Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Što je internet, kako funkcionira i koje sve vrste postoje?

što je internet

Pokušat ćemo što jednostavnije odgovoriti na pitanje “što je internet”. Internet, koji se ponekad jednostavno naziva “net”, svjetski je sustav računalnih mreža u kojemu korisnici na bilo kojem računalu mogu, ako imaju dopuštenje, dobiti informacije s bilo kojeg drugog računala (a ponekad i izravno razgovarati s korisnicima na drugim računalima).

Što je internet?

Internet je nastao 1960. godine stvaranjem prvog radnog modela nazvanog ARPANET (Advanced Research Projects Agency). Projekt je financirala američka vlada, a izvorni cilj bio je stvoriti mrežu koja bi omogućila korisnicima istraživačkog računala na jednom sveučilištu da “razgovaraju” s istraživačkim računalima na drugim sveučilištima. Dodatna prednost dizajna ARPANet-a bila je ta da, budući da se poruke mogu usmjeravati ili preusmjeravati u više od jednog smjera, mreža može nastaviti funkcionirati čak i ako su njezini dijelovi uništeni u slučaju vojnog napada ili druge katastrofe.

U listopadu 1969., korištenjem ARPANET-a prva poruka je prebačena s jednog računala na drugo. Nakon toga tehnologija nastavlja rasti, a ono limitirano što je internet trebao biti vrlo brzo je pregaženo brzim napretkom tehnologije.

Što je internet danas? Danas je internet javno, kooperativno i samoodrživo sredstvo dostupno stotinama milijuna ljudi diljem svijeta. Mnogi ga koriste kao primarni izvor potrošnje informacija, a potaknuo je stvaranje i rast vlastitog društvenog ekosustava putem društvenih medija i dijeljenja sadržaja. Nadalje, e-trgovina ili online kupnja postala je jedna od najvećih upotreba interneta.

Kako funkcionira internet?

Kako bi funkcionirao, internet se oslanja na naše postojeće javne telekomunikacijske mreže. Internet se sastoji od dva glavna dijela: mrežnih protokola i hardvera. Hardver je lakši dio; uključuje pametne telefone, računala ili sve druge uređaje koje korisnici koriste za pristup internetu, a svi su kategorizirani kao klijenti ili krajnje točke.

Hardver također uključuje poslužitelje/servere – uređaje koji se koriste za pohranjivanje i obradu informacija i koji drže web stranice koje posjećujemo. Nadalje, hardver obuhvaća prijenosne vodove i drugu tehnologiju koja se koristi za povezivanje svega, poput tornjeva mobilne telefonije, satelita, optičkih vlakana ili kabela i usmjerivača.

Na pitanje što je internet ne možemo odgovoriti a da ne spomenemo i drugi dio interneta, a to su protokoli, točnije Transmission Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP), skup protokola koji omogućuju uređajima da međusobno komuniciraju. Ovi poslužitelji su na internet povezani preko pružatelja internetskih usluga ili ISP-a, i identificirani jedinstvenom IP adresom. Svaka web stranica ima lako pamtljiv naziv domene izražen tekstom i rjeđe s brojkama (primjerice https://geek.hr/), koji zamjenjuje niz nerazumljivih alfanumeričkih znakova niza ISP-a.

Nakon dobivanja IP adrese, poslužitelj traži IP adresu naziva domene u masivnom informacijskom direktoriju poznatom kao DNS poslužitelj (Domain Name Server). Nakon što preglednik dobije IP adresu, prosljeđuje sve zahtjeve ispravnom poslužitelju, koji zauzvrat obrađuje zahtjev i prikazuje sadržaj web stranice koji korisnik traži.

Ovaj proces prijenosa informacija između uređaja osnova je odgovora na pitanje što je internet i oslanja se na prebacivanje paketa. Prvo, svako računalo spojeno na internet dobiva jedinstvenu IP adresu u svrhu identifikacije. Zatim, kada jedan uređaj želi “razgovarati” s drugim uređajem, podaci se prenose internetom kao paket. Svaki paket ima dodijeljen broj porta koji ga povezuje s krajnjom točkom.

