Pratite nas

Future

Virtualna stvarnost, Internet stvari, autonomni automobili: budućnost dolazi s 5G mrežom

Objavljeno

-

Na ovogodišnjem Sajmu potrošačke elektronike (Consumer Electronics Show, CES) bit će mnogo riječi o automobilima bez vozača, povezanim domovima i internetu stvari (IoT).

Evo tehnologije koja će pogoniti sve te inovacije u narednih 10 godina: 5G.

Kratica „5G“ stoji za petu generaciju bežične tehnologije. Te brzine bliske širokopojasnom internetu koje trenutno postižete na svom smartfonu? To je 4G tehnologija. Zamislite što je sljedeće.

Ako vam od ovih mogućnosti veselo zaigra srce, niste jedini. Stručnjaci u tehnologiji vide 5G kao temelj za niz drugih trendova. Na prošlogodišnjem CES-u izvršni direktor Qualcomma Steve Mollenkopf opisao je 5G kao najveću stvar od uvođenja električne energije.

Naravno, bit će potrebno puno rada da bi 5G tehnologija postala dostupna velikom broju ljudi. No, s mrežama koje će biti pokrenute do 2019. godine, i pokrivenosti koja doseže 20 posto populacije do 2023. godine, sada je idealno vrijeme da počnemo misliti o tome.

Vrli novi svijet 5G-a nije samo u većim brzinama. Naravno, možete se veseliti suludo visokim brzinama preuzimanja i streamingu u 4K bez neugodnih zastajkivanja i sporog učitavanja. Prave prednosti ove tehnologije, međutim, svode se na tri druge stvari:

1. Pouzdanost: 5G ne donosi vrhunske brzine samo u idealnim uvjetima. Ova tehnologija nudi supervisoke brzine koje su pouzdane i konzistentne, čak i u zatvorenim prostorima ili u pretrpanim područjima.

2. Frekvencijski pojas (bandwidth): 5G može podržati masovno povećanje u povezanim uređajima. Ericsson predviđa da će do 2023. godine biti čak milijardu 5G pretplata. Senzori na svemu.

3. Latencija: Današnji mobiteli imaju iritantno vrijeme kašnjenja između trenutka kada pošaljete zahtjev za stranicom ili videom i trenutka kada mreža odgovori. S 5G, taj će zastoj biti reduciran na 1 milisekundu. To je 400 puta brže od treptaja oka. Toliko je brzo da neke tvrtke vide otvaranje mogućnosti za daljinske operacije.

Izvršni direktor Intela Brian Krzanich posvetit će svoju glavnu prezentaciju budućnosti koja se temelji na podacima i koju 5G čini mogućom. Nokia i Ericsson sudjelovat će na Sajmu promovirajući novu mrežnu tehnologiju. Gary Shapiro, izvršni direktor Društva potrošačke elektronike koje organizira CES, odavno nabrijava medije.

Pametni dom

Prema Intelu, budućnost 5G-a znači da će sve biti povezano.

Tvrtka, poznata po svojim procesorima, postavlja se na čelo 5G revolucije. Voditeljica svega je Asha Keddy, koja predvodi Intelova nastojanja s Internetom stvari, povezanim uređajima i mrežama buduće generacije.

„Nećemo povezati samo 6 ili 7 milijardi ljudi, povezat ćemo i desetke milijardi stvari“, rekla je Keddy. „To će biti mobiteli, svjetla, automobili, zgrade, kućanske aparate, što god vam padne na pamet.“

Ta povezivost počinje u kući.

CES nam je godinama pružao okus povezanog doma. Brave koje se kontroliraju aplikacijama, pametne kamere, a u dvoranama Las Vegas Convention Center mogu se pronaći i frižideri spojeni na internet. Stručnjaci tvrde da će s 5G tehnologijom broj i vrsta spojenih uređaja eksplodirati. Gartner predviđa da će 20,4 milijardi povezanih „stvari“ biti dostupno online do 2020. godine.

Samo zamislite: pametna svjetla koja komuniciraju s električnom mrežom, spojeni tuševi koji prate potrošnju vode, povezane kamere i senzori razbacani po vašem domu. Telehealth će također biti velika stvar, s uređajima koji prate vaše tijelo i podatke šalju izravno vašem doktoru.

