Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Automoto

U SAD-u ukradene gomile Kia i Hyundai automobila pomoću instrukcija na TikTok-u

Hyundai

Hyundai i njegova sestrinska marka, Kia, zabilježili su ogroman rast u posljednjih nekoliko desetljeća zbog svojih vrlo pristupačnih proizvoda. Dok su korejske tvrtke vrlo popularne jer nude pristupačne automobile s mnogo značajki, pokazalo se da su njihovi automobili iznimno lake mete za nekoga tko ih želi ukrasti. Viralna na TikTok-u, grupa tinejdžera po imenu Kia Boyz krade Hyundai i Kia automobile uz pomoć samo nekoliko jednostavnih alata – odvijača i USB kabela. Zvuči ludo, zar ne?

Ovo je počelo na ulicama Milwaukeeja prošle godine nakon što su tinejdžeri s kriminalnim umovima počeli pratiti ovaj trend društvenih medija i počeli krasti i uništavati vozila marke Hyundai i Kia kako bi se zabavili i zadali muke policiji i, naravno, vlasnicima. Naime, prošle godine u SAD-u je ukradeno 10.471 vozilo, među kojima je 67 posto bilo Hyundai ili Kia.

Nestvarno je kako je ovo jednostavno iskorištavanje sigurnosne ranjivosti Kia/Hyundai vozila postalo problem za vlasnike ovih automobila, diljem svijeta. Donosimo najnoviji razvoj događaja u vezi s krađama automobila Kia i Hyundai, uključujući i ono što tvrtke poduzimaju po tom pitanju.

Dakle, zašto je te automobile tako lako ukrasti i je li Hyundai zainteresiran pronaći rješenje za ovaj (nemali) problem? Pa, stvar je u tome što niži modeli automobila Hyundai i Kia nemaju blokadu motora ili protuprovalni sustav. To je zato što je Hyundai bio previše zainteresiran za ponudu jeftinijih proizvoda i ovdje je smanjio troškove. Stoga jeftiniji modeli dolaze bez ovih protuprovalnih sustava.

Obični odvijač i USB kabel lako zaobilaze sigurnosne sustave automobila

Da biste bolje razumjeli problem, morate znati neke činjenice koje stoje iza nastanka ovog problema. Dok je grupacija Kia Boyz na društvenim mrežama uglavnom odgovorna za ovaj zločin, on se uopće ne bi dogodio da su Hyundai i Kia svoje automobile opremili svom potrebnom opremom.

Prema novinskim izvješćima, nedavno je novi internetski trend pod nazivom “Kia Challenge” uzletio visoko na popularnoj platformi društvenih medija – TikTok. Kradljivci automobila, uglavnom tinejdžeri, na meti imaju vozila Kia i Hyundai zbog sigurnosnih nedostataka. Ovaj trend je prvo započeo na ulicama Milwaukeeja, gdje je grupa tinejdžera pod imenom “Kia Boyz” počela provaljivati u sigurnosne sustave automobila i nanositi štetu javnim i privatnim posjedima. Statistike dalje pokazuju da su modeli Hyundaija i Kije proizvedeni od 2011. do 2021. najviše ugroženi jer ti automobili nemaju blokadu motora i njima se može upravljati tradicionalnim mehaničkim ključem.

Na temelju istraživanja koje je proveo Donut Media, američki brend automobilskog sadržaja, vidimo da je krađa Hyundai/Kia modela proizvedenih između 2011. i 2021. godine zapanjujuće jednostavna. Ljudi iz Donut Media započeli su ovo istraživanje s običnim odvijačem i USB kabelom. Počinju odvrtanjem kućišta ispod volana i otkrivanjem žica i cilindra za paljenje. Nakon što izvuku cilindar za paljenje, pronađu okretnu polugu koja savršeno pristaje u utor USB-A kabela. Nakon što spoje svoj rezervni USB Type-A na muški priključak cilindra za paljenje, okreću USB u smjeru kazaljke na satu kako bi otkrili da automobil pali bez upotrebe ključa. Nepotrebno je reći da ne odobravamo ovu metodu niti predlažemo bilo kome da je isproba. Geek.hr nije odgovoran ni za kakvu pravnu odgovornost za informacije. Jedina svrha ovog članka je podizanje svijesti o problemu.

