Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Od kopanja nosa do upale pluća

Kopanje nosa nije samo navika koju je ružno za vidjeti

Neugodna praksa kopanja nosa nikad nije bila hvaljena, ali evo još jednog ozbiljnog razloga što pritom može poći po krivu. Još jedan razlog (osim onog očitog) da ne kopate nos je – moguće dobivanje upale pluća.

Svi već znamo za blagodati i važnost održavanja higijene. Redovita i pravilna higijena ruku te čišćenje igračaka i pranje drugih površina mogli bi zaista smanjiti širenje bakterija. Samim time i rizik od razvoja pneumokokne infekcije kao što je upala pluća.

Pneumokok

Jedan od uzročnika bakterijske upale pluća je bakterija pneumokok. Infekcija plućnoga tkiva koja može biti i smrtonosna ukoliko se ne liječi, prenosi se putem zrakom. To praktično znači: kapljično, najčešće kašljem i kihanjem zaraženih individua.

Britanski znanstvenici sad tvrde da su prvi put dokazali kako se ta bakterijska bolest može prenijeti i – rukama.

U svojoj studiji, čiji su rezultati objavljeni i u časopisu European Respiratory, grupi odraslih volontera pneumokok je utrljan po dlanovima. Zatim su ispitanici dobili neugodnu zadaću ponavljanja nekoliko najčešćih radnji. Bila je riječ o svakodnevnom dodirivanju, kopanju ili trljanju nosa.

“Studija je pokazala kako se ta bakterija može širiti i rukama. Čak i predmeti kao što su mobitel ili dječje igračke mogu doprinijeti njezinom širenju”, pojasnila znanstvenica iz liverpulske sveučilišne Royal Hospital, Victoria Connor.

Na svjetskoj razini upala pluća svake godine usmrćuje oko 1,3 milijuna djece koja su mlađe od pet godina.

Premda je ovo istraživanje provedeno na odraslima, Connor navodi kako su rezultati studije usmjereni prije svega prema roditeljima mlađe djece.

“Možda nije realno očekivati da se uvijek spriječe djeca u kopanju nosa, no savjet roditeljima je redovita higijena ruku. Također čišćenje i pranje igračaka te drugih površina kako bi se smanjilo širenje bakterije. Baš kao i rizik od razvoja pneumokokne infekcije kao što je upala pluća”, rekla je Connor.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...