Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Virtualna stvarnost, Internet stvari, autonomni automobili: budućnost dolazi s 5G mrežom

Na ovogodišnjem Sajmu potrošačke elektronike (Consumer Electronics Show, CES) bit će mnogo riječi o automobilima bez vozača, povezanim domovima i internetu stvari (IoT).

Evo tehnologije koja će pogoniti sve te inovacije u narednih 10 godina: 5G.

Kratica „5G“ stoji za petu generaciju bežične tehnologije. Te brzine bliske širokopojasnom internetu koje trenutno postižete na svom smartfonu? To je 4G tehnologija. Zamislite što je sljedeće.

Ako vam od ovih mogućnosti veselo zaigra srce, niste jedini. Stručnjaci u tehnologiji vide 5G kao temelj za niz drugih trendova. Na prošlogodišnjem CES-u izvršni direktor Qualcomma Steve Mollenkopf opisao je 5G kao najveću stvar od uvođenja električne energije.

Naravno, bit će potrebno puno rada da bi 5G tehnologija postala dostupna velikom broju ljudi. No, s mrežama koje će biti pokrenute do 2019. godine, i pokrivenosti koja doseže 20 posto populacije do 2023. godine, sada je idealno vrijeme da počnemo misliti o tome.

Vrli novi svijet 5G-a nije samo u većim brzinama. Naravno, možete se veseliti suludo visokim brzinama preuzimanja i streamingu u 4K bez neugodnih zastajkivanja i sporog učitavanja. Prave prednosti ove tehnologije, međutim, svode se na tri druge stvari:

1. Pouzdanost: 5G ne donosi vrhunske brzine samo u idealnim uvjetima. Ova tehnologija nudi supervisoke brzine koje su pouzdane i konzistentne, čak i u zatvorenim prostorima ili u pretrpanim područjima.

2. Frekvencijski pojas (bandwidth): 5G može podržati masovno povećanje u povezanim uređajima. Ericsson predviđa da će do 2023. godine biti čak milijardu 5G pretplata. Senzori na svemu.

3. Latencija: Današnji mobiteli imaju iritantno vrijeme kašnjenja između trenutka kada pošaljete zahtjev za stranicom ili videom i trenutka kada mreža odgovori. S 5G, taj će zastoj biti reduciran na 1 milisekundu. To je 400 puta brže od treptaja oka. Toliko je brzo da neke tvrtke vide otvaranje mogućnosti za daljinske operacije.

Izvršni direktor Intela Brian Krzanich posvetit će svoju glavnu prezentaciju budućnosti koja se temelji na podacima i koju 5G čini mogućom. Nokia i Ericsson sudjelovat će na Sajmu promovirajući novu mrežnu tehnologiju. Gary Shapiro, izvršni direktor Društva potrošačke elektronike koje organizira CES, odavno nabrijava medije.

Pametni dom

Prema Intelu, budućnost 5G-a znači da će sve biti povezano.

Tvrtka, poznata po svojim procesorima, postavlja se na čelo 5G revolucije. Voditeljica svega je Asha Keddy, koja predvodi Intelova nastojanja s Internetom stvari, povezanim uređajima i mrežama buduće generacije.

„Nećemo povezati samo 6 ili 7 milijardi ljudi, povezat ćemo i desetke milijardi stvari“, rekla je Keddy. „To će biti mobiteli, svjetla, automobili, zgrade, kućanske aparate, što god vam padne na pamet.“

Ta povezivost počinje u kući.

CES nam je godinama pružao okus povezanog doma. Brave koje se kontroliraju aplikacijama, pametne kamere, a u dvoranama Las Vegas Convention Center mogu se pronaći i frižideri spojeni na internet. Stručnjaci tvrde da će s 5G tehnologijom broj i vrsta spojenih uređaja eksplodirati. Gartner predviđa da će 20,4 milijardi povezanih „stvari“ biti dostupno online do 2020. godine.

Samo zamislite: pametna svjetla koja komuniciraju s električnom mrežom, spojeni tuševi koji prate potrošnju vode, povezane kamere i senzori razbacani po vašem domu. Telehealth će također biti velika stvar, s uređajima koji prate vaše tijelo i podatke šalju izravno vašem doktoru.

Tu i tamo čuje se ponešto i o povezanom sokovniku.

Pametni gradovi i IoT

Proliferacija povezanih uređaja neće se zaustaviti u kući. Ovogodišnji CES velikim će dijelom biti posvećen i pametnim gradovima, a pokrit će se teme poput pametnih električnih mreža, infrastruktura poput cesta i prijevoza, te povezanog sustava zdravstvene skrbi.

Velika imena poput Intela, Qualcomma i Ericssona prezentirat će primjene koje možemo očekivati od 5G tehnologije u našim gradovima kroz sljedeća desetljeća. Zamislite senzore na svakoj zgradi, koji šalju podatke o potrošnji energije natrag mreži; povezane nadzorne kamere i tjelesne kamere koje skeniraju lica i povezuju ih s biometrijskom bazom podataka u stvarnom vremenu; i pametne semafore koji šalju podatke o prometu službenicima gradske uprave.

