Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Pretile mlade žene sklonije su inkontinenciji i karcinomima

Ovo nećete čuti od plus size modela

Foto: Pixabay

O višku kilograma se uvijek znalo da je loš za zdravlje, no u zadnje vrijeme je sve više novih medicinski zanimljivih otkrića. Nedavno smo saznali kako općenito debljina može postariti mozak, ali također ima osobitosti vezanih uz spol kad su u pitanju – pretile žene.

Karcinomi

Pretilost će do 2043. preoteti tron pušenju kao najčešćem uzroku karcinoma koji se može spriječiti kod žena u Velikoj Britaniji, navodi se tako u izvješću organizacije Cancer Research UK.

Danas se 12% karcinoma kod žena povezuje s pušenjem i 7% s pretilošću. Ipak, smanjenjem broja pušačica i porastom pretilosti ta organizacija procjenjuje kako će, uz zadržavanje tih trendova, jaz nestati za 25 godina.

Iako je pretilost česta i među muškarcima vjeruje se da je kod žena snažniji pokretač karcinoma.

Inkontinencija

Također, mlade i sredovječne pretile žene imaju čak dvostruko veće izglede patiti od inkontinencije, utvrdili su australski znanstvenici.

U radu objavljenom u časopisu Obesity Reviews znanstvenici su pokazali da porastom težine rastu i izgledi za nesposobnost zadržavanja urina. Tako žene s već umjerenim viškom kilograma imaju 35% veće šanse za inkontinenciju. Rizik kod pretilih žena je dvostruko veći u odnosu na one žene koje su zdrave tjelesne težine.

“Negativne zdravstvene posljedice zbog inkontinencije su osjećaj fizičke nelagode, miris i sram”, tvrdi Taylom Lamerton sa sveučilišta Queensland. To posljedično može utjecati na “fizičku aktivnost, spavanje te osobne odnose”, dodaje.

U pitanju je bila opsežna meta analiza postojećih studija. Proučena ranija istraživanja su sadržavala podatke o težini i inkontinenciji i koja su obuhvaćala 47.293 žene mlađe od 55 godina iz  zemalja (Australija, Francuska, SAD, Danska, V. Britanija i Nizozemska).

“Rezultati su pokazali kako višak kilograma izlaže riziku inkontinencije žene bez obzira na njihovu dob”, tvrdi Jeanne Clark s medicinskog fakulteta Johns Hopkins u Baltimoreu.

“Ljudi misle kako je to nešto što pogađa isključivo starije žene”, dodala je Clark.

Procjene su kako gotovo 50% žena u nekom trenu života pati od inkontinencije, a svega manje od polovine potraži pomoć.

“Žene kod kojih se kod pretilosti razvije inkontinencija često taj problem riješe nakon što izgube na težini”, objašnjava Clark.

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Svi smo čuli za mamute, te goleme životinje koje su lutale zemljom tijekom posljednjeg ledenog doba. Ali, jeste li ikada razmišljali o tome kako...

Biotehnologija

U svijetu koji se sve više okreće obnovljivim izvorima energije, jedna od najsvježijih ideja dolazi ravno iz dubina Sjevernog mora. Da, dobro ste pročitali...

Neuroznanost

Jeste li ikada razmišljali o tome kako vaš mozak pohranjuje uspomene? Svaki trenutak vašeg života – od mirisa jutarnje kave do prvog dana škole...

Klima

Ekstremni vremenski uvjeti više nisu samo tema za znanstveno-fantastične filmove — oni su sadašnja stvarnost. U posljednjih nekoliko desetljeća, svjedoci smo nevjerojatnih promjena u...