Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Prototip satelita otvara vrata za promatranje Zemlje u 4K rezoluciji

Britanska tvrtka Earth-i potvrdila je uspješno lansiranje prototipa satelita.

Imena CARBONITE-2, satelit je rana testna verzija planirane „konstelacije satelita“ koja će biti prva mreža koja će nuditi kvalitetan video u boji iz Zemljine orbite.

Prototip na sebi ima UHD kameru, koja može zabilježiti slike lokacija bilo gdje na zemlji u visokoj razlučivosti, kao i snimiti dvije minute video sadržaja, slično UrtheCast-u. To je samo prvi korak za Earth-i, tvrtka planira iskoristiti CARBONITE-2 za dokazivanje uspješnosti njihove tehnologije i demonstraciju što bi sustav satelita mogao. Tvrtka je već naručila pet idućih satelita u sustavu Vivid-i.

„Lansiranje VividX2 je značajan idući korak u razvoju našeg sustava, prihvaćen od ESA, Europske svemirske agencije.“, rekao je Josef Aschbacher, direktor programa za promatranja Zemlje pri ESA. „ Vivid-i konstelacija će ponuditi mogućnosti koje prije nismo vidjeli, uključujući sliku u boji i osiguran protok podataka visoke kvalitete iz svemira da bi poboljšali naš planet i naše živote na Zemlji.

CARBONITE-2 lansiran je na Polar Satellite Launch Vehichle (PSLV), iz Sriharikota raketnog lansirnog centra u jugoistočnoj Indiji. Bio je jedan od 31-og tereta na raketi, a PSLV raketi je to bilo prvo lansiranje od neuspjeha prošlog kolovoza.

Snimka s ranijeg prototipa, CARBONITE-1, prikazuje satelitsku snimku prometa na autocesti u Dubaiju:

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Gadget

Na AliExpressu uvijek ima svega za povoljnu cijenu, a ima već neko vrijeme kako je kineska vlast odlučila da “Made in China” mora biti...

Gadget

Na Geekbuyingu je počeo popust na TV boxeve sa Android operativnim sustavom. Ako pripadate dijelu populacije koji ne znaju što to uopće je, kratko...

Future

Internet svima, a ne samo njima

Oglašavanje