Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

SpaceX uspješno lansirao Falcon Heavy, najmoćniju raketu na svijetu

SpaceX je obavio uspješno prvo lansiranje rakete Falcon Heavy, trenutno najmoćnijeg lansirnog sustava na Zemlji.

Tri ponovno iskoristiva startna motora podignula su raketu prema nebu, i poslala Teslu Roadster, privatni automobil Elona Muska, na putovanje prema Marsovoj orbiti.

Osnivač SpaceX-a Elon Musk bio je zabrinut da bi golema eksperimentalna raketa mogla eksplodirati silom u vrijednosti od preko 2 tisuće tona TNT-a. No, Falcon Heavy nije ispunio ovu bojazan; raketa je uspješno uzletjela iz Svemirskog centra Kennedy u Floridi.

Foto: SpaceX

Musk je priznao da je teret koji raketa prenosi „luckast“, ali uspješno uzlijetanje Falcona Heavy – sustava za koji se smatra da košta oko 90 milijuna američkih dolara po lansiranju – moglo bi poremetiti industriju.

„To znači da možemo ponuditi nosivost teškog tereta… za ne puno veći trošak od onoga koji je imala raketa Falcon 9“, rekao je Musk novinarima u ponedjeljak. „Ako uspijemo u ovome, igra je završila za sve druge rakete nosače teške kategorije.

Ključ niskog troška rakete Falcon Heavy leži u ponovnoj iskoristivosti startnih motora, a izrada svakog košta desetke milijuna dolara.

Dosad su se lansirale i moćnije rakete, uključujući i Saturn V koja se koristila tijekom misija Apollo, ali Falcon Heavy je trenutno najmoćnija funkcionalna raketa na svijetu. Ova zvijer može generirati više od 2 milijuna kilograma potiska pri lansiranju, i može ponijeti 64 tisuće kilograma tereta u nisku Zemljinu orbitu.

SpaceX je originalno ovu raketu dizajnirao kako bi ponijela ljude u svemir, što uključe i potencijalne misije na Mars, ali je Musk sada rekao da Falcon Heavy nikad neće imati ljudske putnike – taj zadatak delegirat će većem sustavu svemirskog putovanja koji se zove Big Falcon Rocket ili BFR, koji je trenutno u razvoju.

Elon Musk je održao svoju riječ i lansirao svoj automobil u svemir, zajedno s lutkom Starman koja sjedi za volanom. Automobil je na putu prema eliptičnoj orbiti u kojoj će ploviti stotinama milijuna godina.

Prerano je reći hoće li sve poći po planu, ali obzirom da su postojali strahovi od eksplozije ili pada, današnji događaji se smatraju velikim uspjehom. Privatna tvrtka SpaceX može nastaviti s pripremama za buduća lansiranja, a prvo među njima možemo očekivati za svega nekoliko mjeseci.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Crypto

Nova kriptovaluta nazvana je $STOPELON, a već sam naziv sugerira koji joj je cilj. Svrha ove nove kriptovalute je sprječavanje Elona Muska da i...

Crypto

Izgleda da Elon Musk stvarno, ali stvarno voli Dogecoin! Iako se nedavno “neukusno” našalio na račun DOGE kriptovalute, Elon Musk razmišlja o tome da...

Hi-tech

Tvrtka SpaceX u utorak je objavila da je usluga satelitskog Starlink interneta ostvarila više od 500.000 narudžbi i depozita od kupaca. “Do danas je...

Hi-tech

Elon Musk se oglasio na Twitteru kako bi razjasnio nekoliko stvari koje se tiču tehnologije autonomnih vozila. Unatoč očekivanjima da će se nakon nesreće...

Oglašavanje