Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Automoto

U SAD-u ukradene gomile Kia i Hyundai automobila pomoću instrukcija na TikTok-u

Hyundai

Hyundai i njegova sestrinska marka, Kia, zabilježili su ogroman rast u posljednjih nekoliko desetljeća zbog svojih vrlo pristupačnih proizvoda. Dok su korejske tvrtke vrlo popularne jer nude pristupačne automobile s mnogo značajki, pokazalo se da su njihovi automobili iznimno lake mete za nekoga tko ih želi ukrasti. Viralna na TikTok-u, grupa tinejdžera po imenu Kia Boyz krade Hyundai i Kia automobile uz pomoć samo nekoliko jednostavnih alata – odvijača i USB kabela. Zvuči ludo, zar ne?

Ovo je počelo na ulicama Milwaukeeja prošle godine nakon što su tinejdžeri s kriminalnim umovima počeli pratiti ovaj trend društvenih medija i počeli krasti i uništavati vozila marke Hyundai i Kia kako bi se zabavili i zadali muke policiji i, naravno, vlasnicima. Naime, prošle godine u SAD-u je ukradeno 10.471 vozilo, među kojima je 67 posto bilo Hyundai ili Kia.

Nestvarno je kako je ovo jednostavno iskorištavanje sigurnosne ranjivosti Kia/Hyundai vozila postalo problem za vlasnike ovih automobila, diljem svijeta. Donosimo najnoviji razvoj događaja u vezi s krađama automobila Kia i Hyundai, uključujući i ono što tvrtke poduzimaju po tom pitanju.

Dakle, zašto je te automobile tako lako ukrasti i je li Hyundai zainteresiran pronaći rješenje za ovaj (nemali) problem? Pa, stvar je u tome što niži modeli automobila Hyundai i Kia nemaju blokadu motora ili protuprovalni sustav. To je zato što je Hyundai bio previše zainteresiran za ponudu jeftinijih proizvoda i ovdje je smanjio troškove. Stoga jeftiniji modeli dolaze bez ovih protuprovalnih sustava.

Obični odvijač i USB kabel lako zaobilaze sigurnosne sustave automobila

Da biste bolje razumjeli problem, morate znati neke činjenice koje stoje iza nastanka ovog problema. Dok je grupacija Kia Boyz na društvenim mrežama uglavnom odgovorna za ovaj zločin, on se uopće ne bi dogodio da su Hyundai i Kia svoje automobile opremili svom potrebnom opremom.

Prema novinskim izvješćima, nedavno je novi internetski trend pod nazivom “Kia Challenge” uzletio visoko na popularnoj platformi društvenih medija – TikTok. Kradljivci automobila, uglavnom tinejdžeri, na meti imaju vozila Kia i Hyundai zbog sigurnosnih nedostataka. Ovaj trend je prvo započeo na ulicama Milwaukeeja, gdje je grupa tinejdžera pod imenom “Kia Boyz” počela provaljivati u sigurnosne sustave automobila i nanositi štetu javnim i privatnim posjedima. Statistike dalje pokazuju da su modeli Hyundaija i Kije proizvedeni od 2011. do 2021. najviše ugroženi jer ti automobili nemaju blokadu motora i njima se može upravljati tradicionalnim mehaničkim ključem.

Na temelju istraživanja koje je proveo Donut Media, američki brend automobilskog sadržaja, vidimo da je krađa Hyundai/Kia modela proizvedenih između 2011. i 2021. godine zapanjujuće jednostavna. Ljudi iz Donut Media započeli su ovo istraživanje s običnim odvijačem i USB kabelom. Počinju odvrtanjem kućišta ispod volana i otkrivanjem žica i cilindra za paljenje. Nakon što izvuku cilindar za paljenje, pronađu okretnu polugu koja savršeno pristaje u utor USB-A kabela. Nakon što spoje svoj rezervni USB Type-A na muški priključak cilindra za paljenje, okreću USB u smjeru kazaljke na satu kako bi otkrili da automobil pali bez upotrebe ključa. Nepotrebno je reći da ne odobravamo ovu metodu niti predlažemo bilo kome da je isproba. Geek.hr nije odgovoran ni za kakvu pravnu odgovornost za informacije. Jedina svrha ovog članka je podizanje svijesti o problemu.

I evo zašto su modeli ovih automobila tako cjenovno pristupačni. Hyundai i Kia odbili su svoje automobile opremiti jednostavnim blokadom motora, sve kako bi smanjili troškove proizvodnje. Jednostavnim rješenjem te su se krađe mogle smanjiti ili izbjeći da je korejski proizvođač automobila ponovno razmislio o ugradnji potrebnih sigurnosnih sustava.

Viralni TikTok video prouzročio je velike probleme korejskim proizvođačima automobila.

Detaljan pregled količine ukradenih Kia i Hyundaija u SAD-u

Dok oba ova korejska proizvođača automobila rade na ispunjavanju zahtjeva tržišta svake godine i mogu se pohvaliti obiljem profinjenih sigurnosnih tehnologija, jedan TikTok trend razotkrio je mračnije strane Kije i Hyundaija. Iako je ovaj trend prvi put ugledao svjetlo dana 2021. godine na TikToku, u većoj se mjeri proširio kasnije u 2022. godini, uzrokujući veliki porast krađa automobila, vandalizma, pa čak i nesreća.

Prema nezavisnim kanalima vijesti, u Detroitu je ukradeno 111 automobila od srpnja, dok su stvari gore u Charlotteu, sa 156 takvih slučajeva. U većim gradovima poput Los Angelesa prošle je godine prijavljeno 1600 takvih slučajeva, dok je Chicago u prethodnoj godini doživio skok od 756 posto u krađama. Da stvari budu gore, podaci upućuju da su osiguravajuće agencije ograničile pokriće za Kia i Hyundai automobile.

Kako Hyundai odgovara na ovu situaciju

Vlasnici Hyundaija ili Kije u Europi, međutim, mogu mirno spavati. Glasnogovornici korejskih proizvođača automobile tvrde da ovaj problem ne nastaje u našem dijelu svijeta jer se u Europi koristi drugi softver. U Sjedinjenim Državama u tijeku je ažuriranje softvera kako bi se spriječilo daljnje širenje krađi.

Hyundai je objavio da su surađivali sa sigurnosnom agencijom treće strane pod nazivom Compustar kako bi osigurali sigurnosni komplet protiv krađe od 170 dolara koji se sastoji od prekidača za isključivanje, senzora za razbijanje stakla i alarma. Međutim, to nije kraj priče. Vlasnici će morati u svoje automobile uložiti ukupno 500 dolara, što uključuje 170 dolara za komplet i još 300 dolara za naknadne dijelove i troškove servisa.

Kao kupac, također možete izbjeći mogućnost krađe razmatranjem nekih dodatnih koraka. Preporučamo kupnju dobre naknadne blokade kotača, nakon koje slijedi blokada upravljača, ali ne štedite i uvijek ulažite u bolje proizvode kada je u pitanju sigurnost automobila.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...