Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Evo zašto nikada ne treba zaustavljati kihanje

Jedan Britanac si je uništio grlo

Foto: Pexels/Brandon Nickerson

Kihanje je poluautonomno, konvulzivno izbacivanje zraka iz pluća kroz nos i usta, a obično je uzrokovano prisustvom stranih čestica i iritantima nosne sluznice.

Započinje u živcima i bitna je stavka imunološkog sustava. Ono pomaže organizmu da ostane zdrav čisteći nos od bakterija i virusa. Kad se iz nekog razloga pokrene “centar za kihanje” u mozgu, on šalje signale da se usta, oči i grlo moraju stegnuti. Nakon toga se prsni mišići naglo stežu, a opuštaju se oni u grlu – upravo tako izgleda kihanje pri kojem zrak, zajedno sa sluzi izlazi iz usta i grla. I sve to pri brzini od 150 ili 160 km/h pri čemu je tijelo u stanju u zrak izbaciti i 100 000 bacila.

Nedavno je muškarac u Velikoj Britaniji pri pokušavanju zaustavljanja snažnog kihanja znatno ozlijedio svoje grlo. Naime, jedva je gutao i govorio zato što je blokirao istovremeno i nos i usta pa je nakon toga nastupilo oticanje vrata, a uslijedili su i jaki bolovi u grlu.

Yang et al., BMJ Case Reports

Stiskanje nosa i usta u trenutku kada treba doći do kihanja, u onim ekstremnijim slučajevima, može dovesti čak do rupture stražnjeg dijela grla. Na to upozoravaju liječnici. Dotični britanski pacijent je proveo tjedan dana u bolnici upravo zbog rupture ždrijela, a s obzirom na oštećenje je morao biti hranjen na cjevčicu.

Preko infuzije je dobivao također i antibiotike kako bi se spriječila upala tkiva, a na skeniranju su se vidjeli mjehurići zraka u mišićima prsa ovog 34-godišnjaka, izvijestio je tako stručni medicinski magazin BMJ Case Reports.

“Pacijent je otpušten uz savjet kako bi trebao izbjegavati opstruiranje obje nosnice dok kiše. To je opasan potez i trebalo bi ga izbjegavati”, navodi se članku časopisa. No daleko od toga da su to jedine opasnosti. I u manje ekstremnim situacijama moguće su ozljede – sve od pucanja kapilara pa do pucanja bubnjića.

Ako kihanje nasilno stopiramo, sav pritisak onda odlazi u neki drugi dio tijela koji može stradati. Sprječavanjem kihanja pritisak može otići u uši pa može nastupiti puknuće bubnjića, gubitak sluha ili vrtoglavica. Osim toga, također se mogu oštetiti kapilare u očima, odnosno, mogu puknuti zbog pritiska. Postoji i potencijalna opasnost od ozljeda vrata.

U 2011. je jedna bostonska bolnica izvijestila kako je jedan 38-godišnjak, pokušavajući blokirati kihanje na isti način kao Britanac, pretrpio frakturu grkljana.
Zaklanjanje usta rukom za vrijeme kihanja je znak dobrih manira i izbjegavanja prenošenja potencijalno štetnih stvari na druge, no potpuno blokiranje kihanja je naprosto opasno.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biologija

Ljudski nos dolazi u svim oblicima i veličinama. No jedna osobina je, čini se, univerzalna: muški nos je veći od ženskog. Novo istraživanje Sveučilišta...

Oboljenja i poremećaji

Postavljanje božićnog drvca u domu može predstavljati opasnost za osobe koje imaju astmu ili alergije. Kod njih se nerijetko javlja sindrom božićnog drvca, a uzrokuje...

Neuroznanost

Fascinantan je način na koji se bori mozak s previše zadanog rada

Zdravlje i Medicina

Znanstvenici su u najnovijim istraživanjima razvili novu tehniku kojom proučavaju koliko dugo se bakterije zadržavaju u zraku nakon kašljanja ili kihanja. Stručnjaci s Tehnološkog sveučilišta Queensland...

Oglašavanje