Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Gadget

Reolink RLC-510A – recenzija nadzorne kamere sa Smart-motion tehnologijom

U zadnjih par mjeseci imao sam priliku testirati nekoliko kamera koje mi je poslao Reolink, ugledni proizvođač sigurnosne opreme. Ako ste čitali ranije recenzije, primijetili ste da sve ove uređaje povezuju dvije stvari: kvaliteta i jako povoljna cijena. Sada pišem o Reolink RLC-510A, novom gadgetu koji služi istoj namjeni – nadzoru kuće ili poslovnog prostora – ali s jednom sitnom razlikom. Ne spaja se na kućnu mrežu putem WiFi sučelja, nego pomoću mrežnog kabela.

Kućište kamere je metalno.

Reolink RLC-510A sigurnosna kamera namijenjena je za vanjsku i unutrašnju upotrebu, dakle nadzor unutrašnjosti kuće, poslovnog prostora, dvorišta ili okućnice. Izrađena je od metala i vrlo robusna, pa će bez problema podnijeti sve nedaće koje ju mogu zadesiti, uključujući kišu, jako sunce te širok temperaturni raspon (certifikat IP66). Domaćem kupcu je bitna informacija kako se uklapa u nišu financijski vrlo isplativih, a ujedno vrlo sposobnih uređaja, kojim ćete jednostavno i učinkovito svoju obitelj i imovinu učiniti sigurnijima.

Instalacija kamere

Kao što sam rekao u uvodu, RLC-510A spaja se putem Ethernet kabela, čime se ne samo povezuje s internetom, nego tim putem dobija i napajanje. Nema, dakle, nikakvog dodatnog kabela kojeg treba kupiti ili razvlačiti po kući ili dvorištu, nego ćete sve potrebno dobiti s klasičnim Ethernet priključkom.

U kutiji ćete, osim same kamere, naći vodootporni poklopac za spoj kamere i kabela, jedan dužni metar kabela, vijke s tiplama te papirologiju. Primjetite naljepnicu s QR kodom na kućištu – potreban vam je za povezivanje kamere i aplikacije, tako da ga nemojte odmah skinuti i baciti. Ne bi bilo loše naknadno ga spremiti na sigurnije mjesto, jer je moguće da će se oštetiti pod utjecajem atmosferilija. Senzor s rezolucijom od 256×1920 piksela nalazi se u crnom krugu sprijeda. Okružen je s 18 LED svjetala za noćni način rada, a ugrađeni mikrofon kvalitetno će snimiti svaki zvuk u svom dosegu.

Sadržaj kutije

Više s Geek.hr: Reolink Argus Eco nadzorna kamera

Povezivanje s aplikacijom Reolink jednostavno je i istovjetno kao i kod prethodno testiranih kamera ovog proizvođača: Potrebno je preuzeti Reolink aplikaciju za Vaš iOS ili Android uređaj te njome skenirati QR kod na dnu kamere. Nakon toga je potrebno unijeti detalje kućne mreže, čime proces završava.

Ulaz za mikro-SD karticu dobro je zaštićen.

Putem aplikacije na mobitelu sada možete pratiti sve što se događa kroz oko kamere. Ako imate još koju Reolink kameru kao ja, RLC-510A bit će dodan na popis unutar aplikacije. U tom je slučaju potrebno tek odabrati željenu kameru, a postoji mogućnost paralelnog praćenja aktivnosti na svim Reolink kamerama istovremeno.

Korištenje kamere

Reolink RLC-510A može raditi u tri načina rada. Prvi je u realnom vremenu, dakle snimat će, odnosno prenositi na zaslon vašeg mobitela sve što se događa ispred senzora. Unutar aplikacije moguće je podesiti uključivanje kamere tek kad se detektira pokret, bilo po danu ili po noći. Napominjem kako je moguće podešavati osjetljivost na pokrete, kako vas ne bi uzbunjivala muha ili komarac. Treća je mogućnost određivanja točnog vremena kad će se kamera uključivati. Ova je opcija zanimljiva za vlasnike kioska ili trgovina, koji mogu podesiti uključivanje kamere izvan radnog vremena ili u vrijeme najveće gužve.

Budući da RLC-510A snima video u visokoj rezoluciji, nudi se nekoliko opcija spremanja snimljenog materijala. Zadnja strana kamere ima otvor u koji se može umetnuti mikro-SD kartica kapaciteta do 256 GB. Ako vam je potrebna alternativa, tu je Reolink NVR (Network Video Recorder), specijalizirani sustav za pohranu snimljenog video materijala. Moram napomenuti kako je snimke moguće gledati i putem Windows računala, Mac OS ili direktno unutar web browsera, mada preporučam korištenje aplikacije zbog jednostavnosti i dostupnih opcija.

Više s Geek.hr: Reolink E1 Pro savršena je kamera za nadzor kuće

Jedan od bitnijih detalja ovog gadgeta je softver, koji je dovoljno pametan da raspozna vozila, ljude i druge objekte. Unutar aplikacije možete podesiti da snima ljude i automobile, dok će kamera ostati imuna na ptice ili grane koje je zanjihao vjetar. Također možete prilagoditi način snimanja da prepoznaje samo ljude, ili samo vozila. Ovakav smart motion princip nema niti jedna druga kamera u ovom cjenovnom razredu.

Zaključak

Reolink RLC-510A je četvrta kamera koju sam dobio na recenziju i o njoj mogu reći samo pohvale. Uz čvrstu izradu izuzetno je pouzdana i donosi rješenja koja ćete zateći u kamerama koje su barem dvostruko skuplje od ove. Napajanje putem samo jednog, i to mrežnog kabela dodatno joj daje na vrijednosti i drastično olakšava instalaciju, jer ne morate razvlačiti stotinu žica niti plaćati električare da to obave. Pohvaljujem fleksibilnost u načinima snimanja, a osobito ističem pametnu detekciju ljudi i predmeta, koja se pokazala izuzetno praktičnom.

SAZNAJ VIŠE O KAMERI NA STRANICI PROIZVOĐAČA

1 komentar

1 komentar

  1. Danijel

    2. prosinca 2020. u 14:29

    Prika, ti tu kameru nisi upalio. Ne dobiva kamera napajanje preko mrežnog kabela, nego preko PoE injektora. Tvoja recenzija navodi na krivi zaključak da je kameru dovoljno spojiti na bilo koji router i da će magično proraditi, a to ne može biti dalje od istine.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Gaming

Prvi put na recenziji imam gaming stolicu i to ne bilo kakvu. Genesis Trit 500 RGB je obložena RGB trakom, zbog čega svijetli u...

Web & IT

Do sada sam recenzirao desetak domaćih webshopova, od kojih gotovo svi imaju fizičke dućane u barem jednom mjestu u Hrvatskoj. Vacom.hr je internetski ogranak...

Gadget

Unazad nekoliko godina pojavio se popriličan broj proizvođača sigurnosne opreme. Pritom je većina iz Kine, gdje se zbog jeftine radne snage prebacila praktički cjelokupna...

Web & IT

Nema puno trgovina koje se mogu pohvaliti s tri desetljeća iskustva. Počeli su kao dućan s elektroničkim komponentama, a danas se nalaze u osam...

Oglašavanje