Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Dulje spavanje reducira potrebu za slatkim

Kako se ovoga prije nismo sjetili?

Prema studiji King’s Collegea u Londonu spavanje je čimbenik rizika za različita stanja uključujući pretilost i kardiovaskularne bolesti, a neki podaci sugeriraju da više od trećine odraslih osoba u Velikoj Britaniji, tamo gdje je ova studija i provedena, ne dobiva dovoljno sna tijekom noći.

Pokazalo se kako čak i 20 minuta dodatnog sna smanjuje potrebu za slatkim. Znanstvenici s King’s Collegea su utvrdili da oni koji provedu više vremena u krevetu, ali ne predugo, uspijevaju i jesti zdravije.

Testirali su skupinu ljudi koja je spavala manje od sedam sati tijekom noći. Rečeno im je da odlaze na spavanje 21 minutu ranije, što je rezultiralo time da su smanjili unos nezdravih šećera i drugih namirnica za 10 grama, a to je trećina ukupne količine koja se preporučuje na dnevnoj bazi.

Grupa je smanjila također i unos ugljikohidrata. Vjeruje se kako nedostatak sna djeluje na moždane stanice tako da više reagiraju na nezdravu hranu. To je ujedno i jedan od razloga da ljudi koji ne spavaju dovoljno dugo imaju višak kilograma.

Ranije su studije već pokazale da nedostatak sna djeluje na tako da ljudi pojedu 385 dodatnih kalorija u danu.

U ovoj studiji su sudjelovale dvije skupine ljudi u kojim je bila po 21 osoba. Jedna je skupina spavala između pet i sedam sati, dok je druga spavala dodatnih 21 minutu. Nakon mjesec dana je ta druga skupina smanjila unos šećera za 9,6 grama dnevno. S vremenom su produžili i vrijeme spavanja za 55 minuta.

Zaključak koji se nameće je da više vremena u krevetu može dovesti do zdravije prehrane.

Dr. Wendy Hall iz Odjela za prehrambene znanosti primijetila je: “Činjenica da je produljenje sna dovelo do smanjenog unosa slobodnih šećera, a pritom se misli na šećere koje hrani dodaju proizvođači ili ljudi kod pripremanja hrane kod kuće, sugerirajući da jednostavna promjena načina života može zaista pomoći ljudima da konzumiraju zdraviju hranu“.

Haya Al Khatib iz Odjela za prehrambene znanosti komentirao je: “Trajanje i kvaliteta spavanja su područje povećane zabrinutosti za javno zdravlje i faktor su rizika za različita stanja. Pokazali smo da se navike spavanja mogu relativno lako mijenjati kod zdravih odraslih osoba koristeći se personaliziranim pristupom.“

“Naši rezultati također upućuju na to da povećanje vremena u krevetu na sat vremena ili duže mogu dovesti do zdravijih izbora hrane. To dodatno jača vezu između kratkog spavanja i slabije kvalitete prehrana koje su već zapažene prethodnim studijama.“

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...