Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Otkriven novi način za oživljavanje iskorištenih litij-ionskih baterija

Foto: TNW

Znanstvenici predvođeni finskim Sveučilištem Aalto pronašli su način kako “oživiti” litij-ionske baterije i olakšati njihovu ponovnu upotrebu.

Postupak, nazvan “re-lithiation”, ima za cilj preokrenuti postupni gubitak litija koji je zaslužan za gubitak performansi baterije.

Kroz postupak elektrolize znanstvenici su uspjeli obnoviti litij u baterijskim elektrodama, a zatim su usporedili performanse “osvježenih” elektroda s onima iz potpuno nove baterije. Rezultati su pokazali da je “re-lithiation” proces uspio, a sposobnost i kapacitet punjenja stare baterije bili su gotovo jednaki kao i kod potpuno novih, piše TNW.

To zapravo ne znači da “oživljena” baterija može zamijeniti novu, već da potencijalno može smanjiti troškove i složenost recikliranja dijelova i materijala baterija.

Trenutne metode, koje se bave degradiranom baterijskom strukturom, zahtijevaju skupe i energetski dugotrajne procese odvajanja i pročišćavanja materijala prije nego što se mogu ponovno upotrijebiti.

“Ponovnom upotrebom struktura baterija možemo izbjeći velik dio rada uobičajenog za reciklažu, a istovremeno štedimo energiju”, objasnila je Tanja Kallio, profesorica sa Sveučilišta Aalto.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Geografija i geologija

Zašto je more slano? Ovo pitanje jednako intrigira znatiželjnike i znanstvenike, otkrivajući duboku povezanost između geologije, kemije i ekologije naše planete. Oceani pokrivaju preko...

Na rubu znanosti

Fizičar Melvin Vopson nedavno je objavio rezultate svoje studije koja sugerira postojanje novog zakona fizike, zvanog “drugi zakon infodinamike”. Prema Vopsonu, ovaj zakon može...