I evo zašto su modeli ovih automobila tako cjenovno pristupačni. Hyundai i Kia odbili su svoje automobile opremiti jednostavnim blokadom motora, sve kako bi smanjili troškove proizvodnje. Jednostavnim rješenjem te su se krađe mogle smanjiti ili izbjeći da je korejski proizvođač automobila ponovno razmislio o ugradnji potrebnih sigurnosnih sustava.

Viralni TikTok video prouzročio je velike probleme korejskim proizvođačima automobila.

Detaljan pregled količine ukradenih Kia i Hyundaija u SAD-u

Dok oba ova korejska proizvođača automobila rade na ispunjavanju zahtjeva tržišta svake godine i mogu se pohvaliti obiljem profinjenih sigurnosnih tehnologija, jedan TikTok trend razotkrio je mračnije strane Kije i Hyundaija. Iako je ovaj trend prvi put ugledao svjetlo dana 2021. godine na TikToku, u većoj se mjeri proširio kasnije u 2022. godini, uzrokujući veliki porast krađa automobila, vandalizma, pa čak i nesreća.

Prema nezavisnim kanalima vijesti, u Detroitu je ukradeno 111 automobila od srpnja, dok su stvari gore u Charlotteu, sa 156 takvih slučajeva. U većim gradovima poput Los Angelesa prošle je godine prijavljeno 1600 takvih slučajeva, dok je Chicago u prethodnoj godini doživio skok od 756 posto u krađama. Da stvari budu gore, podaci upućuju da su osiguravajuće agencije ograničile pokriće za Kia i Hyundai automobile.

Kako Hyundai odgovara na ovu situaciju

Vlasnici Hyundaija ili Kije u Europi, međutim, mogu mirno spavati. Glasnogovornici korejskih proizvođača automobile tvrde da ovaj problem ne nastaje u našem dijelu svijeta jer se u Europi koristi drugi softver. U Sjedinjenim Državama u tijeku je ažuriranje softvera kako bi se spriječilo daljnje širenje krađi.

Hyundai je objavio da su surađivali sa sigurnosnom agencijom treće strane pod nazivom Compustar kako bi osigurali sigurnosni komplet protiv krađe od 170 dolara koji se sastoji od prekidača za isključivanje, senzora za razbijanje stakla i alarma. Međutim, to nije kraj priče. Vlasnici će morati u svoje automobile uložiti ukupno 500 dolara, što uključuje 170 dolara za komplet i još 300 dolara za naknadne dijelove i troškove servisa.

Kao kupac, također možete izbjeći mogućnost krađe razmatranjem nekih dodatnih koraka. Preporučamo kupnju dobre naknadne blokade kotača, nakon koje slijedi blokada upravljača, ali ne štedite i uvijek ulažite u bolje proizvode kada je u pitanju sigurnost automobila.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Aplikacije i softver

Američki sudac blokirao je odluku savezne države Montane da zabrani TikTok, ističući da krši prava na slobodu govora te izražavanja korisnika. Montana je u...

Internet

Nepal je zabranio aplikaciju kinesku aplikaciju TikTok jer je njen sadržaj, smatraju, “bio štetan za društveni sklad”. Odluku su donijeli nekoliko dana nakon što...

Tech

Dezinformacije cvjetaju na društvenim mrežama, a TikTok nije iznimka, no prirodu i razmjere problema teško je izmjeriti

Aplikacije i softver

Irski regulatori kaznili su TikTok sa 345 milijuna eura zbog kršenja privatnosti djece. Pritužba se ticala načina na koji je aplikacija za društvene medije...

Biznis i posao

Može li se TikTok kvalitetno iskoristiti za promociju poslovanja i biznisa? Kakav sve potencijal promocije donosi TikTok? Zašto će skorašnje uvođenje reklama vjerojatno narušiti...

Aplikacije i softver

Zadnjih dana možemo pratiti borbu društvenih mreža Twitter i Threads, a saznali smo i da će Twitter mijenjati svoje ime i logo, prema željama...

Biznis i posao

Je li uvođenje pretplate na društvene mreže novi model financiranja koji će obilježiti budućnost društvenih mreža? Mogu li Twitter i Instagram uvođenjem pretplata nadoknaditi...

Internet

Prema izvješću londonske metropolitanske policije, TikToker iz Ujedinjenog Kraljevstva, poznat po svojim kontroverznim “prankovima”, pritvoren je zbog navodnog nepoštivanja sudskog naloga koji mu zabranjuje...