Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Web stranica koja omogućuje zapadnjacima kontaktiranje i informiranje Rusa o ratu u Ukrajini

Foto: Squad303

S obzirom na to da je Kremlj posljednjih dana ograničio pristup internetskim platformama poput Twittera i Instagrama, ljudi u Rusiji sve više gube pristup nepristranim informacijama o ratu u Ukrajini.

Squad303, web stranica koju je stvorila skupina poljskih programera, ima za cilj pomoći ljudima iz cijelog svijeta da uspostave kontakt sa svojim ruskim kolegama.

Web stranicu je uočio The Wall Street Journal, a stranica nasumično generira broj ili e-mail adresu, koji se potom mogu koristiti kao kontakt. Podaci se povlače iz baze podataka koja sadrži 20 milijuna brojeva mobitela i otprilike 140 milijuna e-mail adresa.

Web stranica Squad303 postala je dostupna online 6. ožujka, a njeni tvorci su objasnili da je od tada pa do danas poslano gotovo 7 milijuna poruka i 2 milijuna e-mailova na ruskom, zajedno s nebrojenim slikama i videima.

“Naš cilj je probiti Putinovu digitalnu cenzuru i osigurati da Rusi ne budu potpuno odsječeni od svijeta i stvarnosti onoga što se događa u Ukrajini”, rekao je glasnogovornik.

https://twitter.com/titancrawford1/status/1500375544537382913

Web stranica je dobila ime po slavnoj 303 borbenoj eskadrili Kraljevskog ratnog zrakoplovstva. Bila je to jedinica sastavljena od poljskih zrakoplovaca koja je letjela za RAF tijekom Drugog svjetskog rata. 303 je odigrao ključnu ulogu u Bitci za Britaniju, srušivši najveći broj Luftwaffeovih zrakoplova.

Uz pomoć web stranice, The Journal je stupio u kontakt s 25-godišnjim studentom prava iz Moskve koji je rekao da se mnogi protive ratu, ali da ne planiraju protestirati zbog straha od vladine odmazde. “Trebam li riskirati svoje obrazovanje, svoju budućnost? Znam da Putin ubija ljude u Ukrajini, ali ja nisam kriv, ne ubijam nikoga i ne podržavam nikakve ratove”, rekao je student, a prenosi Engadget.

Treba napomenuti da je čak i upuštanje u razgovore poput ovog kojeg smo naveli riskantno za Ruse. Nedavno su se pojavile video snimke koje navodno pokazuju kako ruska policija zaustavlja ljude kako bi provjerila poruke na njihovim mobilnim uređajima.

Ostavi komentar
Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Internet

Rusija ne planira blokirati YouTube, izjavio je ruski ministar za digitalni razvoj, priznajući da bi takav potez vjerojatno štetio ruskim korisnicima i da zato...

Internet

Google je blokirao ruski YouTube kanal Duma TV, navodi međunarodna novinska agencija Reuters. Tvrtka je u priopćenju navela da je “ukinula kanal” koji emitira...

Internet

Elementor je alat koji omogućuje izradu responzivnih web stranica bez znanja o kodiranju. Ima širok raspon značajki, uključujući mogućnost dodavanja klizača, galerija, obrazaca za...

Internet

Kada je u pitanju privlačenje prometa na svoju web stranicu, potrebno je učiniti nekoliko važnih stvari kako biste privukli više posjetitelja. Od SEO-a, marketinga...