Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Klima

Od norveških fjordova do Sibira, čeka se zima

Rekordno visoke temperature i manjak snijega: od norveških fjordova do Rusije, daleki sjever Europe još čeka na arktičku zimu. 

U Sunndalsori, gradiću na zapadu Norveške, prošli je tjedan izmjereno 19 stupnjeva Celzijevih, što je temperatura kakvu u ovo doba godine u toj nordijskoj zemlji nikada nisu iskusili. 

U Švedskoj je zadnjih dana temperatura na jugu zemlje pet stupnjeva viša od uobičajene za ovo doba godine, a na sjeveru i deset stupnjeva viša. Tri mjerne postaje u središnjoj Švedskoj prošli su tjedan zabilježile najviše siječanjske temperature od 1971. 

Donald Eriksson u švedskom dijelu Laponije vodi biznis sa psećim zapregama i tvrdi da je ovo najtoplija zima zadnjih desetljeća. U njegovom mjestu je 7. siječnja prošle godine bilo minus 36 stupnjeva. Istog dana ove godine – plus jedan. 

“Dobro, takva razlika može ovisiti o prodoru toplih vjetrova, ali trend je jasan, posljednjih 15 godina, a osobito zadnjih deset, zima je u prosjeku kraća za mjesec, mjesec i pol dana”, rekao je. 

U južnoj Finskoj, gdje je prosječna temperatura u prosincu bila 4,5 stupnja iznad normalne, zima još nije ni počela, kaže tamošnji meteorološki institut. 

Neće biti prave zime uskoro?

Prognoza za siječanj kaže da prave zime neće ni biti. U tom kontekstu, zima se definira kao broj dana s negativnom temperaturom. Oslo je, primjerice, izgubio 21 dan zime u posljednja tri desetljeća. 

Takav trend će se nastaviti. “Do 2050. više od milijuna Norvežana živjet će u područjima s manje od mjesec dana zime”, kaže klimatologinja Reidun Gangsto Skaland.

U srcu Arktika norveški arhipelag Svalbard prolazi kroz 109. uzastopni mjesec s temperaturama iznad prosjeka, po norveškom meteorološkom institutu. 

Isto je u susjednoj Rusiji. U Murmansku, najvećem svjetskom gradu iznad polarnog kruga, u utorak je bilo nula stupnjeva, šest više od sezonskog prosjeka. 

Nije to slučaj samo na sjeveroistoku Rusije. “Cijela zemlja bilježi pozitivne anomalije u temperaturi”, rekao je ravnatelj ruskog meteorološkog zavoda Roman Vilfand. 

U nekim dijelovima Sibira, jednom od najhladnijih mjesta na svijetu, temperature su 20 stupnjeva više od uobičajenih. 

Možda će vas zanimati

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...