Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Transsibirska željeznica – jedno od novijih svjetskih čuda

10 vremenskih zona, 9288,2 kilometara, 87 gradova i mjesta, 16 rijeka, 6 dana putovanja i 3 razreda. Sve je to dio statistike koju skriva kraljica svih svjetskih željeznica – Transsibirska željeznica.

Ovom ruskom ponosu s razlogom tepaju da je jedno od novijih svjetskih čuda, a na popisu je obveznih želja apsolutno svakog putoljupca koji drži do sebe.

Neobične zanimljivosti

Najveća željeznica na svijetu, kraće zvana Transsib, prolazi kroz Rusiju, preko Mongolije pa sve do Kine i ne karakterizira ju samo megalomanija u svim pogledima, nego i pregršt neobičnih stvari koje se putem mogu vidjeti i doživjeti.

Transsibirska željeznica pružit će vam priliku da vidite iz prve ruke kako izgleda daleki Sibir i doznate je li istina da se tamo po cestama nailazi na bijele medvjede. Ovom avanturom života ljudi također obično saznaju zašto se govore da  Mongoli imaju najljepši pogled iz zahoda. Nadalje, prilika je to i da se doživi Bajkal, najdublje i najstarije jezero na svijetu. Ne treba zanemaritit i to da čak 39 km ove nevjerojatne pruge prolazi pokraj kraj Japanskog mora.

Ne govori se baš bez razloga da ova velika željeznica toliko dugo očarava brojne generacije koje ju smatraju unikatnim putničkim iskustvom koje sasvim sigurno pruža posve novi pogled na putovanja.

Povijest i zemljopis

Nemoguće je opisati put ovom avanturističkom željeznicom bez osvrtanja na prošlost i osnovne geografske odrednice.

Gradnja ove slavne željeznice započela je još 1891. a dovršena je 1916. godine. Negdje između toga, 1905. godine je pruga potpuno spojena s europskim prugama i tako je tada prvi put u povijesti bilo moguće putovati željeznicom  od obala Atlantika pa sve do Tihog oceana. Troškovi izgradnje su u to vrijeme bili veliki.

5. listopada 2016. obilježavalo se punih stotinu godina od dovršetka gradnje tog željezničkog fenomena koji spaja Euroaziju. Impozantan je to bio pothvat, a pruga je 2002. Također u potpunosti elektrificirana.

Transsibirska željeznička pruga je zapravo razgranata mreža pojedinih željezničkih pruga koja svojim tijekom spaja europski dio Ruske Federacije (industrijska područja i prijestolnicu) sa središnjim dijelom (Sibir) te istočnim krajevima (Daleki Istok), Mongolijom, Kinom i Japanskim morem.

Postoje ukupno tri linije. Transsibirska linija prolazi sve od Moskve do Vladivostoka kroz Nižnji Novgorod, Omsk, Krasnojarsk i Irkutsk. Transmandžurska linija se, pak, podudara se s Transsibirskom linijom do gradića Tarskaya, što je oko 1000 km istočno od velikog Bajkalskog jezera.

Od te točke se pruga nastavlja jugoistočno u smjeru Kine i završava točno u Pekingu, dok se Transmongolska linija, ona treća, podudara s Transsibirskom sve do grada Ulan-Ude. Isti je na istočnoj obali Bajkalskog jezera. Od Ulan-Ude pruga zatim nastavlja dalje svoj put prema mongolskoj prijestolnici Ulan Batoru. Svoj kraj pruga nalazi, kao i Transmandžurska linija, točno u kineskoj metropoli Pekingu.

Raznolikosti u brojkama

10 vremenskih zona nije jedina brojčana posebnost kojom se ovo jedinstveno iskustvo na tračnicama može pohvaliti. Najdulji most koji se može na cijelom putu prijeći dug je cijelih 2612 m. Najdulji tunel, pak, na ovoj trasi dug je čak 2 km. Cijela ruta prelazi preko 16 rijeka poput Volge, Jeniseja, Oke, Amura i nekih drugih. Ne treba zanemariti ni da je u pitanju prolazak kroz čak 87 gradova i mjesta.

