimenzija do 60 centimetara moguće složiti do 12 do 14 kompleta posuđa. Ako imate veće kućanstvo i ako je to ikako moguće, pokušajte pronaći mjesta za model od 60 centimetara jer u njemu možete oprati značajno više posuđa nego u modelu od 45 centimetara, zahvaljujući čemu ćete dugoročno uštedjeti na električnoj energiji i vodi, ali i na deterdžentima za pranje.

Osim po dimenzijama, perilice posuđa razlikuju se i po načinu montaže, tako da su dostupne ugradbene perilice posuđa, samostojeće i stolne perilice posuđa.

Kako im i samo ime govori, ugradbene perilice posuđa ugrađuju se u kuhinju i na njih se postavlja ukrasna ploča prema vašoj želji (najčešće je to ista ona koja je na kuhinjskim elementima), zahvaljujući čemu se ne razlikuje od ostatke kuhinje i zapravo je neprimjetna. Ovaj je model perilice posuđa najčešći kod postavljanja nove kuhinje jer se tada najjednostavnije montira, i uglavnom su to ugradbene perilice posuđa 60 cm. Inače su dostupne su u dimenzijama širine 45 centimetara i 60 centimetara.

Samostojeće perilice posuđa razlikuju se od ugradbenih zapravo samo po prednjoj plohi: na samostojeću ne trebate ugrađivati kuhinjsku ukrasnu ploču, a i upravljačka se ploča nalazi prednjoj strani, za razliku od ugradbene gdje se nalazi na vrhu prednje ploče. Ako vam dizajn i izgled kuhinje nije prioritet, a i želite uštedjeti nešto novca, tada su samostojeće perilice idealan izbor.

Stolne perilice posuđa najmanji su dostupni modeli perilica posuđa, uglavnom se radi o dimenzijama 45 x 55 x 50 centimetara i njih je jednostavnije postaviti s obzirom na to da idu izravno na radne plohe. Budući da su relativno malih dimenzija, odličan za izbor za male prostore, a i troše najmanje električne energije i vode u odnosu na druge vrste i dimenzije perilica posuđa. Male su dimenzije ujedno i njihov najveći nedostatak – oduzimaju dosta mjesta na radnoj plohi i u njih je moguće staviti relativno malo posuđa, tako da je odluka na vama trebate li u kuhinji više mjesta na radnoj plohi ili vam je prioritet ipak perilica posuđa. Kada je riječ o broju kompleta koji je moguće staviti u stolnu perilicu posuđa, tada se radi od šest do osam kompleta za jelo.

Kako odabrati idealnu perilicu posuđa?

Sada kada ste upoznati s dostupnim dimenzijama i modelima perilica, trebate samo vidjeti s koliko prostora raspolažete u prostoru u koji planirate postaviti perilicu posuđa, koliko su udaljeni priključci za električnu energiju i vodu te odvod.

Ako imate kuhinju otvorenog tlocrta ili pak planirate postaviti perilicu blizu prostora u kojem se spava, a znate da ćete ju najčešće koristiti tijekom noći kada je električna energija povoljnija, tada trebate obratiti pozornost na razinu buke koju perilica proizvodi tijekom rada. Sve perilice koje imaju glasnoću do 55 dB smatraju se tihima i njih možete postaviti u gotovo sve prostore. Modele veće glasnoće trebalo bi postaviti u zatvorene prostore kako vas ne bi budile tijekom noći.

Različiti modeli perilica imaju dostupne različite programe: od brzog pranja do onog na visokim temperaturama (preko 70 stupnjeva koji ubijaju bakterije), kao i ekološki prihvatljivog pranja koje troši manje vode od uobičajenog, tako da prije kupovine obavezno pogledajte koje programe ima model koji vam se sviđa, kao i u koji energetski razred pripada.

Na kraju, jednom kada postavite perilicu posuđa i počnete ju redovito koristiti, zapitat ćete se kako ste mogli do sada funkcionirati bez nje jer ćete vrlo brzo uvidjeti koliko će vam vremena uštedjeti, a dugoročno i koliko će se smanjiti računi za vodu i električnu energiju.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

U Moskvi se održavaju tečajevi iz oralnog seksa za djevojke koje žele usavršiti svoje sposobnosti oralnog zadovoljavanja. Cijena tečaja je 3500 ruskih rublja (608kn)...

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...