Paket s jedinstvenom IP adresom i brojem priključka tada se može prevesti iz tekstualnog oblika u elektroničke signale i putuje kroz slojeve modela međusobnog povezivanja otvorenih sustava (OSI model), počevši od gornjeg sloja aplikacije i završavajući na fizičkom sloju. Poruka se zatim šalje preko interneta i prima ISP-ov usmjerivač. Usmjerivač ispituje odredišnu adresu dodijeljenu svakom paketu i određuje kamo ide.

Paket na kraju stigne do klijenta, zatim putuje kroz OSI model, ali obrnuto, gubeći IP adresu i broj porta tako da se podaci mogu prevesti natrag u “prave riječi”.

što je internet

Razlika između World Wide Web-a i interneta

Kada se pitamo što je internet, većini nam na pamet zapravo pada Web. Ključna razlika između interneta i World Wide Weba (WWW ili Web) je u tome što je internet globalna veza mreža dok je Web zbirka informacija kojima se može pristupiti putem interneta. Drugim riječima, ono što je internet je infrastruktura, a Web je usluga na površini.

Web je najkorišteniji dio interneta. Njegova izvanredna značajka je hipertekst, metoda trenutnog unakrsnog referiranja. Na većini web-mjesta određene se riječi ili izrazi pojavljuju u tekstu različite boje od ostalih; često je ovaj tekst i podvučen. Kada korisnik odabere jednu od ovih riječi ili izraza, oni će biti prebačeni na povezano mjesto ili stranicu. Gumbi, slike ili dijelovi slika također se koriste kao hiperveze. Primjerice ako kliknete na sljedeću hipervezu: https://geek.hr/ , ona će vas odvesti na naslovnu stranicu našeg portala.

Web omogućuje pristup milijardama stranica s informacijama. Pregledavanje weba obavlja se putem web preglednika, od kojih su najpopularniji Google Chrome, Firefox i Microsoft Edge. Izgled određene web stranice može malo varirati ovisno o pregledniku koji se koristi. Kasnije ili ažuriranije verzije određenog preglednika mogu prikazati složenije značajke, poput animacije, virtualne stvarnosti, zvučnih i glazbenih datoteka.

Sigurnost i internet

Ne bismo odgovorili u potpunosti na pitanje što je internet kada ne bismo upozorili i na neke stvari koje treba imati u vidu i biti malo na oprezu. Velike količine informacija, javnih i privatnih, prikupljaju se na internetu, čime su korisnici izloženi riziku od povrede podataka i drugim sigurnosnim prijetnjama. Hakeri mogu provaliti u mreže i sustave i ukrasti podatke kao što su podaci za prijavu ili podaci o bankovnom računu i računu kreditne kartice. Neki koraci koje možete poduzeti za zaštitu internetske privatnosti uključuju:

 • Koristite jake lozinke koje nije lako pogoditi
 • Instalirajte antivirusni i/ili neki drugi sigurnosni softver
 • Odjavite se s računa radije nego da samo zatvorite prozor ili karticu
 • Nikada ne otvarajte sumnjivu e-poštu
 • Učinite svoje račune na društvenim mrežama privatnima umjesto javnima
 • Koristite virtualne privatne mreže (VPN) ili barem pregledavanje u privatnom načinu rada

Osim toga, postoji element interneta koji se naziva mračni web ili darknet. Ono što e internetu mračna strana, to je taj darknet je skriven i nedostupan kroz standardne preglednike. Umjesto toga, koristi Tor i I2P preglednike koji korisnicima omogućuju da ostanu potpuno anonimni. Iako ova anonimnost može biti izvrstan način da se zaštiti sigurnost online korisnika i sloboda govora ili da vlada zadrži tajne podatke skrivenima, mračni web također stvara okruženje koje olakšava računalni kriminal, prijenos ilegalne robe i terorizam.

internet kriminal

Što je internet? Koje vrste interneta postoje?

