Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Velika razlika u godinama supružnika znači i veći rizik za razvod

Jesu li godine samo broj?

razvod
Foto: Pixabay

Ako je između bračnih partnera dobna razlika 20 ili više godina, šanse za razvod su visokih 95%. Tako kaže jedno provedeno istraživanje.

Romantični parovi s velikim dobnim razlikama i dalje nerijetko uzrokuju podizanje obrva u društvu. Studije su potvrdile kako partneri s dobnom razlikom od više od 10 godina iskuse nekakvo društveno neodobravanje.

Kada je riječ o vlastitim odnosima, i muškarci i žene preferiraju nekoga dobi slične svojoj, ali su otvoreni i za ideju nekoga 10-15 godina mlađeg ili starijeg.

Sve to u velikoj mjeri ima veze s društvenim krugovima koji uključuju vršnjake. Sličnost podrazumijeva mnogo stvari, uključujući osobnost, interese i vrijednosti, životne ciljeve i stadij života te isto tako fizičke osobine.

Važan čimbenik u odabiru su i faze života koje ljudi prolaze. Desetogodišnji jaz između 20-godišnjaka i 30-godišnjaka može značiti različitije izazove i probleme, nego što to može ta ista dobna razlika u slučaju kad jedan partner ima 53, a drugi 63.

To je zato što se naši životi sastoje od različitih faza, a svaka se sastoji od posebnih životnih zadataka koje trebamo svladati. I tu dajemo prednost ovladavanju različitim zadaćama u različitim fazama našeg života.

Sa svim tim prijašnjim studijama na umu, znanstvenici su proveli istraživanje na Sveučilištu Emory u Atlanti ne bi li otkrili je li određena dobna razlika zaista povezana s brojkom razvoda i kako ona realno utječe na vezu.

Dobna razlika od 5 do 10 godina povećava rizik od razvoda za 18%, navodi se u studiji. Razvod među vršnjacima je prisutan u oko 3% slučajeva, dodaje se. Ukratko, što je razlika u godinama između bračnih partnera veća  – to je i veći rizik za razvod.

Bračni partneri s dobnom razlikom većom od 10 godina imaju i veći rizik od razvoda (i to za 39%). Ako je između partnera dobna razlika 20 ili više godina, rizik za razvod je čak 95%.

Možda će vas zanimati

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...