Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Utječu li vremenski uvjeti na vašu internetsku vezu?

vremenski uvjeti i internet

Tehnologija bežičnog interneta možda je jedan od najvažnijih razvoja prošlog stoljeća. Omogućuje našim pametnim telefonima, računalima i navigacijskim sustavima primanje podataka putem zraka. No internetska tehnologija nije savršena. Podložan je svim vrstama smetnji, uključujući konkurentske bežične signale, čvrste objekte pa čak i ekstremne vremenske uvjete.

Da biste razumjeli bežične smetnje, prvo morate znati da svi odašiljači, poput satelita, radija i mobilnih tornjeva, šalju ultrazvučne valove kako bi ih prihvatila prijemna antena. Za najbolje moguće rezultate, odašiljač zahtijeva neprekidnu liniju vidljivosti s prijamnikom. Zato su mobilni tornjevi tako visoki i zato satelitske mreže koriste više letjelica na različitim točkama u orbiti.

Međutim, uvjeti u stvarnom svijetu rijetko su idealni. Signali slabe na putu do vašeg uređaja zbog čestica prašine u zraku, drveća, pa čak i zidova u vašem domu. Elektromagnetski valovi teško prodiru kroz te objekte, pa signali skreću i raspadaju se, što uzrokuje smetnje poput statike u vašem radiju u automobilu ili gubitka podataka putem interneta.

Kada se podaci izgube, odašiljač ih šalje drugi put, smanjujući brzinu preuzimanja vašeg uređaja.

To je također razlog zašto signali postaju oslabljeni tijekom lošeg vremena. Jer voda, oblak, kiša i magla također razbijaju i skreću signale između izvora i prijemnika.

Zašto vremenske prilike najviše utječu na satelitske signale?

Satelitska TV i internet fantastične su pogodnosti za mnoge korisnike. Budući da njihovi odašiljači pokrivaju široka područja, ljudima omogućuju pristup brzim digitalnim vezama u područjima gdje drugi izvori nisu dostupni. No veća je vjerojatnost da će satelitski internet imati smetnje tijekom lošeg vremena nego bilo koja druga vrsta internetske usluge.

Sateliti kruže iznad neba, što znači da bi svi oblaci ispod njih mogli biti potencijalna prepreka za njihove signale. Za vedrih ili djelomično oblačnih dana to nije veliki problem, ali stvari se mijenjaju u slučaju grmljavinske oluje. Veliki, valoviti oblaci mogu lako izazvati smetnje. Prijem podataka može se značajno usporiti ili čak potpuno prekinuti na nekoliko minuta.

Ako ste se morali oslanjati na satelit za svoju internetsku vezu, vjerojatno ste i sami iskusili vremenske smetnje. Loše vrijeme može stvoriti druge probleme, kao što je nakupljanje leda na satelitskoj anteni ili jak vjetar koji izbacuje antenu iz položaja. Ako se vaš signal ne vrati nakon što se oluja razvedri, bilo koji od ova dva problema može biti krivac.

Nažalost, ne može se mnogo učiniti u vezi s gubitkom satelitskog signala tijekom oluje, osim čekati da prođe. Vremenske smetnje su inherentni nedostatak tehnologije. Ako imate uređaj koji apsolutno mora imati stabilnu internetsku vezu tijekom ekstremnih vremenskih uvjeta, preporučujemo drugu metodu prijenosa.

Oluje i dalje smetaju mobilnim podacima

Kao i satelitski prijenosi, 4G i 5G internetske veze također mogu imati problema s prodorom kroz atmosfersku vlagu. Međutim, mobilni tornjevi obično su znatno ispod sloja oblaka, što ovo čini manjim problemom.

U slučaju guste kiše ili magle, možete izgubiti nekoliko crtica signala, iako bi moglo biti gore ako ste nekoliko kilometara udaljeni od tornja.

U rijetkim slučajevima grom bi mogao pogoditi sam odašiljač, oštetiti ga i uzrokovati prekid mreže.

Kada je riječ o mobilnoj usluzi, trajniji čimbenici vjerojatno su krivi za loš prijem. Predmeti poput drveća i visokih zgrada mogu blokirati radio valove. Velike vodene površine također mogu emitirati puno pare, raspršujući signal. Udaljenost do odašiljača obično je najvažniji faktor. To se posebno odnosi na 5G veze, koje imaju efektivni domet od samo oko 450 metara (za usporedbu, 4G veze imaju domet od 16 kilometara).

Loše vrijeme ne čini WiFi manje pouzdanim

Općenito, vremenske prilike neće promijeniti snagu WiFi signala koji dolazi od rutera na vaš uređaj kod kuće. Međutim, ono što vremenske prilike mogu učiniti jest zabrljati s internetskom uslugom koju koristi vaš WiFi.

Slično odašiljačima za mobilne mreže, WiFi ruteri uglavnom ovise o liniji vidljivosti i udaljenosti do vašeg uređaja kada je u pitanju pružanje kvalitetne veze. Ruter ili usmjerivač možda emitira jak signal, ali nakon što se pošalje na drugi kraj vaše kuće, kroz nekoliko zidova, postaje puno slabiji. Idealno bi bilo da WiFi odašiljač bude postavljen jednako udaljen od svih uređaja s minimalnim preprekama. Međutim, realni uvjeti rijetko su idealni.

A ako vaš WiFi signal mora proći kroz vanjsko područje na putu do vašeg uređaja, onda bi kiša ili magla u zraku mogli imati negativan utjecaj na internetski signal.

Naravno, postoje trenuci kada ćete možda trebati koristiti vanjski hotspot kao što je gradska mreža ili WiFi u kafiću. Ako je vrijeme loše, žarište bi moglo pasti.

Ako imate problema s WiFi smetnjama, uvijek možete uspostaviti žičanu vezu sa svojim modemom, ali to je rijetko zgodno. Možda želite instalirati više pristupnih točaka u svom domu. Za brzo i jednostavno rješenje, WiFi pojačivač može učinkovito proširiti domet vašeg postojećeg usmjerivača (rutera).

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Internet

Današnji digitalni svijet donosi mnoge prednosti, ali i izazove, posebno u pogledu sigurnosti na internetu. Dok se tehnologija razvija i omogućuje nam nevjerojatan pristup...

Aplikacije i softver

Ljudi provode manje vremena na Twitteru otkako je Elon Musk prošle godine kupio tu društvenu mrežu, ali još uvijek postoji velika potražnja za sličnim...

Internet

Ravnateljica jedne škole na Floridi dala je ostavku nakon što je prevarantu na internetu koji se predstavljao kao Elon Musk poslala ček od 100.000...

Internet

Tvrtka Nokia je objavila da će poslati 4G internetsku uslugu na Mjesec tijekom nadolazeće svemirske misije. Tehnologija bi trebala otvoriti put za više lunarnih...

Internet

Povijest Interneta je šarolika i zanimljiva, a ako čitate ovaj tekst, dio je i vaše svakodnevice. Puno je zanimljivosti i detalja koji se mogu...

Internet

Praktički svakog dana ostajemo iznenađeni nekim novim izumom, a znanstvenici u Saudijskoj Arabiji pobrinuli su se za još jedan takav. Ovoga puta radi se...

Internet

Bliži li se kraj ere popularnosti optimizacije za tražilice (SEO)? Mogu li umjetna inteligencija i AI sustavi uništivi SEO kakav danas poznajemo? Isplati li...

Internet

Pokušat ćemo što jednostavnije odgovoriti na pitanje “što je internet”. Internet, koji se ponekad jednostavno naziva “net”, svjetski je sustav računalnih mreža u kojemu...