Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Znate li što se krije iza imena “Google”?

što stoji iza imena Google

U današnjem digitalnom dobu, pretraživači igraju ključnu ulogu u svakodnevnom životu. Oni nam omogućuju brz i jednostavan pristup informacijama, olakšavaju komunikaciju i istraživanje, te podržavaju razne poslovne aktivnosti. Jedan od najpoznatijih i najkorištenijih pretraživača na svijetu je Google. Međutim, malo je poznato da je Google započeo kao projekt pod nazivom BackRub.

Početak priče

Osnivači Googlea, Larry Page i Sergey Brin, susreli su se na Stanfordu 1995. godine. Obojica su bila studenti računalnih znanosti s velikim interesom za organizaciju informacija na internetu. Njihova vizija bila je stvoriti sustav koji bi mogao analizirati odnose između web stranica i tako pružiti relevantnije rezultate pretraživanja. U to vrijeme, većina pretraživača se oslanjala na jednostavne tehnike pretraživanja ključnih riječi, što često nije davalo zadovoljavajuće rezultate. Motivirani željom za poboljšanjem pretraživanja, Page i Brin su započeli projekt koji će kasnije postati poznat kao BackRub.

BackRub je bio inovativan jer je umjesto jednostavnog pretraživanja ključnih riječi analizirao povratne veze (backlinkove) između web stranica. Page i Brin su razvili algoritam nazvan PageRank, koji je ocjenjivao važnost web stranica na temelju broja i kvalitete linkova koji su vodili do njih. Ideja je bila da stranice s više i kvalitetnijih povratnih veza budu relevantnije i stoga trebaju biti rangirane više u rezultatima pretraživanja. Ovaj pristup bio je revolucionaran jer je omogućio korisnicima da brže i točnije pronađu informacije koje traže.

Prelazak na Google

Kako je BackRub postajao sve popularniji i učinkovitiji, postalo je jasno da ime BackRub ne odražava u potpunosti ambicije i mogućnosti projekta. Godine 1997., Page i Brin su odlučili promijeniti ime u Google, inspirirani matematičkim pojmom “googol” koji označava broj 1 sa 100 nula iza njega. Ova promjena imena simbolizirala je misiju projekta da organizira ogroman volumen informacija dostupnih na internetu. Google je službeno osnovan 1998. godine, a njegovo ime brzo je postalo sinonim za pretraživanje informacija na internetu.

Rani uspjesi i rast

Prvi uspjesi BackRuba u indeksiranju web stranica pokazali su potencijal inovativnog pristupa analizi povratnih veza. Do 1998. godine, BackRub je već indeksirao preko 25 milijuna stranica, što je bio značajan uspjeh za tadašnji internet. Ovaj uspjeh privukao je pažnju investitora i omogućio Pageu i Brinu da osnuju Google Inc. 1998. godine. Sa sjedištem u garaži u Menlo Parku u Kaliforniji, Google je brzo stekao popularnost zbog svoje sposobnosti da pruža relevantne i točne rezultate pretraživanja. Kombinacija inovativne tehnologije i jednostavnog korisničkog sučelja omogućila je Googleu da se brzo proširi i postane dominantan pretraživač na tržištu.

Googleovo brzo širenje može se pripisati nekoliko ključnih faktora. Prvo, PageRank algoritam bio je daleko superiorniji u rangiranju web stranica prema njihovoj važnosti, što je korisnicima omogućilo da brzo pronađu tražene informacije. Drugo, Google je stalno ulagao u infrastrukturu, osiguravajući da pretraživanja budu brza i pouzdana čak i uz rastuću bazu korisnika. Treće, Googleova posvećenost inovacijama i unapređenju svojih usluga privukla je i zadržala velik broj korisnika. Do 2000. godine, Google je već pretraživao preko milijardu stranica, što je svjedočilo o njegovom eksponencijalnom rastu i uspjehu.

Utjecaj na SEO praksu

BackRub i kasnije Google postavili su temelje za moderne tehnike optimizacije za pretraživače (SEO). PageRank algoritam, koji je ocjenjivao važnost web stranica prema povratnim vezama, potaknuo je vlasnike web stranica da optimiziraju svoje stranice za bolje rangiranje. Ovo je dovelo do razvoja SEO strategija koje uključuju izgradnju kvalitetnih povratnih veza, optimizaciju sadržaja i korištenje relevantnih ključnih riječi.

Kako je Google evoluirao, tako su se razvijale i SEO prakse. Google je kontinuirano ažurirao svoje algoritme kako bi poboljšao kvalitetu rezultata pretraživanja i smanjio manipulaciju sustavom. Ovo je uključivalo uvođenje ažuriranja poput Google Panda, Penguin i Hummingbird, koja su ciljala na smanjenje važnosti nekvalitetnih povratnih veza i previše optimiziranih stranica. Ovi koraci potaknuli su SEO stručnjake da se fokusiraju na stvaranje kvalitetnog, korisnički orijentiranog sadržaja koji zadovoljava namjeru korisnika.

Evolucija SEO-a kroz povijest Googlea pokazuje kako je pretraživač utjecao na način na koji web stranice pristupaju optimizaciji i marketingu. Danas SEO uključuje holistički pristup koji obuhvaća tehničku optimizaciju, kvalitetan sadržaj, mobilnu prilagođenost, brzinu učitavanja stranica i korisničko iskustvo. Googleov fokus na korisnika kao središte svih svojih algoritamskih promjena potaknuo je industriju da se prilagodi i usredotoči na pružanje stvarne vrijednosti korisnicima.

Googleova revolucija

Googleov utjecaj na internet i svakodnevni život je neizmjeran. Kao pretraživač, postao je neizostavan alat za pronalaženje informacija, a kao tvrtka, proširio se na mnoge druge domene tehnologije, od oglašavanja do umjetne inteligencije. Kroz stalne inovacije i fokus na korisnika, Google je postao simbol efikasnosti, relevantnosti i pouzdanosti u digitalnom svijetu. U konačnici, evolucija od BackRuba do Googlea predstavlja priču o viziji, inovaciji i trajnom utjecaju na način na koji pristupamo i koristimo informacije.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...