Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Genetika

Niži muškarci žive dulje?

Foto: Shutterstock

Prema istraživanju provedenom od strane Kuakini Honolulu Programa za srce (HHP) i Kuakini Honolulu-Azija Starosne studije (HAAS), niži rast i dulji život izravno su povezani kod Japanaca.

„Podijelili smo muškarce u dvije grupe – one koji su su bili 158 cm i niži i one koji su bili 163 cm i viši”, objasnio je dr. Bradley Willcox, jedan od voditelja istraživanja i profesor na Sveučilištu Hawaii (UH), škola John A. Burns, Odjel za gerijatrijsku medicinu. „Najdulje su živjeli muškarci niži od 158 cm. Ovu pojavu smo mogli vidjeti u velikom rasponu od 153 cm do 183 cm visine. Što su muškarci bili viši, to su kraće živjeli.”

Na istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u recenziranom medicinskom časopisu PLOS ONE, sudjelovali su istraživači iz Kuakini Medicinskog centra, UH Medicinske škole John A. Burns i Američke udruge veterana.

Istraživači su pokazali da niži muškarci češće imaju protektivni oblik gena dugovječnosti, FOX03, što rezultira sitnijom tjelesnom građom tijekom ranog razvoja i duljim životnim vijekom. Također, češće su imali niži nivo inzulina u krvi i rjeđe obolijevali od raka.

„Ova studija po prvi put dokazuje da je i tjelesna građa povezana s genom FOX03”, dodao je dr. Willcox. „Znali smo za to kod životinjskih modela starenja. Nismo znali da je isto tako i kod ljudi. Istu ili vrlo sličnu pojavu našli smo kod miševa, oblića, muha, čak i plijesan ima svoju inačicu ovog gena, i kod svake od ovih vrsta ovaj gen ima važnu ulogu u dugovječnosti.”

Dr. Willcox je naglasio da ne postoji određena visina ili dob koja bi trebala predstavljati gornju granicu u istraživanju, jer „bez obzira na to koliko ste visoki, još uvijek možete voditi zdrav način života” i tako neutralizirati razliku između posjedovanja tipičnog FOX03 gena i njegove inačice koja produžava dugovječnost.

Istraživanje Kuakini HHP-a započelo je 1965. na 8006 Amerikanaca japanskog podrijetla rođenih između 1900. i 1919. godine. Životni stilovi i zdravstveni uvjeti života pozorno su praćeni tijekom dugogodišnjeg istraživanja. Studija Kuakini HHP-a jedina je longitudinalna studija japansko-američkih muškaraca koja je skupljala i epidemiološke i kliničke podatke za te skupine tijekom skoro pedeset godina. Ovo je jedini istraživački program na svjetskoj razini koji je održavao sveobuhvatnu longitudinalnu bazu podataka s demografskim, medicinskim i informacijama o životnim stilovima, te o podacima prikupljenim iz bioloških uzoraka na tako velikoj skupini starijih ljudi.

„Jedan od razloga zbog kojih je Honolulu savršen za ovu vrstu istraživanja jest to što je to savezna država s najdugovječnijim stanovništvom, te je većina pripadnika ostala živjeti na Havajima, nisu se raselili.”

Otprilike 1200 muškaraca sudionika ove studije živjelo je preko 90 i 100 godina, dok otprilike njih 250 i danas živi.

Izvor: University of Hawaii at Manoa

Možda će vas zanimati

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...