Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

SpaceX uspješno lansirao Falcon Heavy, najmoćniju raketu na svijetu

SpaceX je obavio uspješno prvo lansiranje rakete Falcon Heavy, trenutno najmoćnijeg lansirnog sustava na Zemlji.

Tri ponovno iskoristiva startna motora podignula su raketu prema nebu, i poslala Teslu Roadster, privatni automobil Elona Muska, na putovanje prema Marsovoj orbiti.

Osnivač SpaceX-a Elon Musk bio je zabrinut da bi golema eksperimentalna raketa mogla eksplodirati silom u vrijednosti od preko 2 tisuće tona TNT-a. No, Falcon Heavy nije ispunio ovu bojazan; raketa je uspješno uzletjela iz Svemirskog centra Kennedy u Floridi.

Foto: SpaceX

Musk je priznao da je teret koji raketa prenosi „luckast“, ali uspješno uzlijetanje Falcona Heavy – sustava za koji se smatra da košta oko 90 milijuna američkih dolara po lansiranju – moglo bi poremetiti industriju.

„To znači da možemo ponuditi nosivost teškog tereta… za ne puno veći trošak od onoga koji je imala raketa Falcon 9“, rekao je Musk novinarima u ponedjeljak. „Ako uspijemo u ovome, igra je završila za sve druge rakete nosače teške kategorije.

Ključ niskog troška rakete Falcon Heavy leži u ponovnoj iskoristivosti startnih motora, a izrada svakog košta desetke milijuna dolara.

Dosad su se lansirale i moćnije rakete, uključujući i Saturn V koja se koristila tijekom misija Apollo, ali Falcon Heavy je trenutno najmoćnija funkcionalna raketa na svijetu. Ova zvijer može generirati više od 2 milijuna kilograma potiska pri lansiranju, i može ponijeti 64 tisuće kilograma tereta u nisku Zemljinu orbitu.

SpaceX je originalno ovu raketu dizajnirao kako bi ponijela ljude u svemir, što uključe i potencijalne misije na Mars, ali je Musk sada rekao da Falcon Heavy nikad neće imati ljudske putnike – taj zadatak delegirat će većem sustavu svemirskog putovanja koji se zove Big Falcon Rocket ili BFR, koji je trenutno u razvoju.

Elon Musk je održao svoju riječ i lansirao svoj automobil u svemir, zajedno s lutkom Starman koja sjedi za volanom. Automobil je na putu prema eliptičnoj orbiti u kojoj će ploviti stotinama milijuna godina.

Prerano je reći hoće li sve poći po planu, ali obzirom da su postojali strahovi od eksplozije ili pada, današnji događaji se smatraju velikim uspjehom. Privatna tvrtka SpaceX može nastaviti s pripremama za buduća lansiranja, a prvo među njima možemo očekivati za svega nekoliko mjeseci.

Ostavi komentar
Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Internet

Američki Vrhovni sud potvrdio je odluku Savezne komisije za komunikacije (FCC) kojom se odobrava plan tvrtke SpaceX za lansiranje Starlink satelita u nisku orbitu...

Tech

Šef ruskog svemirskog programa najavio je da će se Rusija povući s Međunarodne svemirske postaje nakon 2024. godine. Jurij Borisov, upravitelj Roscosmosa, objasnio je...

Biznis i posao

Zašto je propala megalomanska prodaja Twittera popularnom vizionaru Elonu Musku? Zašto je Musk odlučio stopirati kupnju Twittera zbog ogromnog broja spam profila korisnika? Jesu...

Internet

Elon Musk je konačno potvrdio ono što mnogi već dugo sumnjaju – dopustit će Donaldu Trumpu povratak na Twitter. Musk je, u intervjuu za...