Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Obilježava se jubilarni 40. Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje ove se godine obilježava po 40. put i to u 20.000 organizacija i oko 190 zemalja svijeta pa tako i u Hrvatskoj.

Sve je počelo 1970. u Sjedinjenim Američkim Državama, od kada prvi puta obilježavamo ovaj dan, čime je neslužbeno započet moderni pokret za zaštitu okoliša. `Pokret` je osnovao američki senator Gaylord Nelson, kojega su zanimali problemi poput prenapučenosti, zagađenja, izumiranja vrsta i druge teškoće koje pogađaju planet i okoliš.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje obilježava od 1990. godine. Ovogodišnji Dan planeta Zemlje obilježit će početak dvogodišnje kampanje čiji je slogan – “Zelena generacija” (Green Generation Campaign), s naglaskom na osobni doprinos svakoga od nas pod sloganom “Milijarda zelenih djela” (A Billion Acts of Green).

“Kao ministarstvo nadležno za razvoj sustava zaštite okoliša, pozivamo vas da nam pomognete u naporima u očuvanju okoliša, izgradnji zdravoga i modernog sustava zaštite okoliša”, istaknula je u izjavi za Hinu ministrica Matulović-Dropulić i poručila kako “zaštitu okoliša, bioraznolikost, čistu i obnovljivu energiju uzmemo kao svoj program održivog razvoja – jedinog mogućeg razvoja koji će donijeti prosperitet Hrvatskoj i kojim će se očuvati život na Zemlji”.

Organizatori su pripremili sedmodnevnu proslavu. Događanja su smještena na Cvjetnom trgu i u Novinarskom domu u Zagrebu, a u svim dijelovima Hrvatske na valovima Narodnog radija, zatim na Medvednici i u Zoološkom vrtu u Zagrebu, a sve to u razdoblju od 17. do 25. travnja. Raspored događanja pogledajte na stranici Biologija.com.

“Znanost i tehnologija danas su na visokom stupnju razvoja i imamo sve preduvjete za usvajanje i promoviranje održivog razvitka. Visoka je i svijest o potrebi zaštite okoliša. Dakle, postoji znanje, razvijene su tehnologije i svi mi želimo čisti okoliš, zdravu prirodu, čiste šume, more, rijeke. Ali, kad se općeprihvaćene definicije primjenjuju na lokalnu razinu, javljaju se drugi interesi, naši osobni, a ne globalni”, naglasila je Matulović-Dropulić.

Dan planeta Zemlje dan je kada bi se trebali prisjetiti kako imamo samo jedan dom i trebamo ga držati čistim, piše Jutarnji.hr koji je objavio i zanimljivu fotogaleriju prigodnih ‘eko’ snimaka diljem svijeta. Pojedinac danas nosi odgovornost za planet na kojem živi i više se ne može skrivati iza mase i društva. Recikliranje i ekologija postaju poput osobne higijene čovjeka, a nas zanima, kako Vi doprinosite i kako obilježavate Dan planeta Zemlje?

Možda će vas zanimati

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...