Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Energija i gorivo

Tvrtka Tesla planira izgradnju rafinerije litija u Teksasu

Foto: Pixabay

Tvrtka Tesla razmatra izgradnju rafinerije litija na obali zaljeva Teksasa, jer želi osigurati opskrbu ključnom komponentom koja se koristi u baterijama usred rastuće potražnje za električnim vozilima, prenosi Reuters.

Potencijalno postrojenje za preradu litij hidroksida za baterije, koje je Tesla reklamirala kao prvo te vrste u Sjevernoj Americi, prerađivat će “sirovi rudni materijal u stanje upotrebljivo za proizvodnju baterija”, najavili su iz tvrtke.

Odluka o ulaganju u Teksas, također, temeljiti će se i na mogućnosti dobivanja olakšice na lokalne poreze na imovinu, objasnili su iz tvrtke.

Glavni izvršni direktor, Elon Musk, još ranije je najavio da će Tesla možda morati izravno ući u rudarsku i prerađivačku industriju zbog porasta cijene litija.

Osiguravanje stabilne opskrbe komponentama baterija smatra se ključnim za Teslu, s obzirom da se tvrtka suočava s oštrom konkurencijom na brzorastućem tržištu električnih automobila.

Ako regulatorno tijelo odobri projekt, izgradnja bi mogla započeti u četvrtom kvartalu 2022. godine, a komercijalnu proizvodnju bi mogla dostići do kraja 2024. godine.

Prema planu, Tesla će slati finalni proizvod iz rafinerije kamionima i željeznicom do različitih Teslinih proizvodnih pogona za baterije, koji podržavaju lanac opskrbe za velike baterije i baterije za električna vozila.

Cijene litija ove su godine naglo porasle zbog velike potražnje u automobilskom sektoru. Kina je i dalje najveći svjetski proizvođač litija. Ipak, postoje i suparnički projekti u SAD-u i Europskoj uniji, ali suočeni su s nizom prepreka.

Ako se Teslin plan ostvari, tvrtka bi mogla postati prva u sektoru koja će izravno ulagati u preradu litija dok se drugi proizvođači automobila bore za sklapanje poslova s tvrtkama iz rudarske i prerađivačke industrije.

Uz to, tvrtka bi mogla imati koristi i od nižih troškova logistike, kao i od poticaja koje može dobiti od američke vlade.

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Geografija i geologija

Zašto je more slano? Ovo pitanje jednako intrigira znatiželjnike i znanstvenike, otkrivajući duboku povezanost između geologije, kemije i ekologije naše planete. Oceani pokrivaju preko...