Izvor: Wiki

Samo putovanje od Moskve do Pekinga traje šest dana, što je prilično kratko kad se uzmu u obzir impozantan dio globusa koji se prelazi.  

Može se birati između 3 razreda u vlaku uz napomenu pažljivog proučavanja cijena i ponude svakog od njih. Tuševi su dostupni samo u vagonima prvog razreda, dok svaki vagon ima 2 zahoda. Svugdje ima dovoljno prostora za prtljagu, a na svakom putniku je da prema svojim mogućnostima odluči hoće li uspomene započeti stvarati u luksuznijem ili povoljnijem smještaju.

Praktičnih savjeta nikad dosta

Premda vlak svakako ima restorane u kojima se može pojesti obrok, obično se putnicima manje luksuznih mogućnosti savjetuje nošenje vlastite hrane ili kupnja iste na svakom kolodvoru, zbog visokih cijena.

Izvor: Unsplash

Ako se netko otisnuo na putnoboružao samo eurima ili dolarima, trebao bi pripaziti da na vrijeme promijeni novac, jer se prima isključivo lokalna valuta. Kondukter bi trebao biti od pomoći sa snalaženjem.

Pažljivosti ne treba manjkati prilikom brzine silaska i ulaska na vlak. Silazak nabrzinu kako bi se nešto kupilo na kolodvoru može rezultirati ostankom na istom, jer vlak neće čekati. Naime, stajanje na svakoj stanici se proteže od svega 5 do 20 minuta.

Transsibirska željeznica zahtijeva ipak malo više logistike i planiranja od kakvog klasičnog putovanja. Količina papirologije nije zanemariva, a opet je nezaobilazna zbog ukrcavanja na ovaj dugi put.

Prije svega je potrebno organizirati put do Rusije gdje cijelo ovo živopisno iskustvo i započinje.

Kako bi se doputovalo do tamo, potrebna je još uvijek viza, a tu veselja viznog režima nikako ne završavaju. Viza je također obvezna i za ulazak u Mongoliju te za ulazak u najmnogoljudniju zemlju svijeta – Kinu. Iako onim entuzijastičnim putnicima sve opisano nije ni najmanji problem, već samo uvertira u užitak, svejedno treba naglasiti kako postoje rješenja i za one željne što manje potencijalnih komplikacija i samostalnog planiranja. Postoje, naime, specijalizirane agencije koje provjereno i s iskustvom organiziraju ovo putovanje.

Iščekivanje

Kako god sve bilo, tko god da se odlučio prepustiti ovoj putničkoj poslastici nikako nije poslije rekao da je pogriješio. Novac i vrijeme ne da neće biti bačeni, nego oplođeni nevjerojatnim iskustvom koje će se pamtiti cijeloga života.

Svi koji su bili bi se rado vratili da ponovno prolaze kroz brojne kulture, narode, živopisne krajolike, gastronomsku ponudu i sve ostale atrakcije koje na putovanju pomažu oblikovati nezaboravne uspomene.

U tom smislu, kada bi ovaj put morao predstavljati neki obrok, ne bi to bio ni ručak ni desert, nego čitav slijed bogatih jela.

Upravo zato ne čudi odluka mnogih putnika da ovu pustolovinu na tračnicama ne ograničavaju na ukupno 7 dana puta, nego ju produžuju na čak mjesec dana bezbrižnog uživanja sa svim onim što se putem nudi. To može biti uranjanje nogu u najdublje svjetsko jezero čim mu se otopi ledeni pokrov, gostovanje kod mongolskih nomada ili gubljenje po kineskoj prijestolnici taksijem u obliku rikše. Na svakome je da odabere čime će si sve obogatiti ovo iskustvo za pamćenje.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...