Tu i tamo čuje se ponešto i o povezanom sokovniku.

Pametni gradovi i IoT

Proliferacija povezanih uređaja neće se zaustaviti u kući. Ovogodišnji CES velikim će dijelom biti posvećen i pametnim gradovima, a pokrit će se teme poput pametnih električnih mreža, infrastruktura poput cesta i prijevoza, te povezanog sustava zdravstvene skrbi.

Velika imena poput Intela, Qualcomma i Ericssona prezentirat će primjene koje možemo očekivati od 5G tehnologije u našim gradovima kroz sljedeća desetljeća. Zamislite senzore na svakoj zgradi, koji šalju podatke o potrošnji energije natrag mreži; povezane nadzorne kamere i tjelesne kamere koje skeniraju lica i povezuju ih s biometrijskom bazom podataka u stvarnom vremenu; i pametne semafore koji šalju podatke o prometu službenicima gradske uprave.

Ta inovacija neće stati na granicama grada. Specijalisti vide načine na koje će 5G revolucionirati poljoprivredu. Farme budućnosti imat će povezane senzore za kišnicu koji će razgovarati sa sustavima pametnih prskalica, dok senzori mjere kvalitetu tla i fertilizaciju.

Svi podaci bit će povratni središnjem sustavu.

Stručnjaci tvrde da će svi ti senzori pogurnuti eksabajte podataka na naše mreže, za što je potrebna 5G tehnologija.

„Današnje mreže nisu dizajnirane da bi podržale zahtjeve kapaciteta, brzine i latencije kakve imaju buduća korištenja“, rekla je Keddy. „Jezgra mreže mora evoluirati.“

Automobili bez vozača

Pametan grad treba pametne automobile. Dvorane za automobile na CES-u narasle su posljednjih godina, kada su proizvođači poput Forda, BMW-a, Hyundaija i Audija pokazali svoje koncepte inteligentnih automobila.

Ovi titani motora s unutarnjim izgaranjem gledaju u budućnost u kojoj će automobili moći komunicirati jedan s drugim, kao i s prometnim signalima i znakovima na cesti. Informacije koje automobili prikupe slat će se u kontrolne centre diljem grada. U budućnosti, možda nećete trebati tražiti znak s ograničenjem brzine; vaš autonomni automobil mogao bi uhvatiti signal sa signalne stanice kako bi detektirao promjenu ograničenja brzine i prilagodio vožnju.

Velika imena automobilske industrije vjerojatno će hvaliti 5G, zato što se oslanjanju na nisku latenciju ove tehnologije pri uvođenju budućnosti bez vozača. Kada vaš automobil pinga svoje okruženje kako bi uočio druga vozila ili promjenu u stanju na cesti, bit će mu potreban odgovor u djeliću sekunde.

Mercedes-Benz F015

Virtualna stvarnost i zabava

Vrijeme pinganja od jedne milisekunde ključno je i za stvaranje hiperrealnih iskustava virtualne i proširene stvarnosti. Haptička virtualna stvarnost, koja omogućava korisnicima da dodirnu i osjete ono što vide u svom virtualnom okruženju, oslanja se na nisku latenciju 5G-a pri detekciji pozicije korisnika u virtualnom prostoru. Zatim pruža fizički feedback u gotovo pa realnom vremenu.

Ova vrsta tehnologije prvi put je predstavljena na CES-u 2017. godine. Ove godine možemo očekivati da ćemo čuti više o primjenama poput udaljenih operacija, kontroli i treniranju strojeva.

Naravno, virtualna stvarnost nije samo stvaranje realističnih simulacija kroz vid i dodir. Kako se povećava konzumacija videa, 5G će otključati novi val zabave. Zamislite streaming višestrukih 4K video feedova koji se zajedno utkaju u uranjajuće iskustvo virtualne stvarnosti. Možda nećete osjećati potrebu za odlaskom na utakmicu ili koncert ako možete navući uređaj na glavu i imati savršeno bistru sliku u 360 stupnjeva. Čak ćete imati i najbolja sjedala: središte arene.