Evo popisa primarnih vrsta interneta koji su danas dostupni:

 • Dialup veza: Ako ste dugogodišnji online korisnik, znate što je ovo. Dialup veze koriste telefonsku liniju i spore su i neučinkovite. Kao što možete zamisliti, ovaj oblik interneta je zastario. Što je internet postigao od tog vremena, jasno je svima koji se sjećaju njegovih početaka.
 • DSL (Digitalna pretplatnička linija): Iako DSL koristi modem za spajanje na internet, on je deset puta brži od gore spomenute dialup veze.
 • ISDN (digitalna mreža s integriranim uslugama): ISDN također koristi modem, ali je svestraniji, povezuje različite uređaje poput računala, faks uređaja ili telefonskih linija. Možete prenijeti video, audio i druge informacije dok još uvijek možete razgovarati telefonom.
 • Kabelski modem: Ovaj internet vam omogućuje povezivanje modema s pružateljem televizijskih kabelskih usluga.
 • Bežični internet (WiFi): WiFi je danas najpopularnija vrsta internetske veze koja brzo i učinkovito povezuje prijenosna računala, pametne telefone i druge digitalne uređaje. WiFi koristi radio frekvencije za prijenos podataka.
 • Širokopojasni internet: Širokopojasni internet ima vrlo velike brzine prijenosa, iako stvarna brzina ovisi o vrsti kabela koji se koriste (npr. koaksijalni ili optički).
 • Mobilni internet: Tvrtke koje se bave mobilnom telefonijom svojim klijentima pružaju ovu vrstu interneta. Mobilne veze koriste 3G (3. generacija), 4G (4. generacija) i 5G (5. generacija) tehnologije. Imajte na umu da se 3G postupno ukida.

Korištenje Interneta

Ono što je internet danas definitivno nadmašuje ono što je internet trebao biti, kada je zamišljen 1960-ih. Internet je danas svestran i ogroman virtualni prostor. Neke od važnih upotreba interneta su:

 • Online trgovine (e-trgovina): Web stranice za online kupnju učinile su nam život lakšim, a njihovo korištenje osobito je poraslo u vrijeme COVID pandemije.
 • Bezgotovinske transakcije: Sve tvrtke koje se bave trgovinom nude usluge svojim kupcima za plaćanje računa za proizvode na mreži putem raznih aplikacija za digitalno plaćanje kao što su Apple pay, Google pay, itd.
 • Obrazovanje: Internet pruža čitavu hrpu obrazovnog materijala svima putem bilo kojeg poslužitelja na webu. Oni koji ne mogu pohađati nastavu mogu odabrati bilo koji tečaj s interneta i mogu steći znanje na osnovnoj, srednjoj pa čak i visokoj razini samo sjedeći kod kuće. Brojna sveučilišta nude tečajeve na svojim stranicama pa tako korisnici imaju priliku pohađati predavanja s Harvarda, primjerice. Visokokvalitetni fakulteti izvode online nastavu na digitalnim platformama i uz pomoć interneta pružaju kvalitetno obrazovanje studentima.
 • Društveno umrežavanje: Svrha društvenih mreža i aplikacija je povezivanje ljudi diljem svijeta. Uz pomoć društvenih mreža, možemo razgovarati, dijeliti videozapise, slike sa svojim voljenima kada su daleko od nas. Također, možemo stvoriti grupe za raspravu ili sastanke.
 • Zabava: Ono što je internetu najprivlačnija točka većini ljudi je mogućnost zabave. Postoje brojne mogućnosti za zabavu dostupne na internetu kao što su gledanje filmova, igranje igrica, slušanje glazbe itd. Također možete jednostavno preuzimati filmove, igre, pjesme, TV serije itd. s interneta.
što je internet
Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...