Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Sonoff – pametni prekidač za vaš smart home projekt

Pametni prekidač je dodatak za pretvorbu “analognog” doma u digitalni, tj. pametni. Nakon što je hardver prekidača instaliran, putem aplikacije na smartphoneu možete kontrolirati, tj. paliti ili gasiti, svjetla diljem prostora, grijalice, ventilatore, vrata od garaže itd. sa bilo koje lokacije. Naravno, pod uvjetom da imate pristup Internetu na vašem smartphoneu. Među ostalim, možete postavljati i tajmere kada će se paliti ili gasiti. U svakom slučaju korisno, pogotovo kada vas snađe onaj osjećaj da li ste nešto isključili ili ne kada ste napuštali stan ili kuću.

Pametni prekidač se spaja na vašu bežičnu mrežu i preko clouda komunicira sa aplikacijom kojom ga kontrolirate. Osim aplikacije, moguće ih je kontrolirati i glasovnim komandama, primjerice putem Amazonove Alexe ili Google Asistenta. Osim direktne kontrole za on/off i tajmera, postoji i nekoliko senzora tako da možete namjestiti da se uređaji, poput ventilatora, pale ili gase ovisno o razini vlage, visini temperature i drugim uvjetima okoliša. Proveo sam neko vrijeme tražeći nešto tako po AliExpressu i našao sam nešto što mi odgovara. To ću predstaviti ovdje i kasnije napisati nešto više o tome nakon nekog perioda korištenja.

Sonoff linija modela su cijenom poprilično pristupačni WiFi prekidači. Nude sve gore navedene mogućnosti; on/off, tajmere, senzore… Ugrađuju se u utičnicu ili prekidač, a komuniciraju koristeći WiFi i aplikaciju za smartphone imena eWeLink, namijenjenu za Android ili iOS. Ovisno o varijanti koju odaberete, ugrađuju se na mjesto prekidača ili zidne utičnice. To znači da se u strujnom krugu nalaze između izvora i trošila. Na idućoj slici za Basic model možete vidjeti poziciju u strujnom krugu i način komunikacije sa aplikacijom.

Na ovoj slici možete vidjeti kako se ugrađuje Mini model.

Na ovom linku možete pogledati jednostavan tutorial za hardverski i softverski dio za kontrolu svjetla LED trake, npr. ambijentalne rasvjete, rasvjete za božićno drvce ili sobnu lampu.

U svakom slučaju, ako vam je znanje o električnoj struji manjkavo, pozovite profesionalca da vam odradi ugradnju hardvera, a potom se možete zabaviti instalacijom i sinkronizacijom softvera sami. Za to možete koristiti Youtube vodič.

U ponudi je nekoliko modela ovog gadgeta, na ovom linku provjerite Basic i Mini modele za početak.

Cijena: $6.99 – $127.99

Usput sam našao i ovaj pleteni ženski džemper, -40%, možda se svidi ženskom dijelu publike, no ja sam ga kupio da udobrovoljim svoju djevojku kad vidi da “čačkam” po strujnim krugovima, utičnicama i ostalim instalacijama po kući. Taktika.

Cijena: $10.27

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Ako ste otvorili ovaj članak vjerojatno vas zanima koje su vam mogućnosti na raspolaganju u stvaranju pametnog doma. Ako pak imate iskustva i već ste poduzeli...