Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Stiže nam novi iPhone 15 u četiri varijante: Evo što trebate znati

iPhone 15

Na jučerašnjem Appleovom događaju, tvrtka je najavila nove mobilne uređaje iPhone 15 i 15 Plus i, kao što se i očekivalo, to je uglavnom još jedno klasično redovito ažuriranje – ali bez obzira na to, novi iPhone donijet će nekoliko lijepih novih značajki. Najveća promjena će nedvojbeno utjecati na mnoge potencijalne kupce, budući da se Apple oprašta od Lightning priključka koji su uveli 2012. s iPhoneom 5. Umjesto njega, kao što se i očekivalo, nalazi se USB-C, sad već standardizirani priključak za napajanje mobilnih uređaja koji odgovara modelima većeg broja proizvođača.

Kao što biste i očekivali, USB-C prenosit će napajanje, audio i video, a USB-C kabel za punjenje Apple Watcha omogućit će vam da napajate svoj sat putem baterije vašeg iPhonea.

Apple nije promijenio veličinu zaslona ovogodišnjih iPhonea. Osnovni iPhone 15 i Pro imaju zaslone od 6,1 inča, dok Plus i Pro Max imaju zaslone od 6,7 inča.

Velika promjena ove godine je da je usjek na vrhu prednje strane uređaja nestao, a zamijenio ga je takozvani Dynamic Island koji je Apple prvi put uveo u iPhone 14 Pro liniju prošle godine. Gotovo svi će vjerojatno cijeniti manje nametljiv izrez prednje kamere, iako uslužni program za obavijesti Dynamic Islanda nije baš ono što je promijenilo igru na način koji je Apple obećao prošle godine.

Još jedna velika promjena na zaslonu ove godine je da je svjetliji nego ikad prije – svjetlina pri sunčevoj svjetlosti doseže 2000 nita, dok HDR video reprodukcija ide do 1600 nita.

Apple je predstavio novi sustav kamera za iPhone 15 koji uključuje glavnu kameru od 48 MP, ultraširoku leću i prednju kameru TrueDepth. Sa stražnjim kamerama moći ćete snimiti više detalja “portreta sljedeće generacije”, kaže Apple. Nećete se morati ručno prebacivati na portretni način rada, budući da će mogućnosti strojnog naginjanja telefona moći reći kada se fokusirate na osobu, prema Appleu. Možete čak i naknadno prebaciti fokus na drugu osobu dok uređujete sliku.

iPhone 15 radi na istom A16 čipu kao i iPhone 14 Pro i ima drugu generaciju ultra širokopojasnog čipa. Apple kaže da vam potonji može pomoći da pronađete točnu lokaciju svojih prijatelja kada ih tražite na prepunom mjestu. Tvrtka također tvrdi da najnoviji iPhone radi bolji posao filtriranja pozadinske buke pri pozivima. Ako ste na udaljenoj lokaciji i trebate pomoć na cesti, satelitska veza može vam pomoći da kontaktirate one koje trebate. Moći ćete koristiti satelitsku vezu i za kontaktiranje hitnih službi u hitnim slučajevima.

Međutim, možda je od većeg interesa za mnoge ljude po prvi put uvođenje Action buttona na iPhoneu. Možete ga zamisliti kao nadograđeni prekidač za isključivanje zvuka. Iako ga još uvijek možete koristiti za postavljanje telefona u nečujni način rada, jednostavno ga držite pritisnutim da biste aktivirali Action button način rada.

Kao što je slučaj na Apple Watch Ultra satu, možete prilagoditi Action button. Možete ga programirati da trenutno pokrene aplikaciju kamere, aktivira glasovni zapis, uključi funkciju pristupačnosti ili čak pokrene prečac.

Novi A17 Pro čip pokreće najnovije iPhone Pro modele. To je 3nm čipset koji ima 19 milijardi tranzistora. Ima šest jezgri CPU s dvije jezgre visokih performansi i četiri jezgre visoke učinkovitosti, zajedno sa šest jezgri GPU koji podržava hardverski ubrzani ray tracing, koji je četiri puta brže nego prije, tvrdi Apple.

Tu je i 16-jezgreni neuronski mehanizam na A17 Pro, zajedno s namjenskim ProRes motorima, podrškom za uvijek uključen zaslon. Video streaming bi također trebao dobiti nadogradnju, zahvaljujući AV1 video dekoderu. Sva ta snaga znači da iPhone 15 Pro može pokretati moderne AAA igre kao što su Assassin's Creed Mirage, Death Stranding i Resident Evil Village.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...