Novi val gadgeta bit će povezan na „kompletno preobraženoj mreži“, rekla je Keddy. Povezanost će biti neprimjetna, nevidljiva i instantna. Bez bufferinga, bez lagova, bez zagušene mreže.

„Poput magije iza zastora“, rekla je Keddy.

Nastavi čitati
Super ponuda
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Future

Majka srela preminulu kćer u virtualnoj stvarnosti

Objavljeno

-

Objavio

Južnokorejski dokumentarni film o prvoj životnoj simulaciji u kojoj su se srele majka i njena prerano preminula kćer, istinski je ganuo milijune ljudi diljem svijeta.

Nayeon je umrla sa samo sedam godina, nakon teške bolesti tijekom 2016. godine, a nakon nešto manje od četiri godine njena neutješna majka Jang Ji-sung srela se s njom u virtualnoj stvarnosti u kojoj je imala priliku dotaknuti Nayeon i ponovno proslaviti njezin rođendan zajedno.

Neutješna majka je stavila virtualnu kacigu, posebne haptičke rukavice i upravljače, koji su joj omogućili da praktično opipa svoju kćer i non-stop grcajući u suzama milovala i mazila svoju kćer. Kasnije su imale priliku zajedno provesti vrijeme na pikniku i proslaviti kćerkin rođendan uz tortu sa svjećicama. Nyong je čak slikala majku u virtualnoj stvarnosti, a žena je kasnije dobila te fotografije.

MBC Documentary ekipa iz Južne Koreje provela je osam mjeseci istražujući i pripremajući repliku male Nyong, koju su u virtualnu stvarnost prenijeli na osnovu video snimki i fotografija, koje im je dostavila obitelj. Kreacija virtualne djevojčice je dovedena do savršenstva, ali da bi se ovakve stvari omogućile i drugim roditeljima, koja su izgubila djecu, bit će potrebno pronaći način, koji će značajno ubrzati kreiranje virtualnih dvojnika. Za to će se koristiti strojarsko znanje, pomoću kojeg će se koraci, koje je moguće automatizirati, u budućnosti izvršavati brže i bez čekanja.

Pomoću posebne audio-vizualne tehnologije napravljen je i glas djevojčice, koji je bio gotovo identičan njenom pravom. Glas je prvo “ekstraktiran“ iz snimki mobitela i kamere njenih roditelja, digitalno je obrađen i strojno stopljen s likom djevojčice, tako da mimika prati riječi, koje se izgovaraju.

Nakon izuzetno emotivnog susreta s kćerkom, tijekom kojeg je, kako sama kaže – isplakala suza koliko za prethodne četiri godine – Jang Ji-sung je rekla da joj ovo predstavlja iskustvo života i da je zahvalna svima, koji su joj omogućili susret s njenom mezimicom, koja je umrla od neizlječive bolesti.

Majka i kćer su se srele pomoću HTC tehnologije Vive COSMOS, koji je posebna verzija VR uređaja namijenjenog programerima, koji žele razvijati virtualnu stvarnost za različite namjene.

Ova simulacija dio je projekta za osnaživanje primjene virtualne stvarnosti u liječenju depresije i drugih oblika mentalnih poremećaja, objašnjava IGN.

Virtualna stvarnost je, prema različitim istraživanjima, vrlo dobra za poticanje razvoja različitih i prerastanje nekih oblika emotivnih stanja, a u budućnosti ćemo vidjeti sve više slučajeva primjene u medicini, psihologiji i liječenju ljudi u medicinskim ustanovama i kod kuće.

Nastavi čitati

Future

Nova svemirska letjelica kreće prema Suncu po dosad neviđene snimke!

Objavljeno

-

Objavio

Foto: NASA

Svemirska letjelica, koju su zajednički izgradile američke i europske agencije za istraživanje kozmosa, spremna je za put ka Suncu tijekom kojeg će imati neviđen pogled na njegova dva pola, što će pomoći istraživačima u razumijevanju kako ogromna magnetna energija naše zvijezde utječe na planet Zemlju.