Ta inovacija neće stati na granicama grada. Specijalisti vide načine na koje će 5G revolucionirati poljoprivredu. Farme budućnosti imat će povezane senzore za kišnicu koji će razgovarati sa sustavima pametnih prskalica, dok senzori mjere kvalitetu tla i fertilizaciju.

Svi podaci bit će povratni središnjem sustavu.

Stručnjaci tvrde da će svi ti senzori pogurnuti eksabajte podataka na naše mreže, za što je potrebna 5G tehnologija.

„Današnje mreže nisu dizajnirane da bi podržale zahtjeve kapaciteta, brzine i latencije kakve imaju buduća korištenja“, rekla je Keddy. „Jezgra mreže mora evoluirati.“

Automobili bez vozača

Pametan grad treba pametne automobile. Dvorane za automobile na CES-u narasle su posljednjih godina, kada su proizvođači poput Forda, BMW-a, Hyundaija i Audija pokazali svoje koncepte inteligentnih automobila.

Ovi titani motora s unutarnjim izgaranjem gledaju u budućnost u kojoj će automobili moći komunicirati jedan s drugim, kao i s prometnim signalima i znakovima na cesti. Informacije koje automobili prikupe slat će se u kontrolne centre diljem grada. U budućnosti, možda nećete trebati tražiti znak s ograničenjem brzine; vaš autonomni automobil mogao bi uhvatiti signal sa signalne stanice kako bi detektirao promjenu ograničenja brzine i prilagodio vožnju.

Velika imena automobilske industrije vjerojatno će hvaliti 5G, zato što se oslanjanju na nisku latenciju ove tehnologije pri uvođenju budućnosti bez vozača. Kada vaš automobil pinga svoje okruženje kako bi uočio druga vozila ili promjenu u stanju na cesti, bit će mu potreban odgovor u djeliću sekunde.

Mercedes-Benz F015

Virtualna stvarnost i zabava

Vrijeme pinganja od jedne milisekunde ključno je i za stvaranje hiperrealnih iskustava virtualne i proširene stvarnosti. Haptička virtualna stvarnost, koja omogućava korisnicima da dodirnu i osjete ono što vide u svom virtualnom okruženju, oslanja se na nisku latenciju 5G-a pri detekciji pozicije korisnika u virtualnom prostoru. Zatim pruža fizički feedback u gotovo pa realnom vremenu.

Ova vrsta tehnologije prvi put je predstavljena na CES-u 2017. godine. Ove godine možemo očekivati da ćemo čuti više o primjenama poput udaljenih operacija, kontroli i treniranju strojeva.

Naravno, virtualna stvarnost nije samo stvaranje realističnih simulacija kroz vid i dodir. Kako se povećava konzumacija videa, 5G će otključati novi val zabave. Zamislite streaming višestrukih 4K video feedova koji se zajedno utkaju u uranjajuće iskustvo virtualne stvarnosti. Možda nećete osjećati potrebu za odlaskom na utakmicu ili koncert ako možete navući uređaj na glavu i imati savršeno bistru sliku u 360 stupnjeva. Čak ćete imati i najbolja sjedala: središte arene.

Novi val gadgeta bit će povezan na „kompletno preobraženoj mreži“, rekla je Keddy. Povezanost će biti neprimjetna, nevidljiva i instantna. Bez bufferinga, bez lagova, bez zagušene mreže.

„Poput magije iza zastora“, rekla je Keddy.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Internet

Tehnologija bežičnog interneta možda je jedan od najvažnijih razvoja prošlog stoljeća. Omogućuje našim pametnim telefonima, računalima i navigacijskim sustavima primanje podataka putem zraka. No...

Tech

LG Electronics (LG) uživo se vraća na CES®, najveći svjetski godišnji sajam potrošačke elektronike gdje će u siječnju u Las Vegasu predstaviti svoj izložbeni...

Tech

Švedska tvrtka Ericsson podnijela je još jedan set tužbi protiv Applea zbog kršenja patenta. Sadržaj tužbi odnosi se na plaćanje naknade za korištenje 5G...

Tech

Nizozemski regulator za nuklearnu sigurnost i zaštitu od zračenja (ANVS) izdao je upozorenje o deset “anti-5G” proizvoda za koje je utvrdio da ispuštaju štetno...

Tech

LG Electronics (LG) premijerno će na sajmu CES 2022 predstaviti sveobuhvatno kućno rješenje za veću kvalitetu zraka koje objedinjuje sve prednosti pročišćivača zraka, ventilatora...

Tech

A1 Telekom Austria Group odabrala je dobavljače mrežne opreme Nokiju i Ericsson kao partnere u uvođenju 5G mreža u Bugarskoj, Hrvatskoj, Republici Srbiji i...

Biznis i posao

Mastercard i Verizon planiraju surađivati na transformacijskim financijskim tehnologijama. Tvrtke su navele da se nadaju da će njihovo novo partnerstvo početi donositi rezultate do...

Tech

Švedska tvrtke Ericsson objavila je da očekuje da će se broj korisnika 5G mreže povećati s 220 milijuna koliko je iznosio prošle godine, na...