Foto: NASA/GSFC/SDO

Letjelica Solar Orbiter polijeće s lansirne rampe u Floridi u nedjelju u 23:03 po lokalnom vremenu i samostalno će otvoriti niz solarnih panela i antena, prije nego što nastavi put ka Suncu u okviru desetogodišnje misije na kojoj će mapirati polarne regije zvijezde.

Mapiranje sunčevih polova moglo bi omogućiti znanstvenicima da prvi put promatraju koncentrirane izvore solarnih vjetrova, mlaz plazme i čestica koje zrače prema van i održavaju zaštitni vanjski mjehur solarnog sustava koji diše u harmoniji sa solarnim vjetrom.

Solar Orbiter nosi 10 instrumenata, među kojima je šest teleskopa, a nalaze se iza toplinskog štitnika koji može podnijeti temperaturu od skoro 538 stupnjeva Celzija. Može dostignuti 42 milijuna kilometara od Sunca što je 95 posto udaljenosti između te zvijezde i Zemlje. Koristeći gravitaciju Zemlje i Venere orbiter će se približiti Suncu i na kraju sinkronizirati s njegovom rotacijom.

Solar Orbiter / Foto: ESA

Svakih 25 dana, kada sonda dođe do najbliže točke, otvorit će se mali prozori na površini toplinskog štita kako bi instrumenti snimili i utvrdili kako se površina Sunca s vremenom mijenja.

Rezultati misije će pomoći NASA-i da utvrdi kako može zaštititi svoje astronaute od radijacije, a znanstvenici će saznati i kako vremenski uvjeti u svemiru izazivaju oštećenja na satelitima i elektronskim uređajima oko i na Zemlji.

Solar Orbiter / Foto: ESA
Nastavi čitati

Future

Velika Britanija odobrila Huaweiju ograničen pristup u razvoju 5G-a

Objavljeno

-

Objavio

Britanski premijer Boris Johnson u utorak je održao sastanak s Vijećem za nacionalnu sigurnost na kojem je donesena odluka o omogućavanju ograničena pristupa kineskom Huaweiju u budućem razvoju britanske 5G mreže.

U najvećem testu njegove post-brexitovske vanjske politike Johnson je odlučio da će „dobavljači visokog rizika” biti isključeni iz osjetljive jezgre mreže, a postojat će i 35-postotno ograničenje njihove uključenosti u u dijelove koji nisu toliko bitni.

Iako britanska vlada Huawei nije spomenula po imenu, u njezinu priopćenju navedeno je da će „dobavljači visokog rizika” biti isključeni iz svih ključnih mreža i osjetljivih lokacija poput nuklearnih postrojenja i vojnih baza.

„Ovo je specifično rješenje za Veliku Britaniju iz razloga specifičnih za Veliku Britaniju i odluka je temeljena na izazovima s kojima smo trenutno suočeni”, rekla je ministrica za digitalne tehnologije, kulturu, sport i medije Nicky Morgan.

Nacionalni centar za cyber sigurnost proveo je tehničku i sigurnosnu analizu kojom je dana detaljna procjena onoga što je potrebno učiniti za zaštitu digitalne infrastrukture na otoku. Centar je objavio iz smjernica u kojima su navedeni praktični koraci koje telekomunikacijski operatori trebaju poduzeti kako bi proveli vladinu odluku i smanjiti visoki rizik u 5G mrežama. 

Današnja britanska odluka sigurno neće dobro sjesti vladi američkog predsjednika Donalda Trumpa koji strahuje da bi Kina mogla upotrijebiti Huawei za krađu tajnih informacija i koja je upozorila da bi mogla smanjiti intenzitet britansko-američke obavještajne suradnje ako London omogući pristup Huaweiju.

S druge strane, Huawei je odlukom zadovoljan.

Potpredsjednik Huaweija Victor Zhang rekao je da je odlukom britanske vlade Huaweiju potvrđeno da može nastaviti raditi s klijentima na uvođenju 5G-a.

„Ova odluka utemeljena na dokazima rezultirat će naprednijom, sigurnijom i isplativijom telekomunikacijskom infrastrukturom prikladnom za budućnost. Time je Velikoj Britaniji omogućen pristup vodećoj svjetskoj tehnologiji te joj osigurava konkurentno tržište”, rekao je Zhang.

Nastavi čitati

Preporučeno